| |     latinica | english  
Насловна
Билатерални односи

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Политички односи

Дипломатски односи Р.Србије, тада Краљевине Србије, и Краљевине Холандије успостављени су 1899. године. У односима старијим од једног века било је много значајних историјских догађаја који су доприносили јачању односа две земље. Нажалост, због различитих политичких околности било је и периода стагнације. Последњих година билатерални односи су значајно унапређени и Холандија је данас важан политички и економски партнер Р.Србије.

Холандија подржава процес евроинтеграције Р.Србије уз задржавање, како то наводи, "строгог али правичног" става у погледу испуњавања критеријума из Копенхагена. Од Р.Србије се посебно очекује остваривање напретка у реформама правне државе, у борби против корупције и организованог криминала и поштовању људских и мањинских права те у дијалогу Београда и Приштине.

Поред МАТРА програма намењеног јачању капацитета Р.Србије за придруживање ЕУ, Влада Холандије је бесповратним средствима финансирала бројне пројекте у циљу транзиције ка тржишној и одрживој економији, развоја приватног сектора, запошљавања, помоћи избеглим и интерно расељеним лицима.

Од значајнијих посета српских и холандских званичника последњих година треба издвојити посету ППВ и МУП И.Дачића Холандији у априлу 2012.г, у циљу разговора са холандским МУП И.Опстелтеном, са којим је потписао Меморандум о полицијској сарадњи. ППВ С.Грубјешић је посетила Холандију у новембру исте године, када се сусрела са члановима Комисије за европске послове Доњег дома Парламента и отворила манифестацију у општини Хаг, на којој је презентована РС као земља кандидат за чланство у ЕУ. На маргинама Министарског савета ОЕБС у Даблину децембра 2012.г. МСП И.Мркић је разговарао са МСП Ф.Тимермансом.

МСП Холандије Ф.Тимерманс је посетио Р.Србију у октобру 2013. године, када је након успешних разговора са ППВ А.Вучићем и МСП И.Мркићем одлучио да се 2014. године врати са привредном делегацијом. Заједнички је констатовано да постоје значајни капацитети за јачање билатералне сарадње на економском плану, нарочито у сектору пољопривреде.

Министар Тимерманс је у пратњи привредне делегације посетио Србију 20. маја 2014. године, када се сусрео са премијером А.Вучићем и МСП И.Дачићем, са којим је отворио и Сајам пољопривреде у Новом Саду, на коме је Холандија била земља партнер.

Када је у питању парламентарна сарадња две земље, последња посета делегације НС РС Холандији реализована је 2009. године, а посланици Комисије за европске послове холандског Парламента су узвратили посету 2011. Значајно је постојање Посланичке групе пријатељства Србија-Холандија у Народној скупштини РС.

Економски односи

Према подацима из децембра 2013. године, на листи 204 земље у које је Србија пласирала своје производе, Холандија се налази на 23. месту по вредности извоза, а од 204 земаља из којих је Србија увозила производе Холандија се налази на 19 месту. Укупна вредност извоза из Србије у Холандију у 2013. години износила је 161 милиона УСД и за 13 процената је већа у поређењу са претходном годином. У исто време, Србија је из Холандије увезла робе у вредности од 307,05 милиона УСД што је за 24,3 процента више него у 2012. години.

Што се тиче страних директних инвестиција, према статистикама Народне банке Србије из децембра 2013. године, Холандија је водећи инвеститор у 2013. години са укупно 131 милион евра. Према подацима НБС за дужи временски период од 2005. до 2013. године, Холандија се налази на високом шестом месту (одмах иза Аустрије, Норвешке, Грчке, Немачке и Италије). Важно је напоменути да се статистика води по земљама плаћања, а не по земљама улагања. Наиме, многе компаније из других држава улагале су у Србију преко својих пословница у Холандији.

На српском тржишту послује око 20 компанија са учешћем капитала из Холандије. Интерес холандских компанија за улагање у Србију присутан је у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, бродоградње, инфраструктуре и енергије.

Србија је једна од седам земаља са којима Холандија има развијену билатералну сарадњу у сектору пољопривреде (међу којима су Кина, Индонезија, Индија, Турска и Украјина), као и Радну групу на високом нивоу. 2012. године је званично отворен и веб портал http://www.agribusiness-nl-srb.com/ намењен министарствима обе земље и свим заинтересованим посетиоцима.

Последњих година Холандија и Србија су успоставиле блиску сарадњу и у области обновљиве енергије. Консултације и размене искустава биле су омогућене међувладиним програмом сарадње "G2G" који је спроводила "NL Agency". Резултат ове сарадње, у фебруару 2013. године, био је "Национални акциони план за обновљиве изворе енергије – НАПОИЕ".

За Србију као туристичку дестинацију постоји све више интересовања у Холандији. Прошле године, Р. Србију је посетило око 14.000 туриста из Холандије.

 Билатерални односи
Билатерални односи