| |     latinica | english  
Насловна
Хашка конвенција о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породица

Амбасадор Ксенија Миленковић потписала је, у име Републике Србије, 16. септембра 2020. године Хашку конвенцију о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породица, која је сачињена у Хагу, 23 новембра 2007. године.
Церемонија потписивања је организована у Одељењу за међународне уговоре   Министарства спољних послова Краљевине Холандије, које обавља функцију депозитара. Церемонији је присуствовао и генерални секретар Хашке конференције за међународно приватно право, Кристофер Бернаскони.

 Режим уласка српских држављана у Холандију

Држављани Републике Србије тренутно не могу да улазе у Холандију уколико немају регулисан боравак или уколико не потпадају под неки од изузетака од забране уласка у Холандију. Лицима која потпадају под изузетак од забране и која долазе из Србије није потребан негативан тест али им се саветује да буду у кућном карантину у трајању од 14 дана.
Транзит српских држављана преко аеродрома је дозвољен.
Дозвољен је улазак лицима која имају неодложну и хитну потребу да посете своје породице (неизлечива болест или у случају сахране), особама којима је потребна међународна заштита, особама које се примају из хуманитарних разлога, особама које долазе на студије и високо образованим мигрантима.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очуванју и јачанју веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и број 116-240/30-2020/01 o суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfПоновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.Избори за народне посланике – лажни сајт за пријављивање

Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је текст саопштења у вези са лажним сајтом за пријављивање за гласање из иностранства којe се може преузети на линку: http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Конзуларно одељење - рад са странкама

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Хагу ће поново почети да ради са странкама од 25. маја 2020. године. Због пандемије изазване вирусом SARS-CoV-2 биће измењен режим рада са странкама. Конзуларно одељење Амбасаде ће бити отворено за рад са странкама радним данима од 09:30 до 12:30 часова, а долазак у Амбасаду ће бити могућ само уз претходно заказан термин.

Заказивање термина доласка у Амбасаду биће могуће искључиво телефонским путем позивањем броја 0613554823. На наведени број биће могуће позвати радним данима између 13:00 и 15:00 часова.

Приликом доласка у Амбасаду потребно је да имате рукавице и маску, а улазак у зграду ће бити дозвољен искључиво особи која има заказан термин.

Молимо да будете тачни са доласцима на заказане термине, јер у случају кашњења неће бити могуће ући у просторије Амбасаде.Избори за народне посланике – наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020. године, донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јуни 2020. године.

Амбасада Републике Србије у Хагу обавештава држављане Републике Србије који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јуни 2020. године, искористе у иностранству, да до 30. маја 2020. године (до поноћи по локалном времену у Републици Србији) могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети Амбасади Републике Србије у Хагу, Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, поштом или на е-маил: konzularno.hag@mfa.rs.

Уз читко попуњен образац, штампаним словима, потребно је доставити и копију важећег српског пасоша или српске личне карте .

Захтев за гласање можете преузети овде.

Саветујемо и да бирачи претходно провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, што може да се учини уношењем  јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs.

Уколико држављанин Р. Србије, који жели да се пријави за гласање и има пребивалиште у Р. Србији, није уписан/а у јединствени бирачки списак, неопходно је да овој Амбасади поднесе захтев за упис. Након што надлежни орган донесе решење о упису у јединствени бирачки списак, биће могуће процесуирање захтева за гласање.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде.

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Холандији.ЕВИДЕНТИРАЊЕ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ– ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да сви грађани Републике Србије, који су се због новонастале ситуације затекли на територији Краљевине Холандије, а немају регулисан боравак, могу своје податке заједно са копијом пасоша и контакт телефоном да доставе амбасади на маил: konzularno.hag@mfa.rs ili embassy.hague@mfa.rs .

Наведени подаци су потребни како би Амбасада могла да ступи у контакт са српским држављанима у случају добијања нових инструкција од Владе Републике Србије за поступање у кризној ситуацији.

Амбасада Републике Србије у Хагу
19.03.2020. годинеПРИЈАВА ИЗГУБЉЕНОГ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ– ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да се пријава изгубљеног пасоша Републике Србије, код полиције у Холандији, у новонасталој ситуацији, с обзиром да смо добили информацију да је ограничен долазак у полицијске станице, може извршити и путем интернета – ONLINE.

Молимо све наше грађане да се обрате полицији путем телефона на број 09008844 и затраже све додатне информације.

Амбасада Републике Србије у Хагу
18.03.2020. годинеПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокови за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.
 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Одлуком Владе Републике Србије утврђено да држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, се упућују у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије које долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).ОГРАНИЧЕЊЕ ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ - ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Амбасада Републике Србије у Хагу не врши пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију Р. Србије ван одредби наведених у Одлуци Владе Републике Србије (копија Одлуке).

Странке коју су поднеле захтеве за визе или се налaзе у процедури провере могу очекивати издавење виза тек након престанка актуелне ситуације са COVID-19.
 КОРОНА ВИРУС: РАДНО ВРЕМЕ КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ РС У ХАГУ

Обавештавамо да ће Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Хагу, према општој препоруци и тренутним мерама за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, радити са странкама од понeдељка 16.03.2020. године само за хитне случајеве и то само уз претходно заказани термин телефонским путем. За сва остала питања Конзуларно одељење остаје доступно телефоном или е-маилом у току радног времена Амбасаде.ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26. АПРИЛ 2020. године

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су избори заказани за 26. април 2020. године.


Бирачи, држављани Републике Србије, који имају боравиште у Краљевини Холандији, могу да најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 4. априла 2020. (по локалном времену у Р. Србији), поднесу захтев за гласање.

Бирачи могу да поднесу захтев за гласање без обзира на врсту боравка у иностранству. То могу да ураде и уколико знају да ће 26. априла 2020. туристички боравити у К. Холандији.

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде.


Саветујемо и да бирачи претходно провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, што може да се учини уношењем  јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs .


Уколико држављанин Р. Србије, који жели да се пријави за гласање и има пребивалиште у Р. Србији, није уписан/а у јединствени бирачки списак, неопходно је да овој Амбасади поднесе захтев за упис. Након што надлежни орган донесе решење о упису у јединствени бирачки списак, биће могуће процесуирање захтева за гласање.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде.

Амбасада Републике Србије у Хагу

04. марта 2020. годинеПријем поводом Дана државности Републике Србије, 18. фебруар 2020. године

Поводом Дана државности Р. Србије, у резиденцији амбасадора, одржан је пријем којем је присуствовало преко 200 гостију. Поред представника холандског Министарства спољних послова и других Владиних институција, међународних организација и дипломатског кора, учествовали су и представници српске заједнице.


Након интонирања химни Р. Србије и К. Холандије, гостима се обратила амбасадор Ксенија Миленковић.Дан државности Републике Србије - радно време Амбасаде

Обавештавамо вас да, поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Хагу неће радити у понедељак 17. фебруара 2020. године.Предаја акредитивних писама амбасадора Ксеније Миленковић генералном директору Организације за забрану хемијског оружја

Стални представник Републике Србије при Организацији за забрану хемијског оружја, амбасадор Ксенија Миленковић, предала је, 17. јануара ове године, акредитивна писма генералном директору Организације, амбасадору Фернанду Аријесу. У разговору са генералним директором, разматрана су актуелна дешавања на пољу превенције и заштите од употребе хемијског оружја, као и начин за даље унапређење сарадње између Републике Србије и Организације. 

 Предаја акредитивних писама амбасадора Ксеније Миленковић краљу Вилем-Александру

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији, Ксенија Миленковић, 18. децембра 2019. године предала је акредитивна писма краљу Холандије Вилем-Александру. 

 Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 20. јануара 2020. године до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi.Радно време Амбасаде за време празника

Обавештавамо вас да Амбасада Републике Србије у Хагу неће радити са странкама 1, 2. и 7. јануара 2020. године.Народна банка Србије – Финансијски водич за повратнике

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике, како би унапредила информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију. Циљ ове активности је да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања у вези девизног пословања.
Финансијском водичу се може приступити путем линка:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf Окупљање дипломата

Амбасада Републике Србије у Хагу је у петак, 1. новембра 2019. године, још једном отворила своја врата за традиционално дружење колега задужених за праћење рада међународних организација и правосудних институција у Хагу. Неформалном скупу је присуствовало око педесет дипломата из свих делова света. Колеге су својим учешћем потврдили значај оваквих догађаја у циљу поштовања различитости и развијања културе дијалога, посебно у мултилатералним форумима.
Догађај је организован у сарадњи и уз значајну помоћ представника више европских, афричких, азијских и јужно-америчких дипломатских представништва у Хагу, којима Амбасада још једном изражава посебну захвалност.
Амбасада је, у последње три године, организовала више неформалних окупљања колега у области мултилатералних и правних питања у циљу учвршћивања постојећих и развијања нових професионалних мрежа.

 Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, први саветник Бојан Кљајић положио је венац на споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.

                         Нерадни дан - 11. новембар 2019. године

Обавештавамо вас да, поводом Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада Републике Србије у Хагу неће радити у понедељак, 11. новембра 2019. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из члана 15 Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 76/2019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу 02. новембра 2019. године.Комеморација српским војницима у Гардерену

У суботу 5. октобра 2019. године одржан је традиционални годишњи комеморативни скуп и парастос српским војницима који су преминули у Краљевини Холандији током Првог светског рата. Комеморативни скуп је одржан код споменика који се налази на локалном гробљу у месту Гардерен.
Парастос српским војницима су служили свештеници Српске православне цркве из парохија у Најмегену, Ротердаму и Зандаму.
У име Амбасаде Републике Србије венац на споменик је положио први саветник Бојан Кљајић.

 КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

 КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКАОдлуке о суфинансирању пројеката

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, донелo je Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке се могу преузети на следећим линковима:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКрос РТС у Ротердаму

У понедељак 10. јуна 2019. године у Ротердаму је одржан традиционални Крос РТС-а у Холандији.
Организатор кроса је било удружење Српско Омладинско Пријатељство из Ротердама (Stichting SOP Rotterdam), а на кросу је учествовало око 70 деце различитих узраста.
Крос РТС су отворили Милан Вукас, председник Удружења СОП Ротердам и Бојан Кљајић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Хагу, а медаље, дипломе и пригодне поклоне учесницима кроса поделио је свештеник парохије Свете Тројице у Ротердаму Борис Топић.

Након завршетка кроса, организована је и радионица атлетике за децу, која су имала прилику да се боље упознају са појединим атлетским дисциплинама,  као што су скок у вис, скок у даљ и спринт на 60 метара. Радионицу су водили тренери атлетског клуба Фортиус из Дордрехта.

 

 Међународни сајам робних марки "PLMA 2019"

У Амстердаму je 21. и 22. маја одржан највећи Међународни сајам робних марки на коме се представило 25 произвођача из Републике Србије: 15 је удружило снаге на националном павиљону који су организовали Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, а 10 је наступало самостално.
Марија Бошковић, први секретар Амбасаде је посетила национални павиљон Републике Србије, као и све штандове наших фирми и том приликом разговарала са привредницима о могућностима да пласирају производе на холандско тржиште.

Компаније из Републике Србије су представиле своје производе из области прехрамбене индустрије (замрзнуто воће и поврће, кондиторске производе, хигијенски производи за домаћинство, посуђе и др.) и имали су сусрете са потенцијалним купцима и дистрибутерима.

Међународни сајам робних марки у Амстердаму је светски призната манифестација која има тридесетогодишњу традицију и на којој је ове године учествовало 2.700 фирми из 70 земаља.
                                         Радно време Амбасаде током предстојећих празника

Обавештавамо вас да Амбасада Републике Србије у Хагу неће радити 22, 26. и 29. априла, односно 1. и 2. маја 2019. године.Обележавање 20 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије

Поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, у цркви Свете Тројице у Ротердаму служен је помен жртвама.
Након литургије одржана је и изложба фотографија посвећена жртвама бомбардовања.
Помену и изложби су присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије, амбасадор Петар Вицо и први саветник Бојан Кљајић.

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројекaта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси ће бити отворени у периоду од 13. марта 2019. године до 01. априла 2019. године.

Све информације  о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Генерални директор OPCW у Амбасади Републике Србије

Амбасада Републике Србије у Хагу је у среду, 20. фебруара 2019. године, заједно са Клубом за међународно право, и у координацији са Институтом Асер, организовала разговор са генералним директором Организације за забрану хемијског оружја, амбасадором Фернандом Аријасом.
Током догађаја, у којем учествовало око шездесет представника дипломатског кора из свих региона, разматрана су питања у вези са изазовима са којима се Организација суочава, као и будући правци њеног деловања. Учесници су имали прилику да у конструктивној дебати размене мишљења о низу питања у вези са актуелним дешавањима која се рефлектују на рад Организације за забрану хемијског оружја.
Амбасада овом приликом жели да искаже посебну захвалност генералном директору, амбасадору Фернанду Аријесу, на искреном разговору, као и Клубу за међународно право, за незамењив допринос у организацији и реализацији догађаја.

 

 Окупљање дипломата

Амбасада Републике Србије у Хагу је у петак, 8. фебруара 2019. године, још једном отворила своја врата за традиционално дружење колега задужених за праћење рада међународних организација и правосудних институција у Хагу. Неформалном скупу је присуствовало око четрдесет дипломата из свих делова света, који су својим доприносом и присуством потврдили значај оваквих догађаја у циљу поштовања различитости и развијања културе дијалога, посебно у мултилатералним форумима.
Догађај је организован у сарадњи и уз значајну помоћ представника више европских, афричких, азијских и јужно-америчких дипломатских представништва у Хагу, којима Амбасада још једном изражава посебну захвалност.
Амбасада је, у последње две и по године, организовала више неформалних окупљања колега у области мултилатералних и правних питања у циљу учвршћивања постојећих и развијања нових професионалних мрежа.

                      Дан државности Републике Србије - радно време Амбасаде

Обавештавамо вас да ће поводом Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак 15. фебруара 2019. године.Састанак са председником Механизма за међународне кривичне трибунале

Амбасадор Републике Србије у Хагу П. Вицо примио је у куртоазну посету председника Механизма за међународне кривичне трибунале К. Аџијуса, који је на ову функцију ступио у јануару 2019. године.
Током разговора, разматрана су питања у вези са будућим приоритетима, најављеним променама у раду Механизма, као и о сарадњи Републике Србије са Механизмом.
У светлу актуелних догађаја, на састанку су покренута и питања од посебног интереса за Републику Србију, како у погледу рада Механизма, тако и повезаних дешавања на пољу међународног правосуђа. 

