| |     ћирилица | english  
Naslovna
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 3. oktobra 2020. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu i Zandamu.
U ime Ambasade Republike Srbije venac na spomenik su položili ambasador Ksenija Milenković i prvi savetnik Bojan Kljajić.

 Haška konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica

Ambasador Ksenija Milenković potpisala je, u ime Republike Srbije, 16. septembra 2020. godine Hašku konvenciju o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica, koja je sačinjena u Hagu, 23 novembra 2007. godine.
Ceremonija potpisivanja je organizovana u Odeljenju za međunarodne ugovore   Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije, koje obavlja funkciju depozitara. Церемонији je prisustvovao i generalni sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, Kristofer Bernaskoni.

 Režim ulaska srpskih državljana u Holandiju

Državljani Republike Srbije trenutno ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane i koja dolaze iz Srbije nije potreban negativan test ali im se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 14 dana.
Tranzit srpskih državljana preko aerodroma je dozvoljen.
Dozvoljen je ulazak licima koja imaju neodložnu i hitnu potrebu da posete svoje porodice (neizlečiva bolest ili u slučaju sahrane), osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, osobama koje se primaju iz humanitarnih razloga, osobama koje dolaze na studije i visoko obrazovanim migrantima.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i broj 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfPonovljeni konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisalo je ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koji su otvoreni od 18. maja 2020. godine do 1. juna 2020. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja dostupne su na linku https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Prestanak važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju

Na osnovu Odluke Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbije i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine, otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i od 22. maja funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, odnosno više nije potrebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se samo pismeno obaveštenje o merama kojih treba da se pridržavaju radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.Izbori za narodne poslanike – lažni sajt za prijavljivanje za glasanje

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je tekst saopštenja u vezi sa lažnim sajtom za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva koje se može preuzeti na linku: http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Kozularno odeljenje - rad sa strankama

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Hagu će ponovo početi da radi sa strankama od 25. maja 2020. godine. Zbog pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 biće izmenjen režim rada sa strankama. Konzularno odeljenje Ambasade će biti otvoreno za rad sa strankama radnim danima od 09:30 do 12:30 časova, a dolazak u Ambasadu će biti moguć samo uz prethodno zakazan termin.

Zakazivanje termina dolaska u Ambasadu biće moguće isključivo telefonskim putem pozivanjem broja 0613554823. Na navedeni broj biće moguće pozvati radnim danima između 13:00 i 15:00 časova.

Prilikom dolaska u Ambasadu potrebno je da imate rukavice i masku, a ulazak u zgradu će biti dozvoljen isključivo osobi koja ima zakazan termin.

Molimo da budete tačni sa dolascima na zakazane termine, jer u slučaju kašnjenja neće biti moguće ući u prostorije Ambasade.Izbori za narodne poslanike – nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je, 10. maja 2020. godine, doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. juni 2020. godine.

Ambasada Republike Srbije u Hagu obaveštava državljane Republike Srbije koji žele da svoje biračko pravo na predstojećim izborima za narodne poslanike, raspisanim za 21. juni 2020. godine, iskoriste u inostranstvu, da do 30. maja 2020. godine (do ponoći po lokalnom vremenu u Republici Srbiji) mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev se može podneti Ambasadi Republike Srbije u Hagu, Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, poštom ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Uz čitko popunjen obrazac, štampanim slovima, potrebno je dostaviti i kopiju važećeg srpskog pasoša ili srpske lične karte .

Zahtev za glasanje možete preuzeti ovde.

Savetujemo i da birači prethodno provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, što može da se učini unošenjem  jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.

Ukoliko državljanin R. Srbije, koji želi da se prijavi za glasanje i ima prebivalište u R. Srbiji, nije upisan/a u jedinstveni birački spisak, neophodno je da ovoj Ambasadi podnese zahtev za upis. Nakon što nadležni organ donese rešenje o upisu u jedinstveni birački spisak, biće moguće procesuiranje zahteva za glasanje.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde.

Ukoliko bude dovoljno prijavljenih birača, Republička izborna komisija će doneti odluku o otvaranju biračkog mesta u Holandiji.EVIDENTIRANJE GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da svi građani Republike Srbije, koji su se zbog novonastale situacije zatekli na teritoriji Kraljevine Holandije, a nemaju regulisan boravak, mogu svoje podatke zajedno sa kopijom pasoša i kontakt telefonom da dostave ambasadi na mail: konzularno.hag@mfa.rs ili embassy.hague@mfa.rs .