                                   Kоординацијa Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута

Амбасада Републике Србије у Хагу, завршила је у јануару ове године једногодишњу координацију Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута.
Током једногодишње координације, Амбасада је организовала више састанка Групе са високим званичницима Међународног кривичног суда – бившом председницом Суда С.Ф. Гурменди, тужиоцем Ф. Бенсудом, регистраром  П. Луисом и актуелним председником Суда – Ч. Ебое-Осуџи. Група је, такође, имала прилику да са председником Скупштине држава чланица, судијом O-Гон Квоном, разматра питања у вези са процесом избора будућег тужиоца Међународног кривичног суда.
Амбасада Републике Србије организовала је и низ састанака регионалне групе на експертском нивоу, на којима су разматрана питања у вези са радом Међународног кривичног суда и актуелним дешавањима, као и питања од посебног интереса за државе чланице.
Функцију координатора Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута у јануару ове године је преузела Амбасада Словачке.

                       Десета конференција српске медицинске дијаспоре

Десета конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године.
Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисији пружања подршке српском здравственом систему.
Више информација на: http://serbiandiasporamedical.rs/wp/?lang=srМеђународни дан сећања на жртве Холокауста

У недељу, 27. јануара, у Амстердаму је традиционално обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста, тихом шетњом и полагањем венаца.
Комеморативном скупу, у организацији Холандског комитета за Аушвиц, присуствовали су представници холандске Владе и Парламента, града Амстердама, као и дипломатског кора.
У име Републике Србије венац на спомен обележје је положио амбасадор Петар Вицо.

 Конкурс Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године.
Више информација можете видети на http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-

 

 Конкурс Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године.
Више информација можете видети на http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniРадно време Амбасаде за време празника

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена 1, 2. и 7. јануара 2019. године.Завршни састанак Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута у 2018. години

Амбасада Републике Србије је 18. децембра 2018. године организовала завршни састанак  Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута у 2018. години. Састанком је председавао Петар Вицо, амбасадор Републике Србије у Хагу.
Током састанка, чланови Групе су водили конструктиван дијалог са судијом Chile Eboe-Osuji, председником Међународног кривичног суда, о питањима од значаја за Суд, искуствима и будућим изазовима.
Поред дијалога са председником Суда, чланови Групе су разматрали питања у вези са радом међународног кривичног суда и посебно у погледу протеклог, 17. заседања Скупштине држава чланица Римског статута.
Амбасада Републике Србије у Хагу је координатор Источно-европске регионалне групе при Међународном кривичном суду током 2018. године.

 Састанак са генералним секретаром Хашке конференције за међународно приватно право

Амбасадор Републике Србије у Хагу Петар Вицо састао се почетком децембра 2018. године са генералним секретаром Хашке конференције за међународно приватно право Кристофом Бернасконијем.
Током разговора је разматрано низ питања од обостраног интереса, укључујући питања у вези са радом Хашке конференције, активностима усмереним на модернизацију и повећање ефикасности, као и даљем унапређењу сарадње Републике Србије и Конференције.

               

 17. заседањe Скупштине држава чланица Римског статута

Делегација Републике Србије учествовала је на 17. заседању Скупштине држава чланица Римског статута, које је одржано од 5. до 12. децембра 2018. године у Хагу. Делегацију је предводио Петар Вицо, амбасадор Републике Србије у Хагу.
Осим редовних активности током заседања Скупштине, Република Србија је, у својству координатора Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута, организовала низ састанака регионалне групе, на којима су разматрана питања у вези са радом Међународног кривичног суда, као и питања од посебног интереса за државе чланице.
Током заседања, организован је и састанак Источно-европске регионалне групе са председником Скупштине држава чланица, судијом O-Гон Квоном, на којем су разматрана питања у вези са процесом избора будућег тужиоца Међународног кривичног суда.

 Радно време Амбасаде за време празника

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у уторак, 25. децембра и среду, 26. децембра 2018. године.Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта

Амбасадор Петар Вицо уручио је, 13. децембра 2018. године, инструмент о приступању Републике Србије Споразуму о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, Министарству спољних послова Краљевине Холандије, које обавља функцију депозитара.
Споразум ће за Републику Србију ступити на снагу 1. марта 2019. године.

                          Концерт Дивне Љубојевић у Хагу

Дивна Љубојевић и Мелоди Хор представили су се холандској публици наступом на фестивалу духовне музике „Sacred Songs“. Концерт је одржан 1. децембра 2018. године у Хагу. Наступ Дивне Љубојевић је испратио велики број холандских медија, а концерту је присуствовао и амбасадор Петар Вицо.

 Шести састанак Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута

Амбасада Републике Србије је 16. новембра 2018. године организовала шести састанак  Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута. Састанком је председавао Петар Вицо, амбасадор Републике Србије у Хагу.
Осим разговора у вези са радом Међународног кривичног суда и припремама за предстојећу седницу Скупштине држава чланица Римског статута, чланови Групе су имали прилику да разговарају са господином Питером Луисом, регистраром Међународног кривичног суда.
Амбасада Републике Србије у Хагу је координатор Источно-европске регионалне групе при Међународном кривичном суду током 2018. године.

 Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, први саветник Бојан Кљајић положио је венац на споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.

 Оквирни план за решавање питања несталих лица на простору бивше Југославије

У Хагу је, 6. новембра 2018. године, потписан Оквирни план за решавање питања несталих лица на простору бивше Југославије. У име Републике Србије документ је потписао председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, а церемонија потписивања је одржана у просторијама Међународне комисије за нестала лица.

 

                    Изложба “Живи базен”

Отварање изложба “Живи базен” одржано је 13. октобра на простору напуштеног базена у Ротердаму. Изложбу су организовали уметници Милица Јовићевић и Владимир Радујков.

Изложба је била завршни догађај током “Kunstroute Kralingen-Crooswijk” и подржана је од стране града Ротердама и Центра ликовних уметности Ротердама.

Отварању изложбе је присуствовао и амбасадор Петар Вицо.

 

 Изложба „Уметнички кромпири“

12. октобра у Леувардену је одржана изложба под називом „Уметнички кромпири“ која је била део главног програма под називом „Кромпири су полудели“. Леуварден је културна престоница Европе за 2018. годину, а на изложби је учествовао и српски уметник Драган Деспотовић. Присутнима се обратио, између осталих, амбасадор Петар Вицо.

  

                     

Више информација:

VIDEO: Schilderij 'De Aardappeleters' gemaakt van echte aardappels | Omrop Fryslân

Aardappeleters in Natuurmuseum Fryslân als toetje van Potatoes-jaar
 


 Де Марне: Изложба посвећена сестри Вестерхоф која је помагала Србима у балканским ратовима и Првом светском рату

Изложба „Храбра жена у ратно време - сестра Вестерхоф из Ленса", посвећена медицинској сестри Црвеног крста Аилки Вестерхоф, која је боравила у Србији током балканских ратова и почетком Првог светског рата, отворена је 19. октобра 2018. године у Библиотеци у Де Марнеу – Ленсу.

Аилке Вестерхоф је била члан медицинског тима др Аријуса ван Тинховена, који је дао велики допринос успостављању, не само војне болнице Српске војске, већ је свесрдно помагао и цивилном становништву, али и учествовао, као члан комисије, у истраживању и документовању ратних злочина Аустроугарске војске.

Марија Бошковић , први секретар, је говорила  на отварању изложбе и истакла храброст и великодушност Аилке Вестерхоф, јер је за жену, на почетку 20. века, било необично да се упути у ратно подручје и то државе о којој се мало знало у Холандији. Она је представила значку са Наталијином рамондом и црно-зеленом траком и објаснили да симболизује Албанску споменицу, односно повлачење Српске војске преко Албаније. Значка је постављена у Библиотеци, у витрини са медицинском торбом сестре Вестерхоф.

  Нерадни дан у Амбасади - 12. новембар 2018. године

Обавештавамо вас да, поводом Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада Републике Србије у Хагу неће радити у понедељак, 12. новембра 2018. године.„Eastern Neighbors Film Festival 2018“

Јубиларни, десети по реду, Филмски фестивал „Источно суседство“ биће одржан у Хагу од 7. до 11. новембра 2018. године. Програм Фестивала укључује игране филмове, документарце, кратке и анимиране филмове, а већина ће имати холандску премијеру.

На овогодишњем Фестивалу „Источно суседство“ биће приказани следећи филмови чији су аутори из Р. Србије (хронолошким редоследом):

„Друга страна свега“, (104 минута), редитељке Миле Турајлић је документарац који се бави историјом целе једне државе и њеног друштва. Хроника једне српске породице се у овом филму претвара у критички портрет активисте у временима великих превирања и преиспитује одговорност сваке генерације да се бори за сопствену будућност. Филм је освојио главну награду на престижном Међународном фестивалу документарних филмова у Амстердаму (IDFA) 2017, а номинован је за LUX награду Европског парламента и ушао је у ужи избор Европске филмске академије за најбољи документарни филм.
http://enff.nl/film/the-other-side-of-everything/

08. новембар 2018. у 17,00 часова
Filmhuis Den Haag

„Кад дођу свиње“, (72 минута), редитељке Биљане Туторов је шармантни трагикомични документарац о једној сасвим посебној старијој госпођи. Пензионисана професорка у унутрашњости Србије посвећено прати изборе верујући да појединци могу и морају да направе разлику у изградњи демократије. Филм је приказан на више фестивала, а награђен је у Сарајеву у категорији младих талената, у Софији је добио посебно признање жирија.
http://enff.nl/film/when-pigs-come/

08. новембар 2018. у 21,45 часова
11. новембар 2018. у 18,30 часова, након пројекције редитељка ће одговарати на питања публике
Filmhuis Den Haag

„Непутовања“, (9 минута), кратки анимирани филм режисера Ане Недељковић и Николе Мајдака је прича о девојци из сивог града окруженог великим зидом и представља причу о односу личних и политичких граница и далекосежних последица живота у изолованој земљи. Филм је награђен гран-пријем Београдског фестивала кратког и документарног филма (БЕЛДОКС) као и Фестивала у Познању.
http://enff.nl/film/untravel/

9. новембар 2018. у 17,45 часова
11. новембар 2018. у 12:15 часова
Filmhuis Den Haag

„Камен у руци“ (14 минута) Стефана Иванчића је краткометражни филм о разводу из перспективе огорченог једанаестогодишњег дечака Ивице. Филм је приказан у селекцији ACID програма фестивала у Кану, добитник је награде за најбољу режију на Београдском фестивалу кратког и документарног филма, као и главне награде на Фестивалу у Љубљани, а приказан је на Берлинском фестивалу кратког филма и сл.
http://enff.nl/film/a-handful-of-stones/

10. новембар 2018. у 13,15 часова
11. новембар 2018. у 14,00 часова
Filmhuis Den Haag
 Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука је објављена у  "Службем гласнику РС" број 75/48 од 09.10.2018. године и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума држављанима Ирана, носиоцима обчних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р.Србије потребна  је виза.Пројекција филма „Друга страна свега“ у оквиру манифестације „Дан српске кинематографије“ у Амстердаму

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Хагу и организације за промоцију српске уметности и културе у Холандији „Мрежа“ 7. октобра 2018. године, одржан је пети по реду „Дан српске кинематографије“ у биоскопу Риалто у Амстердаму.
Манифестацију је, уз пригодан говор, отворио амбасадор Петар Вицо, после чега је приказан филм „Друга страна свега“ режисерке Миле Турајлић – прошлогодишњег победника фестивала ИДФА у Амстердаму.

                  

 Комеморација српским војницима у Гардерену

У суботу 6. октобра 2018. године одржан је традиционални годишњи комеморативни скуп и парастос српским војницима који су преминули у Краљевини Холандији током Првог светског рата. Комеморативни скуп је одржан код споменика који се налази на локалном гробљу у месту Гардерен.
Парастос српским војницима су служили свештеници Српске православне цркве из парохија у Најмегену и Ротердаму.
Скупу је присуствовало више десетина наших и холандских грађана, а у име Амбасаде венац је положио први саветник Бојан Кљајић.

 

 Посета делегације Државног већа тужилаца и Високог савета судства Републике Србије

Амбасаду у Хагу посетила је, 21. септембра 2018. године, делегација Државног већа тужилаца и Високог савета судства Републике Србије. Делегацију која се налазила у студијској посети холандским правосудним институцијама примио је амбасадор Петар Вицо. 

                       Састанак са генералним директором Организације за забрану хемијског оружја

Амбасадор Петар Вицо састао се са новоименованим генералним директором Организације за забрану хемијског оружја, амбасадором Фернандом Аријасом Гонзалесом. Током разговора, амбасадор Вицо и генерални директор Аријас разматрали су актуелна дешавања у вези са употребом хемијског оружја и применом Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и његовом уништавању. На састанку је разматрана и постојећа сарадња између Републике Србије и Организације за забрану хемијског оружја, као и начини за њено продубљивање. 

                                              Курс за младе дипломате из југоисточне Европе

Амбасадор П. Вицо је 6. јула на Академији Клингендал института за међународне односе присуствовао церемонији поводом завршетка овогодишњег издања Курса за младе дипломате из југоисточне Европе, на којем је учествовало четворо младих дипломата Министарства спољних послова Р. Србије. Том приликом, амбасадор П. Вицо се у краћем говору обратио полазницима курса.

  Посета Амбасади аутора публикације „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“

Амбасаду Републике Србије у Хагу, 11. јуна 2018. године, посетили су Татјана Вендриг, Фабиан Вендриг и Џон Стинен, аутори публикације о српским војницима из Првог светског рата који су преминули на територији Краљевине Холандије и том приликом су их примили амбасадор Петар Вицо и први саветник Бојан Кљајић.
На састанку у Амбасади пренели су нове детаље до којих су дошли током истраживања о судбини српских војника из Првог светског рата и представили су ново издање публикације „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“ у издању Удружења потомака ратника 1912-1920 Пожаревац.
Њихово истраживање је такође постављено и на интернету, а публикација се може преузети на линку https://www.secanje.nl/fileadmin/content/others/Brochure/Srpski-vojnici.pdf

                     Састанак Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута

У Амбасади Републике Србије у Хагу, 7. јуна 2018. године, одржан је састанак Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута. Састанком је председавао амбасадор Петар Вицо, а присутнима се обратила и тужилац Међународног кривичног суда Фату Бенсуда. Република Србија је актуелни председавајући Источно-европске регионалне групе у МКС.

  Састанак чланова Бироа Скупштине држава чланица Римског статута са председником Скупштине О Гон Квоном

У аустријској амбасади у Хагу одржан је 4. јуна састанак чланова Бироа Скупштине држава чланица Римског статута са председником Скупштине О Гон Квоном. Састанак је организовала Аустрија, у склопу припрема за преузимање председавања ЕУ, а састанку је присуствовао и амбасадор Републике Србије Петар Вицо. Република Србија је актуелни координатор Источно-европске групе држава чланица Међународног кривичног суда.

                          Учешће тима студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду на такмичењима из међународног јавног права и међународног кривичног права

Амбасадор Петар Вицо је 1. јуна примио групу студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду. Академци са Новосадског универзитета су од 24. до 26. маја учествовали на такмичењу Лајденског универзитета, Одељења у Хагу, у области међународног јавног и међународног кривичног права. 

                           Међународни сајам робних марки "PLMA 2018"

У Амстердаму je 29. и 30. маја одржан Међународни сајам робних марки на коме се представило више од 15 произвођача из Републике Србије. Поред представника наших фирми, Сајму су присуствовали и представници Привредне коморе Републике Србије, а излагаче је обишао и амбасадор Петар Вицо.
Учесници из Републике Србије, посетиоцима Сајма, представили су своје производе из области прехрамбене индустрије (замрзнуто воће и поврће, пекарски и кондиторски производи, одећа, хигијенски производи за домаћинство, посуђе и др.) и имали су разговоре са потенцијалним купцима и дистрибутерима.
Међународни сајам робних марки у Амстердаму је светски призната манифестација која има тридесетогодишњу традицију и на којој је ове године учествовало више од 2.500 фирми из више од 60 земаља.

 

 Крос РТС у Ротердаму

У недељу 20. маја 2018. године у Ротердаму је одржан једанаести по реду Крос РТС-а у Холандији.
Организатор кроса је, као и свих претходних година, било удружење Српско Омладинско Пријатељство из Ротердама (Stichting SOP Rotterdam), а на кросу је учествовало око 110 деце различитих узраста.
Крос РТС је  отворио Милан Вукас, председник Удружења СОП Ротердам, а учеснике и њихове пратиоце  је поздравио и Бојан Кљајић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Хагу, који је касније уручио медаље, дипломе и пригодне поклоне свим учесницима кроса.

 Посета шефа Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији

У организацији института Клингендал у Хагу је 22.05.2018. године одржана трибина у оквиру серије дискусија на тему “Односи ЕУ-Западни Балкан”. Присутнима се обратила Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, која је представила тренутно стање у преговорима Републике Србије и ЕУ.

  

 Састанак са регистраром МИКТ Олуфеми Елиасом

Амбасаду Републике Србије посетио је 16. маја 2018. године Олуфеми Елиас, регистрар Механизма за међународне кривичне судове Уједињених нација. Током састанка, амбасадор Петар Вицо и Олуфеми Елиас су разговарали о актуелним видовима сарадње Републике Србије и Секретаријата Механизма за међународне кривичне судове.

                          Неформално окупљање дипломата

Амбасада је у суботу, 12. маја 2018. године, била домаћин већем броју колега задуженим за праћење рада међународних организација и правосудних институција у Хагу. Неформални скуп, којем је присуствовало око четрдесет дипломата из свих делова света, допринео је разумевању специфичности и значаја повезивања различитих култура и обичаја у светлу заједничког мултилатералног деловања. Догађај је организован у сарадњи и уз значајну помоћ представника више европских и афричких дипломатских представништва у Хагу, којима Амбасада још једном изражава посебну захвалност.
Амбасада је, у последњих годину и по дана, организовала више неформалних окупљања колега у области мултилатералних и правних питања у циљу учвршћивања постојећих и развијања нових професионалних мрежа.

 Посета коалиције невладиних организација „ПрЕУговор“

Амбасаду су 25. априла 2018. посетили представници невладиних организација из Републике Србије окупљених у коалицију „ПрЕУговор" која прати напредак Републике Србије у областима обухваћеним преговарачким поглављима 23 и 24 и том приликом их је примио амбасадор Петар Вицо.
Представници коалиције „ПрЕУговор" боравили су у студијској посети Белгији и Холандији коју им је омогућила Амбасада Холандије у Београду, кроз МАТРА-програм.

                        Оснивање српско-холандског пословног клуба

У Амбасади Републике Србије у Хагу, 19. априла 2018. године, одржан је први сусрет неформалног удружења српско-холандских пословних људи. Окупљању је присуствовало тридесет представника различитих компанија, а циљ удружења је да покуша да окупи, углавном мала и средња, српска и холандска предузећа која послују у обе земље.

Госте су поздравили амбасадор П. Вицо и М. Лули из Холандске агенције за предузетништво, који су констатовали да постоји велики потенцијал за унапређење привредне сарадње између Републике Србије и Краљевине Холандије, на чему ће заједнички радити.

  Радно време Амбасаде током празника

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак 6. априла и у понедељак 9. априла 2018. године.Други међународни фестивал фолклора

У суботу 17. марта у Амстердаму је одржан Други међународни фестивал фолклора. На фестивалу је учествовало око 400 учесника из 11 земаља.  Србију је представљао Хор основне школе „Душко Радовић“ из Београда, а публици су се представили, између осталих, „КУД Свети Сава“ и „КУД Тамо далеко“ из Ротердама, „КУД Југоси“ из Минхена и „СКУД Понтес – Мостови“ из Трста. На фестивалу су учествовали и представници Русије, Индонезије, Бугарске, Белорусије, Монголије, Индије, Италије, Немачке и Холандије.
Присутнима се, на отварању фестивала, у име Амбасаде Републике Србије, обратио први саветник Бојан Кљајић.

    Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који ће бити отворен у периоду од 12. до 30. марта 2018. године.

Информације, услови и начин реализације Конкурса могу се наћи на следећем линку : 

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Први састанак Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута

У Амбасади Републике Србије у Хагу, 23. фебруара 2018. године, одржан је први састанак Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута. Састанком је председавао амбасадор Петар Вицо, а присутнима се обратила и председница Међународног кривичног суда Силвиа Фернандез де Гурменди. Република Србија је актуелни председавајући Источно-европске регионалне групе у МКС.

  Састанак са представницима фирме “Companies Connected”

Амбасаду Републике Србије у Хагу посетили су представници фирме “Companies Connected” Ед Дубелдам и Ђорђе Петровић. У разговору са амбасадором Петром Вицом размотрени су до сада реализовани пројекти у области повезивања и сарадње српских и холандских фирми, а разговарано је и о могућностима за унапређење сарадње у наредном периоду, као и о иницијативи за формирање неформалног удружења “Клуба холандско српских привредника”. Посета Хагу главног правног саветника у Министарству спољних послова Републике Србије

Главни правни саветник у Министарству спољних послова Републике Србије Александар Гајић,  боравио је у Хагу 27. фебруара 2018. године и том приликом је одржан састанак са регистраром Међународног суда Правде Филипом Куврером.КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ

Конкурс је првенствено намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Рок за подношење пријава је 16. март 2018. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2018--godini-Дан државности Републике Србије - радно време Амбасаде

Поштовани суграђани,


Обавештавамо вас да ће поводом 15. фебруара, Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак 15. и петак 16. фебруара 2018. године.Посета Хагу представника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије

Представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије боравили су у Хагу, а поводом састанка са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне судове Уједињених Нација Сержом Брамерцом, који је одржан 23. јануара 2018. године.

                                                     Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.119/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.Радно време Амбасаде за време празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 1. јануара и уторак, 2. јануара 2018. године.Посета делегације из Пирота Краљевини Холандији

У четвртак, 14. децембра, Амбасаду је посетила делегација пољопривредних фирми и произвођача, као и представника Општине Пирот, који су у Краљевини Холандији боравили у оквиру студијске посете. 

        

Више информација 

http://tvpirot.rs/tv/video/pirotski_poljoprivrednici_posetili_eku_holandiju_i_slovaku

 Радно време Амбасаде за време празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 25. децембра и уторак, 26. децембра 2017. године.
 Међународни фестивал документарног филма у Амстердаму

Престижни Међународни фестивал документарног филма у Амстердаму, ИДФА (International Documentary Film Festival in Amsterdam) биће одржан од 15. до 26. новембра 2017. године.

На највећем и најзначајнијем фестивалу документарних филмова биће представљена следећа остварења из Републике Србије: „Исти“, Дејана Петровића, који учествује у такмичарском програму, у категорији краткометражног документарног филма; „Друга страна свега“ Мире Турајлић, у категорији дугометражног документарног филма, као и „Слатко од Ништа“ Бориса Митића у нетакмичарском програму Мастерс.

Више информација о Међународном филмском фестивалу документарног филма у Амстердаму, можете да пронађете на: www.idfa.nl 

                                        Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, први саветник Бојан Кљајић положио је венац на Споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.

                                  „Eastern Neighbors Film Festival 2017“

„Eastern Neighbors Film Festival 2017“ из Србије доноси:

ИГРАНИ ФИЛМ
„Реквијем за госпођу Ј“, чија је премијера била на филмском фестивалу у Берлину 2017. Четврти пут се Мирјана Карановић враћа на „Eastern Neighbors Film Festival 2017“ са импресивном улогом у црној комедији о животу у транзицији.

Приказивање филма:
3. новембар, Filmhuis Den Haag, 21:45
4. новембар, Filmhuis Den Haag, 19:30

СУСРЕТ са Мирјаном Карановић, 4. новембар, Filmhuis Den Haag, 11:30

КРАТКИ ФИЛМ/Програм за нове таленте из Источне Европе
„Ферисов точак“ Душана Станивука је прича о малој девојчици која живи у породици са поремећеним односима. Она покушава да побољша однос са мајком мешајући свој имагинарни свет са светом одраслих.

Филм ће бити приказан у оквиру Програма нових талената из Источне Европе, 4. новембра, са почетком у 13:15 сати.


Више информација, можете пронаћи на: http://enff.nl/
 Комеморација српским војницима у Гардерену

У суботу 7. октобра 2017. године одржан је традиционални годишњи комеморативни скуп и парастос српским војницима који су преминули у Краљевини Холандији током Првог светског рата. Комеморативни скуп је одржан код споменика који се налази на локалном гробљу у месту Гардерен.
Парастос су служили протојереј-ставрофор Војислав Билбија из Парохије Свете Тројице у Ротердаму и умировљени владика Атанасије Јевтић.
Скупу је присуствовало више десетина наших и холандских грађана, а у име Амбасаде венац је положио први саветник Бојан Кљајић.

     Изложба „Art The Hague“

Од 4. до 8. октобра 2017. године у Хагу је одржана међународна изложба модерне уметности под називом „Art The Hague“. На изложби је учествовао велики број појединачних излагача, као и 52 уметничке галерије, а представљене су и најзначајније уметничке колекције из региона града Хага.
Као један од излагача, на изложби се успешно представио и Владимир Радујков из Сенте, уметник који живи и ради у Ротердаму.
Изложбу је обишао и амбасадор Р. Србије Петар Вицо.

                

 

 Безбедност на Карипским острвима

Подручје Карипских острва је, након урагана ,,Ирма", угрожено и новим ураганом ,,Марија", који је већ погодио острво Доминика и креће се према Девичанским острвима и Доминиканској Републици. Опасност од урагана прети и острвима Гвадалупе, Сент Кит и Невис, Монсерат и Света Луција. Развој ситуације прати се на острвима Свети Мартин, Свети Бартоломеј, Саба, Свети Еустахије, Ангвила и Мартиник.

Више информација на: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/18624-2017-09-20-04-58-13?lang=cyr“ДАН СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ” – 08.10.2017. Aмстердам

Веома нам је драго што смо у прилици да најавимо пето издање манифестације „Дан српске кинематографије“. Као и претходних година, овај културни догађај је резултат сарадње Организације за промоцију српске уметности и културе „Мрежа“ у Холандији и Амбасаде Републике Србије у Хагу.
„Дан српске кинематографије“ ће бити одржан у биоскопу „Риалто“ у Амстердаму (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam), 8. октобра 2017.
Током манифестације, биће приказани следећи филмови:

1. „Обећање“ (Жељко Мирковић) у 15:00 часова

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20the%20promise/

2. „Земља богова“ (Горан Паскаљевић) у 17:00 часова

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20land%20of%20gods/Ураган Ирма

Поштовани грађани Републике Србије, уколико се тренутно налазите на холандском острву Синт Мартен или неком другом холандском острву погођеном ураганом Ирма или сте у контакту са неким од наших грађана који се тамо налазе, молимо вас да ступите у контакт са Амбасадом Републике Србије у Хагу преко телефона број +31703632397, преко електронске поште или преко Фејсбук странице Конзуларног одељења амбасаде Републике Србије у Хагу. Напомињемо да смо од стране холандског Министарства иностраних послова обавештени да је неопходно доставити што потпуније информације о српским држављанима на Синт Мартену, како би била размотрена одлука о евентуалном пружању помоћи при евакуацији.Одлуке о укидању виза за држављане Р. Индије и И.Р. Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша и Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. На основу ових одлука носиоци обичних пасоша из Републике Индије и Исламске Републике Иран могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана.Р. Србија ратификовала Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији П. Вицо је 21. јула 2017. године у Дирекцији за правне послове холандског Министарства спољних послова уручио ратификациони инструмент Р.Србије за Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица, чиме је извршено његово депоновање код Владе Холандије као депозитара споразума.

Споразум ће у односу на Р. Србију ступити на снагу 20.08.2017. године.Обележавање 5. aвгуста - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година.

Влада Републике Србије и Влада Републике Српске су на заједничкој седници, одржаној 26.06.2015. године у Палати Србија у Београду, донеле одлуку да се сваки 5. август заједнички обележава Даном сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година.

У оквиру овогодишњег програма обележавања Дана сећања, у Парохији Српске Православне Цркве Свете Тројице у Ротердаму (Lede 121, 3075 HH Rotterdam) ће у суботу, 05. августа 2017. године са почетком у 12,00 часова бити служен парастос страдалим Србима 90-их година.
Након парастоса, окупљенима ће се обратити и представници Амбасаде Републике Србије у Хагу.

Позивамо све наше грађане да тога дана дођу у Цркву у Ротердаму како бисмо заједнички обележили Дан сећања.
 Концерти Слободана Тркуље у Streets of the World Photo Museum, Зандам, 1. и 2. јула 2017. године

У новоотвореном музеју „Улице света“ у Зандаму (фотографије главних градова света снимљене током 7 година путовања холандског фотографа Јеруна Сволфса), викенд 01-02.07.2017. био је посвећен Р.Србији. И у суботу и у недељу одржани су спектакуларни  концерти Слободана Тркуље и бенда Балканополис, уз пратњу дечјег хора Звонце. 

Догађај су отворили аутор Јерун Сволфс и амбасадор Р.Србије П.Вицо. 

    

Поред концерата, публика је имала прилике да види промотивне туристичке снимке Р.Србије и да преузме штампане материјале Туристичке организације Србије, захваљујући чијој финансијској подршци је омогућено одржавање овог догађаја.

Хвала свима на предивном догађају!Концерти Камерног хора "ЈИП" из Утрехта, јун 2017. године

Амбасада Републике Србије обавештава да ће у јуну ове године холандској публици бити представљен пројекат “…and I become a wall” - неколико концерата камерног хора ЈИП из Утрехта.

 

 

Назив пројекта је референца на песму “Зид”, српског песника Васка Попе, која је и основа једне од композиција холандско-српског композитора Гаге Петровића. Поред ове, на програму се налазе бројне композиције Стевана Мокрањца, као и композиције из других крајева бивше Југославије.

 

Концерти ће бити одржани по следећем распореду:

 

- Ден Бош 02.06.2017.

- Хаг (Paleiskerk) 03.06.2017.

- Амстердам (Zuiderkerk) 09.06.2017.

- Утрехт (Geertekerk) 10.06.2017.

 Посета Републичког јавног тужиоца Загорке Доловац Хагу, потписивање Меморандума о сарадњи са Тужилаштвом Краљевине Холандије

Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, потписала је 29.05.2017. године у Хагу Меморандум о разумевању са председником одбора Генералног тужилаштва Краљевине Холандије, Геритом ван дер Бургом.

На састанку је истакнуто да Републичко јавно тужилаштво Републике Србије и Тужилаштво Краљевине Холандије остварују одличну, непосредну и ефикасну сарадњу, и да ће се потписивањем меморандума о сарадњи ова сарадња и заједничка борба против организованог криминала и других тешких кривичних дела још више унапредити, ради јачања владавине права и безбеднијег живота наших грађана.

Током боравка у Хагу, тужилац Загорка Доловац је посетила Амбасаду и разговарала са амбасадором Петром Вицо.


 Нерадни дани у Амбасади - 5. јун 2017. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 5. јуна 2017. године.Крос РТС у Ротердаму, 21. мај 2017. године

У организацији Спортско-културног удружења Српско Омладинско Пријатељство (Stichting SOP Rotterdam) из Ротердама, у овом граду је 21. маја 2017. године одржан традиционални, 26. крос РТС. На кросу је учествовало више од 100 деце од 4-14 година.

Крос РТС су свечано отворили Милан Вукас, председник Удружења и Драган Милојевић. први саветник и шеф Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Хагу, који је и уручио медаље, дипломе и пригодне поклоне учесницима кроса.

Видео извештај са овог догађаја можете наћи О В Д ЕУчешће тима студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду на такмичењима из међународног јавног права и међународног кривичног права

Као и ранијих година, тим студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду учествује на такмичењима из међународног јавног права и међународног кривичног права, који се одржавају на Лајденском универзитету у Хагу, од 14-20. маја 2017. године.

Током боравка у Хагу, делегацију младих правника примио је амбасадор Републике Србије, господин Петар Вицо.Нерадни дани у Амбасади - 25. мај 2017. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак, 25. маја 2017. године.Разговор са делегацијом Интернационалне хуманитарне организације младих дијаспоре „28. јун“


Амбасадор Петар Вицо примио је 12. маја 2017. године делегацију Интернационалне хуманитарне организације младих дијаспоре „28. јун“, коју су чинили Филип Филипи Јанковић, оснивач и директор и Сергеј Дојчиновић, европски директор Организације.

Поред представљања њиховог досадашњег рада и активности, у разговору су размењена мишљења о могућностима унапређења сарадње ове Организације са Амбасадом Р. Србије у Хагу.
 Европско издање Глобалног форума за иновације у пољопривреди, Утрехт, 9-10. мај 2017. године

У Утрехту је 9. и 10. маја 2017. године одржано Европско издање Глобалног форума за иновације у пољопривреди. Међу више стотина излагача на Форуму је учествовало и српско предузеће „Дунавнет доо“ из Новог Сада.

 

Штанд нашег предузећа је посетио и амбасадор Р. Србије у Холандији, господин Петар Вицо.

 Концерт Краљевског оркестра из Амстердама, извођење композиције Ђуре Живковића “Мистична Жртва”, Амстердам, 7. и 9. април 2017. године

Амбасада Републике Србије у Хагу са задовољством обавештава да ће Краљевски оркестар из Амстердама (The Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam), у оквиру свог концерта “De nieuwe Passie”, 07. априла 2017. године од 20:15-22:15 часова, као и 09. априла 2017. године од 14:15-16:15 часова, премијерно извести композицију Ђуре Живковића “Мистична Жртва”, инспирисану православном традицијом и на црквенословенском језику.

Више информација о концерту можете наћи О В Д Е.ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Амбасада Републике Србије обавештава да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио "Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду".

Детаљне информације о конкурсу могу се наћи ОВДЕ.Нерадни дани у Амбасади - 5. мај 2017. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак, 5. маја 2017. године.Радно време Амбасаде за време првомајских празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Празника рада - Првог маја, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 1. маја и уторак, 2. маја 2017. године.Нерадни дани у Амбасади - 27. април 2017. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Краљевог дана Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак, 27. априла 2017. године.Радно време Амбасаде за време Ускршњих празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Ускрса, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак, 14. априла и понедељак, 17. априла 2016. године.ОБАВЕШТЕЊЕ О ОТВАРАЊУ БИРАЧКОГ МЕСТА ЗА ИЗБОРЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ, 02. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

У Амбасади Републике Србије у Хагу биће отворено гласачко место за изборе за председника Републике који се одржавају 2. априла 2017. године.

Сви грађани који имају право да гласају на бирачком месту у Амбасади Републике Србије у Хагу добили су писмено обавештење о томе да су уписани на бирачки списак.

Бирачко место биће отворено у недељу, 2. априла 2017. године, у времену од 07 до 20 часова.

Видео запис са обавештењем о начину гласања на изборима за председника Републике можете наћи О В Д Е.Пројекција филма “Добра жена” Мирјане Карановић на „Movies that Matter Festival“, 24. март - 01. април 2017. године

Дебитантски филм “Добра жена“ режисера Мирјане Карановић, биће емитован на „Movies that Matter Festival“, који се одржава у Хагу („Filmhuis Den Haag”, Spui 191, 2511 BN Den Haag), од 24. марта до 01. априла 2017. године.

 


Филм ће бити емитован у следећим терминима:

Субота, 25. март 2017. године  у 12,00 часова
Четвртак, 30. март 2017. године у 21,15 часова
Петак, 31. март 2017. године у 19,00 часова
Субота, 01. април 2017. године у 19,15 часова

 Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону објавила јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону.

Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла 2017. године.

Текст јавног позива који садржи детаљне инструкције о начину подношења предлога, као и пријавни формулар могуће је преузети на страници Управе за дијаспору на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdfКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Амбасада Републике Србије обавештава да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала конкурсe за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Предмет оба конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Конкурс је отворен од 13. марта до 03. априла 2017. године.

Текст конкурса, Смернице за подносице пројеката и Образац за пријаву и писање предлога пројеката и Образац за предлог буџета могу се преузети на презентацији Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећем линку: http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.


 Председнички избори у Републици Србији 2. априла 2017. године - упис у бирачки списак за гласање у иностранству

Амбасада Републике Србије у Хагу обавештава да ће се председнички избори у Републици Србији одржати 2. априла 2017. године.

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу да, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније до 11. марта 2017. године, поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Провера података о томе да ли се неко налази у јединственом бирачком списку у Р. Србији (што је предуслов за гласање у Амбасади) може се извршити на: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Напомињемо да и они бирачи који су на претходним изборима били уписани у Посебну евиденцију бирача у иностранству, уколико желе да на предстојећим изборима гласају у Амбасади, морају поново поднети у писаној форми Захтев за упис података о томе да ће гласати у иностранству.

Обрасци:
Захтев за упис у бирачки списак
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Попуњене и потписане обрасце, заједно са копијом важеће српске путне исправе или личне карте, послати поштом (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) или на e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

За сва питања у вези са пријављивањем можете се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде на телефон: +31 70 36 36 800 или на e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.Представљање туризма Србије на сајму "Fiets en Wandelbeurs 2017" у Утрехту, 11. и 12. фебруар 2017. године

У Утрехту, на сајму посвећеном "Активном одмору" - бициклизму и пешачењу, који је одржан 11. и 12. фебруара 2017. године, Туристичка организација Србије је представила потенцијале Републике Србије у овом сегменту туризма.

   

Амбасадор Р. Србије у Холандији, П.Вицо, посетио је штанд ТОС, односно Дунавског центра (Danube center for competence - DCC), jep je понуда Р.Србије представљена на заједничком штанду DCC, који обухвата девет дунавских земаља.
Холандски посетиоци нашег штанда су посебан интерес показали за програме „Sporting and active holidays in Serbia" и "Biking along the Danube", ca којима cy их упознали представници 
Туристичке организације Србије.

   
 Република Србија потписала Конвенцију Савета Европе о кинематографској копродукцији

На свечаној церемонији у Ротердаму, одржаној 30.01.2017. године, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у име Републике Србије потписао је ревидирану Конвенцију Савета Европе о кинематографској копродукцији која ће омогућити учешће у копродукцијама и са земљама ван Европе. Србија је тако заједно са Холандијом, Грчком, Словенијом, Чешком, Луксембургом, Норвешком, Малтом и Италијом међу првим потписницима ове Конвенције из Европе, а очекује се да остале европске државе то учине у току године.

   

Током боравка у Ротердаму, министaр Вукосављевић је имао састанке са Г. Батаини-Драгони, заменицом генералног секретара Савета Европе, Ј. Бусмакер, министарком културе Холандије, Е. Замит-Луис, министром туризма Малте, М. Андреадаки-Влазаки, генералним секретаром министарства културе Грчке, као и са осталим представницима земаља оснивача.

   15. фебруар - Дан државности Републике Србије, радно време Амбасаде

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у среду, 15. и четвртак 16. фебруара 2017. године.

 


Холандска премијера филма “Зона Замфирова 2” у Амстердаму и Ротердаму

Са задовољством обавештавамо да ће холандска премијера филма „Зона Замфирова 2“ бити одржана 2. фебруара 2017. године у 22,20 часова у биоскопу „Pathe Arena“ у Амстердаму (Arena Boulevard 600, 1101 DS Amsterdam).

Прво приказивање филма у Ротердаму биће одржано 4. фебруара 2017. године у 18,10 часова у биоскопу „Pathe de Kuip“ (Cor Kieboomplein 501, 3077 MK Rotterdam).

 


Филм „Зона Замфирова 2“ ће бити приказиван и у редовном репертоару ових биоскопа, а распоред пројекција се може наћи на: https://www.pathe.nl/film/22739/zona-zamfirova-2.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство културе и информисања Републике Србије 09. јануара 2017. године расписало Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години.

Конкурс је првенствено намењен страним издавачима заинтересованим за српску књижевност и културу.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години.

Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.

Конкурсна пријава може бити поднета до 28. фебруара 2017. године.

Податке о конкурсу можете наћи интернет страници Министарства културе и информисања.Радно време Амбасаде за време празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 2. јануара и уторак, 3. јануара 2017. године.Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).

Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.

Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs.

Координатори Конференције су Весна Масаловић из Удружења новинара Србије (vesna.masalovic@uns.rs) и Николина Милатовић Поповић у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону (nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs).Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, први саветник Драган Милојевић положио је венац на Споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.Eastern Neighbours Film Festival 2016, Hag, 27-29. октобар и 9-13. новембар 2016

 

ФИЛМОВИ ИЗ СРБИЈЕ НА “THE EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL”

Eastern Neighbours Film Festival 2016 доноси јак филмски програм из Србије, са важним филмовима и гостима.
Драги гости фестивала, који ће представити своје филмове, биће Мирјана Карановић | Милош Радовић | Лазар Ристовски | Павле Вучковић | Младен Митровић | Владимир Томић.

ИГРАНИ ФИЛМОВИ

ДОБРА ЖЕНА Мирјане Карановић, Србија/Босна и Херцеговина/Хрватска, 2016, 94 мин. Холандска премијера. У присуству режисера.
ПАНАМА Павла Вучковића, Србија, 2015, 105 мин. Холандска премијера. У присуству режисера.
ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ Милоша Радовића, Србија, 2016, 90 мин. Холандска премијера. У присуству режисера Милоша Радовића и глумца и продуцента Лазара Ристовског.

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

У ПОТРАЗИ ЗА СНОМ Младена Митровића, Србија/Босна и Херцеговина/Хрватска, 2015, 137 мин. Холандска премијера. У присуству режисера.
ФЛОТЕЛ ЕВРОПА Владимира Томића, Србија/Данска, 2015, 71 мин. У присуству режисера.

ФИЛМОВИ: КАДА И ГДЕ

Среда, 26. октобар у De Balie Amsterdam
ДОБРА ЖЕНА / A GOOD WIFE | 19.30 часова | присуство режисера Мирјане Карановић

Петак, 28. октобар у Het Nutshuis The Hague
“MASTERCLASS ACTING” МИРЈАНЕ КАРАНОВИЋ | 18.00 часова
ДОБРА ЖЕНА / A GOOD WIFE | 20.00 часова | присуство режисера Мирјане Карановић

Четвртак, 10. новембар у Filmhuis Den Haag
ФЛОТЕЛ ЕВРОПА | 21.15 часова | присуство режисера Владимира Томића

Петак, 11. новембар у Filmhuis Den Haag
“MASTERCLASS” ПАВЛЕ ВУЧКОВИЋ | 14.00 часова
ПАНАМА | 17.30 часова | присуство режисера Павла Вучковића
TRAIN DRIVER`S DIARY / ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ | 22.00 часова| присуство режисера Милоша Радовића и главног глумца Лазара Ристовског

Субота, 12. новембар у Filmhuis Den Haag
У ПОТРАЗИ ЗА СНОМ / CHASING A DREAM | 21.30 часова | присуство режисера Младена Митровића

Недеља, 13. новембар у Filmhuis Den Haag
У ПОТРАЗИ ЗА СНОМ / CHASING A DREAM | 14.15 часова | присуство режисера Младена Митровића

TRAIN DRIVER`S DIARY / ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ | 17.15 часова | присуство режисера Милоша Радовића и главног глумца Лазара Ристовског
_________________________________________________________________________________
www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival
www.twitter.com/enff2016 www.enff.nl (карте и синопсис)Емитовање филма о Милунки Савић на 8. Тино Принс филмском фестивалу документарног филма, Де Меерн, Холандија, 22.10.2016. године

У сарадњи Амбасаде Р. Србије и Холандске асоцијације за Западни фронт (Western Front Association Nederland), документарни филм о Милунки Савић, аутора С. Зарић, приказан је на 8. Тино Принс филмском фестивалу документарних филмова посвећених Првом светском рату, који је одржан у суботу, 22. октобра 2016. године, у Де Меерну у Холандији.

          

Пре приказивања филма о Милунки Савић, којим је отворен Филмски фестивал, присутнима се обратио амбасадор П. Вицо, који је, након кратког увода посвећеног Милунки Савић, упознао присутне са значајем Првог светског рата за Републику Србију.

Он је, такође, истакао да су и поједини холандски држављани (др А. Ван Тиеховен, Л. Ремакер, Ј. Маркус), иако је Холандија била неутрална, допринели борби српског народа за ослобођење у 19. веку, као и током Великог рата.

 

  Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар

Обавештавамо да ће због обележавања Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада Републике Србије бити затворена у петак, 11. новембра 2016. године.„ДАН СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ“ – 30.10.2016. Амстердам

Са задовољством обавештавамо да ће се, у сарадњи Организације за промоцију српске уметности и културе у Холандији „Мрежа“ и Амбасаде Р.Србије у Хагу, у недељу, 30. октобра 2016. године у биоскопу „Риалто“ у Амстердаму (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam) одржати четврто издање „Дана српскe кинематографије“.

Током овог фестивала биће приказани следећи филмови:

1. Отворени кавез (редитељ Синиша Галић) у 15,00 часова

http://www.rialtofilm.nl/podium/open%20cage%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/


2.  Четири пасоша (редитељ Михајло Јевтић) у 16,45 часова

http://www.rialtofilm.nl/podium/four%20passports%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/

 Холандска премијера филма “Добра жена” и Мастерклас режисерке и прослављене глумице Мирјане Карановић у Амстердаму и Хагу

Режисерка и прослављена глумица Мирјана Карановић присуствоваће холандској премијери свог дебитантског филма “Добра жена“ 26. октобра 2016. у 19,30 часова у биоскопу „De Balie“ у Амстердаму (Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam).

Филм ће бити приказан и 28. октобра 2016. у 20,00 часова у Het Huthuis у Хагу (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag), такође уз присуство режисерке и главне глумице Мирјане Карановић, која ће после пројекције одговарати и на питања публике.

Пројекцији филма ће претходити Мастерклас  Мирјане Карановић, радионица за све оне који су заинтересовани за глуму (максимално 15 учесника), са почетком у 18,00 часова.
 Комеморација српским војницима преминулим у Холандији у Првом светском рату, Гардерен, 1. октобар 2016. године

У Гардерену је 01. октобра 2016. године одржан комеморативни скуп посвећен српским војницима преминулим у Холандији 1919. године.
Како се ове године обележава 10 година од обнављања споменика који се налази на локалном гробљу у Гардерену, припадници дијаспоре су, уз помоћ локалних холандских пријатеља, организовали шетњу од локалне протестантске цркве до гробља на коме се налази споменик. Поворку је предводио локални дувачки оркестар који је извео и холандску и српску химну, а у њој су учествовала и војна возила.

           

Парастос су служили отац Воја Билбија из Парохије Свете Тројице у Ротердаму и отац Душан Ердељ из Парохије Свети Сава у Најмегену.

               

Скупу је присуствовао и председник Општине Барневелд (у којој се налази Гардерен), који је положио и венац. У име Амбасаде, венац су положили амбасадор Петар Вицо и први саветник Драган Милојевић.

          
  

 Посета студената Хашке академије за међународно право

Амбасадор П. Вицо примио је 14.07.2016. године групу студената летњег курса међународног јавног права Хашке академије за међународно право.

 Учешће делегације Р. Србије на Конференцији „Ten-Т Days 2016“, Ротердам, јун 2016

Државни секретар у Mинистарству грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Mиодраг Поледица учествовао је 20-22. јуна 2016. године на Конференцији „TenDays 2016“, коју je у Ротердаму организовала Европска комисија у сарадњи са Холандијом као председавајућом ЕУ, током које су разматрани планови и амбиције за Трансевропску транспортну мрежу (ТЕН-Т).

На Конференцији је учествовало више од 2.000 учесника, укључујући и министре ЕУ чланица и суседних земаља, чланове ЕП и EK, ТЕН-Т координаторе и представнике ЕИБ.

  

 

Поред учешћа и иступања наше делегације на састанцима и пратећим радним столовима који су се одржавали током Конференције, ДС М. Поледица је реализовао више билатералних сусрета са министрима земаља региона, Молдавије, Холандије, комесарима ЕУ Ј. Ханом и В. Булц, представницима Светске банке и др.

  

 

 Учешће српских пијаниста Соње Лончар и Андрије Павловића на Festival Classique Den Haag, Хаг, 12. јун 2016. године

Српски пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић - LP Duo (http://www.lpduo.com/), учествоваће на овогодишњем 10. издању  Festival Classique Den Haag.

Соња Лончар и Андрија Павловић ће са још 8 пијаниста на 5 клавира учествовати у јединственом извођењу дела холандског аутора Симеона тен Холта „Canto Ostinato“.

Концерт ће се одржати у недељу, 12. јуна 2016. године у Kuurzaal (Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag) са почетком у 16,00 часова.

  

Додатне информације о концерту можете наћи на http://www.festivalclassique.nl/en/agenda-and-tickets/37/canto-ostinato/ или http://www.festivalclassique.nl/nl/agenda-en-kaarten/37/canto-ostinato/.

Амбасада позива све заинтересоване грађане да присуствују овом концерту.
 Учешће тима студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду на такмичењу у симулацији суђења пред Међународним кривичним судом у Хагу

Амбасада Републике Србије у Хагу са задовољством обавештава да је тим студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду, који је учествовао на такмичењу у симулацији суђења пред Међународним кривичним судом у Хагу, проглашен за победникa у категорији заступника Владе.

Ментори тима били су проф. др Бранислав Ристивојевић, проф. др Сања Ђајић, доц. др Бојан Тубић и тренер тима асистент Стефан Самарџић. Владу је заступао Стефан Радојчић, у улози тужиoца нашла се Јелена Радмановић, а жртве је представљала Јелена Вуковић. Истраживачи су биле Јелена Ристић и Јована Петровић, а помагачи Милена Рашковић, Јелена Јовановић и Марко Линта.

Током боравка у Хагу, делегацију младих правника примио је амбасадор Републике Србије, господин Петар Вицо.Учешће српске привреде на Међународном сајму робних марки (ПЛМА) у Амстердаму, 24-25. мај 2016. године

У организацији Привредне коморе Србије, представници 9 српских предузећа учествовали су на Међународном сајму робних марки (ПЛМА), 24. и 25. маја 2016. године у Амстердаму.

Наш штанд је посетио и амбасадор Р. Србије у Холандији, господин Петар Вицо.

 

   

   Посета делегације државних органа Р. Србије

Представници државних институција Р. Србије боравили су од 16-20. маја 2016. у студијској посети Холандији, у оквиру ПЕРФОРМ пројекта.

Овај пројекат, који Републички секретаријат за јавне политике спроводи у сарадњи са швајцарском организацијом Хелветас, има за циљ јачање друштвених наука и побољшање квалитета и релевантности истраживања за креирање прописа и јавних политика, односно стварање бољих веза између истраживачке заједнице и доносилаца одлука.

 Посета делегације Врховног касационог суда Републике Србије

Делегацију Врховног касационог суда Републике Србије која борави у Хагу примио је амбасадор Републике Србије у Холандији Петар Вицо.
Делегација коју чине заменици председника Суда, судије Јанко Лазаревић и Снежана Андрејевић, судије Весна Поповић и Веско Крстајић, запослени у Врховном касационом суду, Мирјана Пузовић и Љупка Гогић и судија Првог основног суда у Београду Соња Простран, у раду Конференцији судске администрације која се одржава од 18.05. до 20.05.2016.године. Посета се реализује у организацији Међународне организације за судску администрацију – ИАЦА.
Током боравка у Хагу, делегација ће посетити Апелациони и Окружни суд у Хагу, Холандски савет судства и Међународни кривични суд.Посета делегације Правосудне академије и Агенције за борбу против корупције

Амбасадор Републике Србије у Холандији Петар Вицо примио је 12 маја 2016. године делегацију Правосудне академије и Агенције за борбу против корупције.

  Јавни позив за доделу националних признања истакнутим представницима дијаспоре

Амбасада Републике Србије обавештава  да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије објавила Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Национална признања се додељују истакнутим представницима дијаспоре из различитих области деловања (награда „Мајка Србија" - за сарадњу и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону; награда „Слободан Јовановић“ - за политику, награда „Михајло Пупин“ - за информационо-комуникационе технологије, награда „Никола Тесла“ - за науку и проналазаштво, награда „Доситеј Обрадовић“ - за образовање, награда „Вук Караџић“ - за српски језик и ћирилично писмо, награда „Милош Црњански“ - за књижевност).

Признања ће се додељивати у виду бронзане статуе и пратеће повеље. Одлуку о додели националног признања доноси министар надлежан за дијаспору, који сваке године образује комисију за разматрање предлога и давања мишљења о додели националног признања.

Предлоге за доделу националних признања могу да поднесу организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју cе предлаже додела националног признања, ДКП Р. Србије и цркве и верске заједнице.

Текст Јавног позива и Образац пријаве на Јавни позив су објављени на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Javni_poziv_NP2016..pdf и http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Prijava_za_NP2016.pdf

Рок за достављање предлога за национална признања је 11. мај 2016. године. Предлог се доставља поштом на адресу: Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 11000 Београд, Васе Чарапића 20 , са назнаком: „Jавни позив за доделу националних признања“.Учешће помоћника министра спољних послова М. Јовићевић на неформалном састанку министара и државних секретара за европске послове, Амстердам, 11. априла 2016. године

Помоћник министра спољних послова Републике Србије Марина Јовићевић учествовала је на неформалном састанку министара и државних секретара за европске послове у Амстердаму, 11. априла 2016. године.


Помоћник министра М. Јовићевић састала се са МИП Холандије Б. Кундерсом, а  имала је и више билатералних сусрета са другим министрима и државним секретарима за европске послове који су учествовали на састанку.Посета холандске економске делегације Републици Србији

У оквиру припрема за посету холандске економске делегације Републици Србији, планиране за 30. март 2016. године, у Амбасади Републике Србије у Хагу је 15. марта 2016. године одржан припремни састанак.

Домаћин састанка је био амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији Петар Вицо. Организацију састанка су помогли економски саветник Амбасаде Краљевине Холандије у Србији др Душко Крсмановић и оснивач компаније “Kupujemprodajem.com” господин Бојан Лековић.
На састанку су компанијама презентоване могућности улагања и пословања у Србији, а од присутних компанија ту су били  "TAZ NL", "Altfel", "DGMC", "Catchyourhealth", "Funkyrunners", "Adamasgroep", "Innodeck", and "Dreamgame".
Нерадни дани у Амбасади - 5. мај 2016. године

Поштовани суграђани,


Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак, 5. маја 2016. године.Радно време Амбасаде за време Ускршњих и првомајских празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Ускрса, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 29. априла и понедељак, 2. маја 2016. године.

Обавештавамо вас да ће поводом Првог маја, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у уторак, 3. маја 2016. године.Нерадни дани у Амбасади - 27. април 2016. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Краљевог дана Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у среду, 27. априла 2016. године.Радно време Амбасаде за време Ускршњих празника
Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 28. марта 2016. године.Парламентарни избори у Републици Србији 24. априла 2016. године - упис у бирачки списак за гласање у иностранству

Mинистарство правде и државне управе објавило је Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству.

У Обавештењу се истиче да бирачи који имају боравиште у иностранству могу да, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније до 2. априла 2016. године, поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству. 

Провера података о томе да ли се неко налази у јединственом бирачком списку у Р. Србији (што је предуслов за гласање у Амбасади) може се извршити на: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Напомињемо да и они бирачи који су на претходним изборима били уписани у Посебну евиденцију бирача у иностранству, уколико желе да на предстојећим изборима гласају у Амбасади, морају поново поднети у писаној форми Захтев за упис података о томе да ће гласати у иностранству.

Обрасци:

Захтев за упис у бирачки списак
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Попуњене и потписане обрасце, заједно са копијом важеће српске путне исправе или личне карте, послати поштом (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) или на е-маил: konzularno.hag@mfa.rs.

За сва питања у вези са пријављивањем можете се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде на телефон: +31 70 36 36 800 или на е-маил: konzularno.hag@mfa.rs.

 Пројекат „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори"

Амбасада Републике Србије обавештава да се, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, реализује пројекат „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори", који се остварује путем електронског истраживања на следећем линку http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-raseianiu/.

Истраживање се бави тренутним стањем и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Резултати истраживања ће послужити унапређењу пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије, у сарадњи са Народном библиотеком Србије. Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквено-школске општине, самосталне библиотеке и неформалне групе које се баве очувањем националног и културног идентитета и јачања веза матице и Срба у дијаспори и региону - без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Амбасада Републике Србије обавештава да је Mинистарство културе и информисања Р.Србије 25. фебруара 2016. године расписало Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају г. Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона бр. +381 11 3398-026.Отворена Књига жалости у Амбасади Р. Србије у Хагу

Амбасада Републике Србије у Хагу са жаљењем обавештава да je двоје службеника Амбасаде Р. Србије у Триполију, Јовица Степић и Слађана Станковић, који су били отети у новембру 2015. године, погинуло у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе у околини града Сабрата у Либији 19. фебруара 2016. године.


Књига жалости ће бити отворена у просторијама Амбасаде Р. Србије у Хагу, Burgermeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, и то у понедељак 22. фебруара и уторак, 23. фебруарa 2016. године од 11 до 16 часова.  "Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back" - Делфт, 18. фебруара 2016. године

У овиру пројекта "Обележавање Дана Државности", холандски огранак Организације српских студената у иностранству (ОССИ) организовао је предавање посвећено Теслином доприносу Србији под називом „Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back“.

На скупу одржаном у згради Техничког универзитета у Делфту 18. фебруара 2016. године, говорили су, између осталих, П. Вицо, амбасадор Р. Србије у Холандији, Лазар Јовановић (Nikola Tesla – Life and Legacy), др Паоло Сберна (Liquid silicon technology) и Бастаин Цваненбург (Hyperloop – Travel faster, no pressure).Билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Краљевине Холандије, Хаг, 17. фебруар 2016. године

У Хагу су 17. фебруара 2016. године одржане прве билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Краљевине Холандије. Делегацију Министарства одбране Р. Србије предводио је начелник Управе за међународну војну сарадњу, капетан бојног брода Милан Коњиковац, a домаћин са холандске стране био је помоћник начелник Штаба одбране за међународну војну сарадњу, бригадни генерал Тојн Бојкеринт.

Током консултација потписан је План билатералне војне сарадње за 2016. годину.15. фебруар - Дан државности Републике Србије, радно време Амбасаде

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 15. и уторак 16. фебруара 2016. године.

 Делегација Народне скупштине Републике Србије на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица ЕУ

Делегација Народне скупштине Републике Србије (А. Сенић, председник Одбора за европске интеграције; В. Марковић, члан Одбора и А. Ђорђевић, секретар Одбора) учествовала је на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица ЕУ, који је одржан у Хагу, 7. и 8. фебруара 2016. године.Учешће министра спољних послова Ивице Дачића на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ у Амстердаму, 6-7. фебруара 2016. године

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ, који је одржан у Амстердаму, 5. и 6. фебруара 2016. године.

У обраћању учесницима скупа, И. Дачић је, између осталог, истакао да је Србија, иако није држава чланица ЕУ, спремна да учествује, у мери и на начин који буде договорен са Европском унијом, у процесу решавања актуелне миграторне кризе.

Министар И. Дачић је, такође, затражио подршку држава чланица ЕУ за убрзање преговарачког процеса током 2016. године.

    

Током боравка у Амстердаму, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова И. Дачић је имао низ билатералних сусрета са министрима спољних послова који су учествовали на састанку.

 

     Учешће шефа преговарачког тима Р. Србије Тање Мишчевић на састанку Генералних директора за ЕУ земаља чланица и земаља кандидата за чланство у Европској унији

Шеф преговарачког тима за вођење преговора о приступању Р. Србије ЕУ Тања Мишчевић учествовала је на састанку Генералних директора за ЕУ земаља чланица и земаља кандидата за чланство у Европској унији, који је одржан у Амстердаму, 29. јануара 2016. године.

На састанку су разматране досадашње активности на плану усвајања заједничког европског одговора на изазове који проистичу из актуелне мигрантске кризе.

 Министар Александар Вулин учествовао на састанку земаља Западнобалканске миграционе руте, Амстердам, 25. јануара 2016. године

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин учествовао је на састанку представника земаља Западнобалканске миграционе руте, који је одржан у Амстердаму, 25. јануара 2016. године, на маргинама неформалног састанка министара унутрашњих послова ЕУ о мигрантској кризи.

Учесници састанка су се обавезали да ће радити заједно на решавању мигрантске кризе и да ће се уздржавати од унилатералних потеза.

Више информација о учешћу министра А. Вулина на овом састанку се може наћи на http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/4490-ministar-vulin-bez-jednostranih-poteza-u-resavanju-migrantske-krize.Република Србија приступила Конвенцији о родитељској одговорности и заштити деце

Република Србија приступила Конвенцији о родитељској одговорности и заштити деце


Република Србија је 15. јануара 2016. године приступила Конвенцији о надлежности, меродавном праву, признању и извршењу одлука и сарадњи у материји родитељске одговорности и мера за заштиту деце из 1996. године.

Инструмент о приступању Републике Србије овој Конвенцији депоновао је Петар Вицо, амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији.

Церемонији одржаној у Министарству спољних послова Холандије присуствовали су Ж. Дамуазо, шеф Правног одељења Министарства, К. Бернаскони, генерални секретар и  Ф. Брегер, саветник у Хашкој конференцији за приватно право, као и С. Обрадовић, правни саветник Амбасаде Р. Србије у Хагу.
 Представљање туристичке понуде Републике Србије на Сајму туризма у Утрехту

Туристичка организација Србије представила је 12. јануара 2016. године холандским новинарима и организаторима путовања туристичку понуду наше земље на Сајму туризма “Vakantiebeurs” у Утрехту. Присутнима се обратио амбасадор Р.Србије у Холандији Петар Вицо, као и представници Туристичке организације Србије.

  

“Vakantiebeurs” је један од највећих сајмова туризма у овом делу Европе, на коме се сваке године окупи више од 100.000 учесника и посетилаца, Током трајања Сајма, од 12. до 17. јануара 2016. године, Република Србија ће бити представљена на штанду број 062.

 

Током посете Сајму, амбасадор П. Вицо разговарао је и са Ралфом ван дер Зајденом (Ralph Van Der Zijden), оснивачем и власником  компаније “iBikeBelgrade”, који је присутне упознао са интересантним идејама за обилазак бициклом Београда, Новог Сада и других делова Србије.Република Србија потписала Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестале особе

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији, господин Петар Вицо, потписао је, у име Владе Републике Србије, Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП).

Република Србија је девета земља потписница Споразума О ИЦМП. Остале земље потписнице Споразума су Велика Британија, Холандија, Шведска, Белгија, Луксембург, Ел Салвадор, Кипар и Чиле.
 Састанак са премијером Холандије М. Рутеом, 09. децембар 2015. године

Амбасадор Петар Вицо је присуствовао састанку амбасадора држава чланица ЕУ и држава кандидата са Марк Рутеом, премијером Краљевине Холандије.
Састанак је одржан 9. децембра 2015. године у хотелу Хилтон у Хагу.Радно време Амбасаде за време Божићних и новогодишњих празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак, 25. децембра 2015. године.

Амбасада ће такође бити затворена у петак, 1. јануара 2016, као и у четвртак, 07. јануара 2016. године.14. заседање Скупштине држава чланица Римског статутa

Амбасадор Петар Вицо, шеф делегације Републике Србије, имао је излагање током 14. заседања Скупштине држава чланица Римског статута, одржаног у Хагу, од 18. до 26. новембра 2015. године.

 Посета А. Николића, државног секретара Министарства унутрашњих послова Р. Србије

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Александар Николић, који је и шеф Преговарачке групе за Поглавље 24, боравио је у посети Холандији, која ће председавати Европској унији од јануара до јуна 2016. године.

А. Николић се у оквиру ове посете састао са министром за миграције у Министарству за безбедност и правду Класом Дајкхофом, као и са замеником Националног координатора за безбедност и борбу против тероризма Владе Холандије Патрицијом Зорко.

Током посете, државни секретар Николић је разговарао са директором за европске интеграције у Министарству спољних послова Холандије Јостом Фламандом и координатором за проширење ЕУ и политику суседства Сузан Де Хрот.

  Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Петар Вицо и први саветник Драган Милојевић положили су венац на Споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.

                     „ДАН СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ“ – 08.11.2015. Амстердам

У сарадњи Амбасаде Р.Србије у Хагу и организације за промоцију српске уметности и културе у Холандији „Мрежа“, 08. новембра 2015. године одржан је трећи по реду „Дан српскe кинематографије“ у биоскопу „Риалто“ у Амстердаму.

 

Манифестацију је, уз пригодан говор, отворио амбасадор Србије П.Вицо, након чега су били приказани следећи филмови:

1. LogBook Serbistan (редитељ Желимир Жилник) 

 

2.  Енклава (редитељ Горан Радовановић) 


 Српски филмови на “Eastern Neighbours Film Festival” - Хаг, 4-14. новембар 2015

Овогодишње издање “Eastern Neighbours Film Festival” ће се одржати у Хагу, од 4. до 14. новембра 2015. године. Српска кинематографија ће имати значајно место на фестивалу, јер ће ове године бити приказан највећи број филмова из Србије, и то 4 дугометражна и 2 документарна филма.


1. Част да отвори овогодишње издање Фестивала имаће вишеструко награђивани српски филм “Ничије дете” (No One's Child), режисера Вука Ршумовића. Продуцент филма Мирко Бојовић ће бити гост Фестивала ове године.

Програм свечаног отварања Фестивала, 4. новембра 2015. године  („Filmhuis Den Haag“, Spui 191, 2511 BN Den Haag):

18,45: Почетак програма
19,00: Свечано отварање и приказивање филма
21,15: Коктел

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=140

У рано пролеће 1988. године, дубоко у планинама Босне и Херцеговине, ловци међу вуковима проналазе дивљег дечака, и не знајући ко је, дају му име Харис, а локалне власти га шаљу у централно сиротиште СФРЈ, у Београд.
Филм је снимљен по истинитој причи.

Филм ће бити приказан још једном, 11 новембра 2015. године у 19,30 часова, на истој локацији.

2. Српски кандидат за Оскара, филм „Енклава“ (Enclave), редитеља Горана Радовановића, биће приказан у “Filmhuis Den Haag“, 7. новембра 2015. године у 20,00 часова

„Енклава” ће бити приказана још једном, 8. новембра 2015. године у 14,00 часова, на истој локацији.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=150

Шта се дешава када неко премине у енклави, а гробље се налази изван ње, на непријатељској територији? У овој причи, уз много перипетија, један осамдесетогодишњи старац ће ипак бити сахрањен, и то захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице, српску и албанску - да заволи и стекне пријатеља на супротној страни...

3.  „Небо изнад нас“ (The sky above us), уз присуство редитеља Маринуса Гротхофа, биће приказан у “Filmhuis Den Haag“, 7. новембра 2015. године у 18,00 часова.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=175

Филм прати животе троје Београђана различитих генерација чије се судбине преплићу током НАТО бомбардовања 1999. године.
Филм се не бави политичким контекстом бомбардовања, већ је у првом плану живот главних јунака и њихови међуљудски односи у тој специфичној ситуацији, а централно место заузима бомбардовање зграде РТС-а.

4. Југословенски филм „Рондо“ (1966), редитеља Звонимира Берковића, у коме главну улогу тумачи Милена Дравић, једна од најпознатијих српских глумица свих времена, биће приказан у “Filmhuis Den Haag“, 8. новембра 2015. године у 19,15 часова.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=157

Уметнички дизајнер живи у срећном браку са супругом  у поткровљу једне загребачке зграде. Једнога дана, посматрајући у парку доконе шахисте, уметник упознаје судију, исто тако пасионираног кибицера. Двојица мушкараца убрзо постају пријатељи и судија почиње да редовно недељом посећује уметника и игра с њим шах. Током тих дружења између њега и уметникове жене, незадовољне чињеницом да њен супруг још увек није спреман да има дете, рађа се љубав.

5.  Нови филм редитеља Желимира Жилника „Logbook_Serbistan“, биће приказан 11. новембра 2015. године у 19,30 часова у Humanity House (Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag). Након пројекције ће бити организована дебата.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=179

Сведочења азиланата, ирегуларних миграната, али и представника државних институција и невладиних организација делови су приче о систему азила код нас, кроз који свакодневно пролази на десетине људи из Сирије, Авганистана, Еритреје, Сомалије, Гане и других удаљенијих земаља света. Тешки услови пута, коришћење услуга кријумчара, а потом и борба за остваривање основних права само су део препрека са којима се суочавају тражиоци азила непосредно пре уласка у Србију, на свом вишегодишњем путу до жељене слободе.


6. Документарни филм „Српски адвокат“ ("The Serbian Lawyer") аутора Александра Николића, уз присуство адвоката Марка Сладојевића, биће приказан 13. новембра 2015. године у 20,00 часова у Het Huthuis (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag).

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=174

Главни јунак филма је Марко Сладојевић, један од адвоката Радована Караџића на суђењу у Хагу.
 

Погледајте и друге филмове из источне и југоисточне Европе који ће бити приказани у оквиру програма ENFF, од којих ће многи имати своју холандску премијеру. До тада, сва обавештења можете пратити на https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival и http://www.enff.nl/.

Позивамо вас на незаборавно фестивалско искуство!

 

* * * * * * * 

 Састанак са Сибранд ван Херсма Бумом, 26. октобар 2015. године

Амбасадор Петар Вицо је присуствовао састанку амбасадора држава чланица ЕУ и држава кандидата са Сибранд ван Херсма Бумом, председником Посланичког клуба Хришћанско демократске уније у Доњем дому холандског Парламента.

Састанак је одржан 26. октобра 2015. године у Амбасади Луксембурга у Хагу.Учешће српских уметника на изложби “Embassy Art Exhibition”, Галерија “Patries van Dorst” у Васенару, 13-18. oктобaр 2015. године

У сарадњи са галеријом “Patries van Dorst” и “Diplomat Magazine”, Амбасада Републике Србије у Холандији учествује у првом издању изложбе “Embassy Art Exhibition”.

Тако ће од 13. октобра до 18. октобра 2015. године у Галерији “Patries van Dorst” у Васенару (Landgoed de Wittenburg 3, 2244 BV Wassenaar) бити изложени радови четворо српских уметника:

Томислав Паунковић

Ивана Миленковић

Нина Шрајбер

Јасмина Пејчић

Свечано отварање изложбе одржано је у среду, 14. октобра 2015. године, заједно са амбасадама Кине, Украјине и Либана, чији уметници такође излажу у овој галерији.

          

Амбасада позива све заинтересоване грађане да присуствују пријему и посете ову изложбу.

 

* * * * * * * Пројекција филма “Варвари” редитеља Ивана Икића, у биоскопу „t`Hoogt“ у Утрехту, 24. октобра 2015. године

Овогодишњи “Eastern Neighbours Film Festival” ће се одржати у Хагу, од 4. до 14. новембра 2015. године.

Као најава за овогодишње издање фестивала, у биоскопу "t' Hoogt" у Утрехту (Hoogt 4, 3512 GW Utrecht) ће 24. октобра у 21,30 часова бити одржана пројекција филма “Варвари” редитеља Ивана Икића, једног од најбољих филмова приказаних на прошлогодишњем ENFF.Прикупљање хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републици Србији

Поводом актуелне кризне ситуације са повећаним приливом избеглица, Влада Републике Србије и други државни органи предузимају кораке у циљу стварања што бољих услова за привремени прихват и смештај миграната.

Велики број држава, невладиних, привредних и других организација и појединаца, изразиле су интересовање да пруже финансијску и материјалну помоћ Републици Србији

С тим у вези, код Народне банке Србије отворен је посебни наменски рачун за прикупљање донација и утврђивање начина коришћења средстава донација за мигранте. Податке о рачуну и начину уплаћивања можете наћи О В Д Е.

Такође, користимо прилику да вас детаљно информишемо о документима која су, у вези са прикупљањем хуманитарне помоћи у роби, усвојена и прописана од Црвеног крста Србије:

1. Процедура увоза хуманитарне помоћи
2. Потребна хуманитарна помоћ за избеглице и мигранте у зимском периоду

Контакт са Црвеним крстом Србије можете остварити путем имејла: indep@redcross.org.rs или на телефон: 00 381 11 30-32-125 локал 214, 215, 217

Такође, корисне информације се могу наћи и на званичној интернет презентацији Управе царине Републике Србије – www.upravacarina.rs.
 Састанак са министром иностраних послова Краљевине Холандије Бертом Кундерсом, 7. септембрa 2015. године

Амбасадор Петар Вицо је присуствовао састанку амбасадора држава чланица ЕУ и држава кандидата са Бертом Кундерсом, министром иностраних послова Краљевине Холандије.

Састанак је одржан 7. септeмбра 2015. године у згради Europa House у Хагу.
 Сусрет министра Дачића са министром иностраних послова Краљевине Холандије Бертом Кундерсом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се у суботу, 11. јула 2015. године са министром иностраних послова Краљевине Холандије Бертом Кундерсом.

Два министра су размотрила актуелна питања билатералних односа, са посебним акцентом на економској сарадњи. Министри су разменили мишљења и о текућим политичким дешавањима на европској и међународној сцени.

Више информација можете наћи ОВДЕ.

 Изложба српске уметнице Ана Кала у Галерији Ариана у Хагу

Изложба српске уметнице Ана Кала биће отворена од 18. јуна до 18. јула 2015. године у Галерији Аријана у Хагу (Vondelstraat 20, 2513 EV  Den Haag).

Свечано отварање изложбе ће бити одржано у недељу, 21. јуна 2015. године са почетком у 15:00 часова.

Више информација о изложби можете наћи на http://www.galerieariana.nl/expositie%20actueel01.html.

 

 Kонкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Текст конкурса који траје до 20. јуна 2015. године можете наћи на следећем веб-сајту: http://mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/obrazovanje-i-vaspitanje/1959-konkurs-za-izbor-honorarnih-nastavnika-za-ostvarivanje-obrazovno-vaspitnog-rada-na-srpskom-jeziku-u-inostranstvu.Canto Ostinato XL Music Festival, Хаг, 13.06.2015. године

Обавештавамо да ће се у Хагу 13. јуна 2015. године одржати “Canto Ostinato XL Music Festival” (Zuiderstrandtheater, Scheveningen Haven, Kranenburgweg 211, 2583 ER Den Haag). На Фестивалу ће учествовати и српски клавирски дует „ЛП Дуо“, и то у Zee Foyer (15:00-16:30) и у програму “Piano Ensemble” (Grote Zaal; 19:30-22:00). 

Већ више од деценије „ЛП Дуо“ експериментише са бескрајним могућностима извођења на два клавира и развија нови приступ савременој класичној музици,  који представља комбинацију класичне елеганције, слободе џез музике и енергије рокенрола. Пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић су имали више од 200 концерата у Европи и Сједињеним Америчким Државама. Освојили су више награда на међународним такмичењима, а на Међународном Драноф такмичењу 2008. године у Мајамију, изабрани су у првих десет клавирских дуета.

 

  

 

Више информација о Фестивалу можете наћи на:
http://www.zuiderstrandtheater.nl/informatie/Agenda/13_juni_Canto_Ostinato_XL/
 Дан српске кинематографије "HALLO SERVIË!", Амстердам, 31. мај 2015. године

Други по реду дан српске кинематографије "HALLO SERVIË!" одржаће се у бисокопу Rialto (Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam), 31. маја 2015. године од 14,00 до 19,20 часова.

Као и прошле године, фестивал ће отоврити амбасадор Републике Србије у Холандији, господин Петар Вицо.

Пројекат је реализован у сарадњи Мреже са Амбасадом Републике Србије у Хагу, Филмским Центром Србије и биоскопом Риалто.

У оквиру програма биће приказана два филма, и то:

У 14,30 - “Монтевидео, видимо се”, режисер Драган Бјелогрлић (Србија, 2014)

http://montevideoproject.com/srpski/

У 17,30 - “Одумирање”, режисер Милош Пушић (Србија, 2013)

http://www.odumiranje.rs/Министар рударства и енергетике Александар Антић на Министарској конференцији о Међународној енергетској повељи у Хагу

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић учествовао је на Министарској конференцији о Међународној енергетској повељи, која ће одржана у Хагу, 20. и 21. маја 2015. године. На Конференцији су учествовали министри енергетике и представници 66 држава.

Током Конференције, министар Антић је у име Р. Србије потписао Међународну енергетску повељу.

У свом излагању, министар Антић је говорио о значају Повеље за процес међународне енергетске сарадње, о спремности Србије за потписивање Уговора о Енергетској повељи, као и о најважнијим циљевима наше државе на пољу енергетике.Учешће српске привреде на Међународном сајму робних марки (ПЛМА) у Амстердаму, 19-20. мајa 2015. године

У организацији Привредне коморе Србије, представници 10 српских предузећа учествовали су на Међународном сајму робних марки (ПЛМА), 19. и 20. маја 2015. године у Амстердаму.
Наш штанд је посетио и амбасадор Р. Србије у Холандији, господин Петар Вицо.
 Нерадни дани у Амбасади - 25. мај 2015. године

Поштовани суграђани,


Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 25. маја 2015. године.Нерадни дани у Амбасади - 14. мај 2015. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак, 14. маја 2015. године.

 Нерадни дани у Амбасади - 1. и 5. мај 2015. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Првог маја, Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у петак, 1. маја 2015. године.

Обавештавамо вас да ће поводом Дана ослобођења (Liberation Day), Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у уторак, 5. маја 2015. године.

 Нерадни дани у Амбасади - 27. април 2015. године

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да ће поводом Краљевог дана Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 27. априла 2015. године.Концерт реномираног српског клавирског ансамбла LP Duo у оквиру ToetsdesTijds Concerten, Амстердам, 26. април 2015. године

Реномирани клавирски LP Duo (http://www.lpduo.com/), један од најуспешнијих и најактивнијих ансамбала у Србији, који чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић, одржаће 26. априла 2015. у 15,00 часова концерт у Амстердаму, Werkgebouw HET VEEM, Van Diemenstraat 408, у оквиру ToetsdesTijds Concerten.

Програмом концерта предвиђена је светска премијера комада “The Seasons” Ханса Кристијана Детлефсена, свите за два клавира. ЛП Дуо ће извести и Равелов “Валцер”, као и “Петрушку” Игора Стравинског.
 Председавајући ОЕБС Ивица Дачић учествовао је на Глобалној конференцији о сајбер простору у Хагу, 16-17. априла 2015. године

Председавајући ОЕБС, први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић учествовао је на Глобалној конференцији о сајбер простору, која је одржана у Хагу, 16-17. априла 2015. године.

Иступање И. Дачића на овој Конференцији можете наћи О В Д Е.

На маргинама скупа, И. Дачић је имао билатералне састанке са домаћином Конференције, МСП Холандије Б. Кундерсом, као и са министрима спољних послова Швајцарске, Украјине, Аустралије, Ј. Кореје и Бангладеша. 

  

  

    


   

   

 Посета Амбасади Томислава Паунковића, српског сликара који живи и ради у Немачкој, 02. априла 2015. године

Амбасадор П. Вицо примио је 2. априла 2015. године Томислава Паунковића, српског сликара који живи и ради у Немачкој.
У разговору је изражено обострано задовољство успостављеним нивоом сарадње.
Т. Паунковић је поклонио Амбасади Р. Србије у Хагу једну од својих најзначајнијих слика - „Похвала Рембранту“ (Tribute to Rembrandt).

  Радно време Амбасаде за време Ускршњих празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак, 6. априла 2015. године.

Амбасада ће такође бити затворена у петак, 10. априла и у понедељак, 13. априла 2015. године.Упитник у вези са наставом српског језика у иностранству, обавештење

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова у наредних тридесет дана спроводе online истраживање које представља почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличког писма у иностранству.

Креирана су два упитника,  намењена различитим испитаницима, и то:

Упитник за школе (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=178) је намењен школама, организацијама, удружењима, неформалним групама и појединцима, који организују било какав облик наставе српског језика у иностранству. Подаци ће бити коришћени за подршку развоју комуникације Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону са циљем стицања увида у потребе организатора наставе и пружања подршке наставном процесу.

Упитник за родитеље (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=179)  је намењен грађанима српског порекла који живе у иностранству и желе да њихова деца уче српски језик у оквиру допунске наставе коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ Упитника јесте сагледавање потребе за организовањем оваквог облика образовања и васпитања, унапређивање рада школа у иностранству и уређење мреже школа у којима се настава реализује.

Подаци ће бити коришћени само за потребе Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и за обавештавање родитеља о организацији ове наставе.

Упитници ће бити доступни до краја априла 2015. године.

Напомињемо да остале информације у вези са активностима државних органа везаним за дијаспору можете наћи на вебсајту Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
 Посета делегације Клуба за Уједињене Нације студената Факултета политичких наука у Београду.

Амбасадор П. Вицо примио је 02. марта 2015. године делегацију Клуба за Уједињене Нације студената Факултета политичких наука у Београду.

 Посета делегације студената Лајденског универзитета са седиштем у Хагу

Амбасадор П. Вицо примио је 20.02.2015. године делегацију студената Лајденског универзитета са седиштем у Хагу.

.Нерадни дани у Амбасади

Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у понедељак 16. фебруара и уторак 17. фебруара 2015. године.Интервју амбасадора Вица Дипломатском магазину

Интервју Његове екселенције, господина Петра Вица, амбасадора Републике Србије у Краљевини Холандији који је објављен у Дипломатском магазину, првом званичном дипломатском магазину у Хагу, 1. фебруара 2015. године.

Комплетан текст можете прочитати овде.Саопштење Министарства спољних послова о пресуди Међународног суда правде, 03. фебруар 2015. године

Данашњом одлуком Међународног суда правде у Хагу, главног правосудног органа УН, окончан је петнаестогодишњи спор Србије и Хрватске по међусобним тужбама за геноцид.

Правни тим Србије сматра да, гледано у целини, нема места незадовољству. Суд је одбио хрватску тужбу, налазећи да она нема правног основа и да злочини извршени у Хрватској не представљају повреду Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида, односно да Србија није починила геноцид.

Иако је Суд одбио и српску противтужбу, констатовао је да су над крајишким Србима извршени тешки злочини. Осим тога, Међународни суд правде је нашао да је намера хрватског високог руководства била да Срби буду протерани из Крајине.

Министарство спољних послова Републике Србије уважава препоруку Суда да обе стране треба да уложе напоре у решавање судбине несталих лица и уложиће додатне напоре у том правцу, сматрајући да ће се на тај начин створити услови и да се судбина Срба несталих у Хрватској што пре реши.

Судска расправа о злочинима опомена је свима да тако нешто не сме да се понови, а обавеза која произилази из тога је да се сви одговорни за злочине открију и казне.Међународни филмски фестивал у Ротердаму, 21. јануар – 1. фебруар 2015. године

44. Међународни филмски фестивал у Ротердаму (IFFR) биже одржан од 21. јануара до 1. фебруара 2015. године. У званичном програму Фестивала биће приказано 220 дугометражних и 320 краткометражних филмова из око 60 земаља

Публика ће бити у могућности да види и три филма из Србије:

Живан прави панк фестивал (Србија)

(https://www.iffr.com/en/films/ivan-pravi-pank-festival)

Као Дон Кихот, Живан Пујић Џими се бори за свој годишњи панк фестивал. Филм о неуспеху, амбицији, пријатељству и испуњавању снова. Аутор О. Главонић је добио многобројне похвале за овај изванредан филм у коме се не зна шта је реалност а шта фикција.

Пројекције:
Cinerama 3, Среда 28. јануар 2015. године у 17,00
Cinerama 7, Четвртак 29. јануар 2015. године у 12,00

Наше тело (Србија, Немачка)
Светска премијера

(https://www.iffr.com/en/films/na-e-telo)

Режисер Дане Комљен нам отвара врата ка бурном свету пуном контраста од кога се састоји људско тело.

Пројекције:
Lantaren Venster 1, Недеља 25. јануар 2015. године у 19,30
Lantaren Venster 2, Понедељак 26. јануар 2015. године у 14,15
Pathé, Петак 30. јануар 2015. године у 12,30

Небо над нама (Србија, Холандија, Белгија, Грчка)
Светска премијера

(https://www.iffr.com/en/films/the-sky-above-us)

Филм "Небо изнад нас" прати животе троје обичних људи различитих генерација током НАТО бомбардовања Београда 1999. године. Филм се не бави политичким контекстом бомбардовања већ је у првом плану живот главних јунака и њихови међуљудски односи у тој специфичној ситуацији, а централно место у остварењу заузима бомбардовање зграде Радио Телевизије Србије.

Projekcije:
Schouwburg Grote Zaal 1, Среда 28. јануар 2015. године у 19,00
Pathé 3, Четвртак 29. јануар 2015. године у 13,00
Lantaren Venster 5, Петак 30. јануар 2015. године у 22,00
Cinerama 6, Субота 31. јануар 2015. године у 16,30

 Радно време Амбасаде за време Божићних и новогодишњих празника

Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће Амбасада Републике Србије у Хагу бити затворена у четвртак и петак, 25, и 26. децембра 2014. године.

Амбасада ће такође бити затворена у четвртак и петак, 1. и 2. јануара 2015, као и у среду, 07. јануара 2015. године.Божићни концерт у Paleiskerk, субота 20. децембар 2014. године

Божићни концерт петоро младих уметника, међу којима ће бити и српски пијаниста Стефан Петровић, који ће извести дела Роберта Шумана и Габриела Фореа (Faure), биће одржан у суботу 20. децембра 2014. године у Палеискерк (Paelisstraat 8, 2514 JA Den Haag), са почетком у 20,00 часова.

 Проф. др Јелици Новаковић-Лопушина уручена јубиларна 10. награда за преводилаштво

Амбасадор Петар Вицо присуствовао је свечаности одржаној 12. децембра 2014. године у Културном центру „Rode Hoed“ у Амстердаму на којој је проф. др Јелици Новаковић-Лопушина уручена јубиларна 10. награда за преводилаштво коју додељује Холандска фондација за литерарно стваралаштво и преводилаштво (Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds).

 

   

 

 Изложба уметника Милана Глозића у „Arps&Co“ у Амстердаму, 19. новембар 2014. године

Изложба српског уметника Милана Глозића отворена је од среде 19. новембра до петка 28. новембра у галерији „Arps&Co“, Arubastraat 1 у Амстердаму.

Изложба је отворена 19. новембра 2014. године у присуству амбасадора Р. Србије у Холандији Вицо Петра.

 

    

http://milanglo.deviantart.com/gallery/25145233/DrawingsПосета Амбасади представника општина из Р. Србије

Амбасадор П. Вицо примио је 17.11.2014. године делегацију представника општина из Р. Србије које су учествовале на конкурсу за пројектне идеје за ревитализацију браунфилд локација, организованог од стране Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), уз финансијску подршку Америчке организације за међународни развој (УСАИД).

    Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Петар Вицо и први саветник Драган Милојевић положили су венац на Споменик у Гардерену посвећен српским војницима преминулим на тлу Холандије у Првом светском рату.

 

     Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар

Обавештавамо да ће због обележавања Дана примирја у Првом светском рату, Амбасада Републике Србије бити затворена у уторак, 11. новембра 2014. године.EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL - Хаг, 6-14. новембар 2014

Овогодишњи “Eastern Neighbours Film Festival” (програм, каталог) ће се одржати у Хагу, од 6-14. новембра 2014. године. ENFF представља најновије и најузбудљивије филмове из Источне и Југоисточне Европе, углавном из земаља које још увек нису чланице ЕУ.
Публика ће имати прилику да види одабране игране, документарне, кратке и анимиране филмове из земаља региона, укључујући и неколико српских филмова:

Специјално приказивање и холандска премијера филма „Варвари“ Ивана Икића, у присуству продуцента Милана Стојановића, одржаће се 7. новембра у 17.45 у FilmHuis. „Варвари“ ће бити приказани још једном 9. новембра у 22.00 на истој локацији.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=119

„Споменик Мајклу Џексону“, Дарка Лонгулова, биће приказан 7. новембра у 22.00 у FilmHuis. „Споменик Мајклу Џексону“  ће бити приказан још једном 11. новембра у 19.30 на истој локацији.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=102

Краткометражни филм „Rabbitland”, Ане Недељковић и Николе Мајдана биће приказан 8. новембра у 15.30 у Filmhuis. Ова анимација освојила је Кристалног медведа на филмском фестивалу у Берлину 2013. године.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=129

Филм „Рани радови“ биће приказан 8. новембра у 21,45 у Filmhuis, у присуству режисера Желимира Жилника. Ово ремек дело је освојило Златног медведа на филмском фестивалу у Берлину и 4 награде на фестивалу филма у Пули 1969. године. На ENFF ће бити приказан у оквиру специјалног дела програма „забрањени филмови“. „Рани радови“ ће бити приказани још једном, 9. новембра у 19.45 на истој локацији.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=110


ENFF И АМБАСАДА ПОЗИВАЈУ И НА „BRUNCH“ СА ЖЕЛИМИРОМ ЖИЛНИКОМ 9. НОВЕМБРА У 11.00 У FILMHUIS.

Место одржавања - Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN DEN HAAG

Позивамо вас на незаборавно фестивалско искуство!

Погледајте и друге филмове из источне и југоисточне Европе који ће бити приказани у оквиру програма ENFF, од којих ће многи имати своју холандску премијеру. Током недеље фестивала биће организована и радионица кувања, дегустација вина и дружење са филмским звездама. До тада, сва обавештења можете пратити на https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival и http://enff.nl/

 „ДАН СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ“ – 26.10.2014. Амстердам

У сарадњи Амбасаде Р. Србије у Хагу и организације за промоцију српске уметности и културе у Холандији „Мрежа“, 26. октобра 2014. године одржан је „Дан српскe кинематографије“ у биоскопу „Риалто“ у Амстердаму.

   

Mанифестацију је отворио амбасадор Србије П.Вицо, након чега су приказани филмови „Cinema Komunisto“ (Миле Турајлић) и  „Кад сване дан“ (Горана Паскаљевића).

 

 Донација намештаја Основној школи „Мића Станојловић“ из Коцељеве

На иницијативу наших грађана из Вијхена, холандска хуманитарна организација “Stichting Verbeter Een Leven” донирала је 14. октобра 2014. године школски намештај (столице, столови, клупе, ормани) Основној  школи "Мића Станојловић" из Коцељеве.

 Парастос српским војницима преминулим у Холандији у Првом светском рату

У Гардерену је 04. октобра 2014. године одржан Парастос српским војницима преминулим у Холандији у Првом светском рату.


  

Поред представника Српске православне цркве, српске дијаспоре и Холанђана који помажу у одржавању споменика, Парастосу су присуствовали амбасадор П. Вицо и први саветник Д. Милојевић.

  

 

  Прослава 30-годишњице Клуба "Наша домовина" из Венендала, 27.09.2014

Клуб „Наша домовина“ из Венендала обележио је 30-годишњицу оснивања у суботу 27. септембра 2014. године.

  

Свечаној прослави су присуствовали амбасадор Р. Србије у Холандији Петар Вицо и први саветник у Амбасади Драган Милојевић. "Фестивал Амбасада", 6. септембар 2014. године

Амбасада РС у Хагу је учествовала на другом годишњем међународном “Фестивалу Амбасада”, који је одржан 6. септембра 2014. у Xагу.

Била нам је част да носимо наше народне ношње и да холандској и међународној публици покажемо бар мали део од свих лепота које Србија може да понуди. 

 

         

 

    ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ПРИКУПЉЕНА У ХОЛАНДИЈИ

Амбасада Републике Србије у Хагу захваљује се свим Црквеним одборима Српске православне цркве, удружењима, клубовима, групама грађана и појединцима који су претходних месеци донирали или учествовали у прикупљању хуманитарне помоћи за становништво Србије погођено поплавама.

Према информацијама Црвеног крста Србије, прикупљена је довољна количина средстава за основне животне потребе становништва на погођеним подручјима. У циљу наставка санације поплављених подручја, приоритет Владе Републике Србије ће бити обезбеђивање услова за становање. У ту сврху, Амбасада ће наставити са прикупљањем финансијске помоћи.

Амбасада Републике Србије у Хагу је отворила посебан рачун у Холандији за помоћ угроженима од поплава, са кога ће средства бити трансферисана  директно на рачун Владе Републике Србије отворен у ову сврху, без плаћања банкарских такси за трансфер новца ван ЕУ.


Број рачуна: 0319824969
IBAN: NL29DEUT0319824969
BIC: DEUTNL2N

Власник рачуна:
Embassy of the Republic of Serbia
Burgemeester van Karnebeeklaan 19,
2585 BA Den HaagПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА НАСТРАДАЛЕ У ПОПЛАВАМА ШИРОМ СРБИЈЕ

 

ПОШТОВАНИ ГРАЂАНИ,


ОБАВЕШТАВАМО ВАС ДА ЈЕ У ХОЛАНДИЈИ У ТОКУ ВЕЛИКА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА НАСТРАДАЛЕ У ПОПЛАВАМА ШИРОМ СРБИЈЕ.


Oпширније...
Изложба слика српског уметника Томислава Паунковића „Two of a kind”

 

Изложба слика српског уметника Томислава Паунковића „Two of a kind” је отворена од 15. јуна до 15. јула 2014. године у галерији “ART VINKEVEEN”, Groenlandsekade, 3645 BA Vinkeveen. Гост изложбе је и наша уметница Јасмина Пејчић.

Изложбу је 15. јуна 2014. године отворио г. Петар Вицо, амбасадор Републике Србије у Краљевини Холандији.Уметничка аукција посвећена подршци угроженима са БалканаХУМАНИТАРНА АУКЦИЈА

 

Уметничка аукција
посвећена подршци угроженима са Балкана

Место: Commissarissenzaal, Het Nutshuis
(Riviervismarkt 5 2513 AM Den Haag)

13.06.2014. u 19.00
 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ!  

 
 


Oпширније...
Усмена расправа пред Међународним судом правде

У Међународном суду правде у Хагу, 03. марта 2014. године, почела усмена расправа по узајамним тужбама Републике Србије и Републике Хрватске за повреду Конвенције о геноциду УН.

Расправа ће трајати до 01. априла 2014. године.

 Парламентарни избори у Републици Србији - упис у бирачки списак за гласање у иностранству

Mинистарство правде и државне управе објавило је Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству (http://mpravde.gov.rs/obavestenje/4643/obavestenje-za-upis-u-biracki-spisak-podatka-o-tome-da-ce-birac-glasati-u-inostranstvu.php).

У Обавештењу се истиче да бирачи који имају боравиште у иностранству могу да, преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству. 

Без обзира што су бирачи на претходним изборима били уписани у Посебну евиденцију бирача у иностранству, уколико желе да на предстојећим изборима гласају у иностранству, морају поново поднети у писаној форми Захтев за упис података о томе да ће гласати у иностранству.

Обрасци:

Захтев за упис у бирачки списак
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Попуњене обрасце, заједно са копијом путне исправе, послати на доле наведени е-mail.

За сва питања у вези са пријављивањем можете се обратити телефоном или на е-маил: konzularno.hag@mfa.rs.

 

 

 Интервију амбасадора Вица Дипломатском магазину

Интервију његове екселенције, господина Петра Вица, амбасадора Републике Србије у Краљевини Холандији који је објављен у Дипломатском магазину, првом званичном дипломатском магазину у Хагу, 2. фебруара 2014. године.

Комплетан текст можете прочитати овдеEXIT проглашен за најбољи фестивал у 2013. години

EXIT фестивал је освојио награду за најбољи фестивал у 2013. години на додели пете европске фестивалске награде, чије проглашење одржано у Гронингену, Холандија, 16. јануара 2014. године. Љубитељи фестивала широм света, заједно са жиријем ЕФН, помогли су да EXIT фестивал, у конкуренцији осталих 9 финалиста, освоји овај престижни наслов.

За награду је било пријављено више од 360 фестивала из 34 државе, док је гласало више од 640.000 фестивалских фанова.

Следећи, петнаести по реду фестивал EXIT ће се одржати на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, од 10. до 14. јула 2014. године.
 КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2014. ГОДИНУ

Министарство културе Р.Србије расписало је 21. децембра 2013. године

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ ЗА 2014. ГОДИНУ

Конкурс се односи на пројекте из следећих области:
1. пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевностуи на стране језике
2. културне делатности Срба у иностранству

Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, као и подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу из области пројекта превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике  могуће је аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, презентацију културе Р. Србије у иностранству на високом уметничком нивоу, подстицање непосредне сарадње установа, организација и појединаца Срба у иностранству са установама, организацијама и стручњацима из Р. Србије, јачање капацитета, умрежавање и професионализација рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултикултуралност.

Право учешћа на овом конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована у Р. Србији и изван територије Р. Србије, односно професионални издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Р. Србије. Право на овом конкурсу немају установе културе чији је основач Р. Србија.

Конкурс је отворен од 21. децембра 2013. до 21. марта 2014. године.

Информације о условима и начину пријављивања, као и потребни обрасци доступни су на интернет страници Министарства културе www.kultura.gov.rs

За додатне информације у вези са конкурсом заинтересовани могу контактирати путем мејла или телефона Младена Весковића mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381.11.3398.026 и Ивану Иванов  ivana.ivanov@kultura.gov.rs, +381.11.2927.815Курс српског језика

Задовољство нам је да Вас обавестимо да је отворена регистрација за онлајн курс Српског језика на Филолошком факултету у Београду (почетни ниво). Овај курс се похађа путем интернета и траје 12 недеља. Све остале информације можете наћи на сајту http://learnserbian.fil.bg.ac.rs/.

Регистрација ће бити отворена до 10.02.2014. године.Канцеларија за сарадњу са дијаспором отвaра Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо вас да је на интернет страници Канцеларије за сарадњу са дијсапором и Србима у региону отворен онлине СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ на упите дијаспоре. Питања која се односе на личне карте, држављанство, статусна и својинска питања, допунске школе и друга просветна питања можете поставити електронским путем преко сајта Канцеларије www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/ или телефона +381.11.3202.937Концерт Горана Бреговића у Хагу, 30. јануара 2014. године

Концерт чувеног композитора и извођача Горана Бреговића, одржан је у Хагу, 30. јануара 2014. године.Вести
Хашка конвенција о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породица
Режим уласка српских држављана у Холандију
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очуванју и јачанју веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Поновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију
Избори за народне посланике – лажни сајт за пријављивање
Конзуларно одељење - рад са странкама
Избори за народне посланике – наставак спровођења изборних радњи
ЕВИДЕНТИРАЊЕ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ– ОБАВЕШТЕЊЕ
ПРИЈАВА ИЗГУБЉЕНОГ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ– ОБАВЕШТЕЊЕ
ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ОГРАНИЧЕЊЕ ПРИЈЕМА ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ - ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КОРОНА ВИРУС: РАДНО ВРЕМЕ КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ РС У ХАГУ
ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26. АПРИЛ 2020. године
Пријем поводом Дана државности Републике Србије, 18. фебруар 2020. године
Дан државности Републике Србије - радно време Амбасаде
Предаја акредитивних писама амбасадора Ксеније Миленковић генералном директору Организације за забрану хемијског оружја
Предаја акредитивних писама амбасадора Ксеније Миленковић краљу Вилем-Александру
Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Радно време Амбасаде за време празника
Народна банка Србије – Финансијски водич за повратнике
Окупљање дипломата
Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату
Нерадни дан - 11. новембар 2019. године
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша
Комеморација српским војницима у Гардерену
КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА
Одлуке о суфинансирању пројеката
Крос РТС у Ротердаму
Међународни сајам робних марки "PLMA 2019"
Радно време Амбасаде током предстојећих празника
Обележавање 20 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Генерални директор OPCW у Амбасади Републике Србије
Окупљање дипломата
Дан државности Републике Србије - радно време Амбасаде
Састанак са председником Механизма за међународне кривичне трибунале
Kоординацијa Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута
Десета конференција српске медицинске дијаспоре
Међународни дан сећања на жртве Холокауста
Конкурс Министарства културе и информисања
Конкурс Министарства културе и информисања
Радно време Амбасаде за време празника
Завршни састанак Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута у 2018. години
Састанак са генералним секретаром Хашке конференције за међународно приватно право
17. заседањe Скупштине држава чланица Римског статута
Радно време Амбасаде за време празника
Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта
Концерт Дивне Љубојевић у Хагу
Шести састанак Источноевропске регионалне групе држава чланица Римског статута
Обележавање 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату
Оквирни план за решавање питања несталих лица на простору бивше Југославије
Изложба “Живи базен”
Изложба „Уметнички кромпири“
Де Марне: Изложба посвећена сестри Вестерхоф која је помагала Србима у балканским ратовима и Првом светском рату
Нерадни дан у Амбасади - 12. новембар 2018. године
„Eastern Neighbors Film Festival 2018“
Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Пројекција филма „Друга страна свега“ у оквиру манифестације „Дан српске кинематографије“ у Амстердаму
Комеморација српским војницима у Гардерену
Посета делегације Државног већа тужилаца и Високог савета судства Републике Србије
Састанак са генералним директором Организације за забрану хемијског оружја
Курс за младе дипломате из југоисточне Европе
Посета Амбасади аутора публикације „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“
Састанак Источно-европске регионалне групе држава чланица Римског статута
Састанак чланова Бироа Скупштине држава чланица Римског статута са председником Скупштине О Гон Квоном
Учешће тима студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду на такмичењима из међународног јавн