Navedeni podaci su potrebni kako bi Ambasada mogla da stupi u kontakt sa srpskim državljanima u slučaju dobijanja novih instrukcija od Vlade Republike Srbije za postupanje u kriznoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Hagu
19.03.2020. godinePRIJAVA IZGUBLJENOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da se prijava izgubljenog pasoša Republike Srbije, kod policije u Holandiji, u novonastaloj situaciji, s obzirom da smo dobili informaciju da je ograničen dolazak u policijske stanice, može izvršiti i putem interneta – ONLINE.

Molimo sve naše građane da se obrate policiji putem telefona na broj 09008844 i zatraže sve dodatne informacije.

Ambasada Republike Srbije u Hagu
18.03.2020. godine

 PREKIDANjE RADNjI U SPROVOĐENjU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine.

Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokovi za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.
 KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVUPREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno da državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, se upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koje dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).OGRANIČENjE PRIJEMA ZAHTEVA ZA VIZE - ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Ambasada Republike Srbije u Hagu ne vrši prijem zahteva za vize stranaca koji nameravaju da ulaze na teritoriju R. Srbije van odredbi navedenih u Odluci Vlade Republike Srbije (kopija Odluke).

Stranke koju su podnele zahteve za vize ili se nalaze u proceduri provere mogu očekivati izdavenje viza tek nakon prestanka aktuelne situacije sa COVID-19.
 KORONA VIRUS: RADNO VREME KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE RS U HAGU

Obaveštavamo da će Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Hagu, prema opštoj preporuci i trenutnim merama za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, raditi sa strankama od ponedeljka 16.03.2020. godine samo za hitne slučajeve i to samo uz prethodno zakazani termin telefonskim putem. Za sva ostala pitanja Konzularno odeljenje ostaje dostupno telefonom ili e-mailom u toku radnog vremena Ambasade.IZBORI ZA POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE 26. APRIL 2020. godine

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su izbori zakazani za 26. april 2020. godine.


Birači, državljani Republike Srbije, koji imaju boravište u Kraljevini Holandiji, mogu da najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 4. aprila 2020. (po lokalnom vremenu u R. Srbiji), podnesu zahtev za glasanje.

Birači mogu da podnesu zahtev za glasanje bez obzira na vrstu boravka u inostranstvu. To mogu da urade i ukoliko znaju da će 26. aprila 2020. turistički boraviti u K. Holandiji.

Zahtev za glasanje možete preuzeti ovde.


Savetujemo i da birači prethodno provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, što može da se učini unošenjem  jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.

Ukoliko državljanin R. Srbije, koji želi da se prijavi za glasanje i ima prebivalište u R. Srbiji, nije upisan/a u jedinstveni birački spisak, neophodno je da ovoj Ambasadi podnese zahtev za upis. Nakon što nadležni organ donese rešenje o upisu u jedinstveni birački spisak, biće moguće procesuiranje zahteva za glasanje.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde.

Ambasada Republike Srbije u Hagu

04. marta 2020. godinePrijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 18. februar 2020. godine

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u rezidenciji ambasadora, održan je prijem kojem je prisustvovalo preko 200 gostiju. Pored predstavnika holandskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih Vladinih institucija, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, učestvovali su i predstavnici srpske zajednice.


Nakon intoniranja himni R. Srbije i K. Holandije, gostima se obratila ambasador Ksenija Milenković.Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Obaveštavamo vas da, povodom Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak 17. februara 2020. godine.Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković generalnom direktoru Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Stalni predstavnik Republike Srbije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, ambasador Ksenija Milenković, predala je, 17. januara ove godine, akreditivna pisma generalnom direktoru Organizacije, ambasadoru Fernandu Arijesu. U razgovoru sa generalnim direktorom, razmatrana su aktuelna dešavanja na polju prevencije i zaštite od upotrebe hemijskog oružja, kao i način za dalje unapređenje saradnje između Republike Srbije i Organizacije. 

 Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković kralju Vilem-Aleksandru

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji, Ksenija Milenković, 18. decembra 2019. godine predala je akreditivna pisma kralju Holandije Vilem-Aleksandru.

 Konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koji su otvoreni od 20. januara 2020. godine do 10. februara 2020. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi sa strankama 1, 2. i 7. januara 2020. godine.Narodna banka Srbije – Finansijski vodič za povratnike

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike, kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Republiku Srbiju. Cilj ove aktivnosti je da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja u vezi deviznog poslovanja.
Finansijskom vodiču se može pristupiti putem linka: 

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf Okupljanje diplomata

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u petak, 1. novembra 2019. godine, još jednom otvorila svoja vrata za tradicionalno druženje kolega zaduženih za praćenje rada međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalnom skupu je prisustvovalo oko pedeset diplomata iz svih delova sveta. Kolege su svojim učešćem potvrdili značaj ovakvih događaja u cilju poštovanja različitosti i razvijanja kulture dijaloga, posebno u multilateralnim forumima.
Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih, afričkih, azijskih i južno-američkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednje tri godine, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

 Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

                      Neradni dan - 11. novembar 2019. godine

Obaveštavamo vas da, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak, 11. novembra 2019. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz Člana 15 Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine.Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 5. oktobra 2019. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu, Roterdamu i Zandamu.
U ime Ambasade Republike Srbije venac na spomenik je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

 KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO

KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCOOdluke o sufinansiranju projekata

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, donelo je Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfKros RTS u Roterdamu

U ponedeljak 10. juna 2019. godine u Roterdamu je održan tradicionalni Kros RTS-a u Holandiji.
Organizator krosa je, kao i svih prethodnih godina, bilo udruženje Srpsko Omladinsko Prijateljstvo iz Roterdama (Stichting SOP Rotterdam), a na krosu je učestvovalo oko 70 dece različitih uzrasta.
Kros RTS su otvorili Milan Vukas, predsednik Udruženja SOP Roterdam i Bojan Kljajić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Hagu, a medalje, diplome i prigodne poklone učesnicima krosa podelio je sveštenik parohije Svete Trojice u Roterdamu Boris Topić.
Nakon završetka krosa, organizovana je i radionica atletike za decu, koja su imala priliku da se bolje upoznaju sa pojedinim atletskim disciplinama, kao što su skok u vis, skok u dalj i sprint na 60 metara. Radionicu su vodili treneri atletskog kluba Fortius iz Dordrehta.

 

 Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2019"

U Amsterdamu je 21. i 22. maja održan najveći Međunarodni sajam robnih marki na kome se predstavilo 25 proizvođača iz Republike Srbije: 15 je udružilo snage na nacionalnom paviljonu koji su organizovali Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a 10 je nastupalo samostalno.
Marija Bošković, prvi sekretar Ambasade je posetila nacionalni paviljon Republike Srbije, kao i sve štandove naših firmi i tom prilikom razgovarala sa privrednicima o mogućnostima da plasiraju proizvode na holandsko tržište.
Kompanije iz Republike Srbije su predstavile svoje proizvode iz oblasti prehrambene industrije (zamrznuto voće i povrće, konditorske proizvode, higijenski proizvodi za domaćinstvo, posuđe i dr.) i imali su susrete sa potencijalnim kupcima i distributerima.
Međunarodni sajam robnih marki u Amsterdamu je svetski priznata manifestacija koja ima tridesetogodišnju tradiciju i na kojoj je ove godine učestvovalo 2.700 firmi iz 70 zemalja.

                                   Radno vreme Ambasade tokom predstojećih praznika

Obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi 22, 26. i 29. aprila, odnosno 1. i 2. maja 2019. godine.Obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije

Povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u crkvi Svete Trojice u Roterdamu služen je pomen žrtvama.
Nakon liturgije održana je i izložba fotografija posvećena žrtvama bombardovanja.
Pomenu i izložbi su prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Bojan Kljajić.

 KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi će biti otvoreni u periodu od 13. marta 2019. godine do 01. aprila 2019. godine.

Sve informacije  o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Generalni direktor OPCW u Ambasadi Republike Srbije

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u sredu, 20. februara 2019. godine, zajedno sa Klubom za međunarodno pravo, i u koordinaciji sa Institutom Aser, organizovala razgovor sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ambasadorom Fernandom Arijasom.
Tokom događaja, u kojem učestvovalo oko šezdeset predstavnika diplomatskog kora iz svih regiona, razmatrana su pitanja u vezi sa izazovima sa kojima se Organizacija suočava, kao i budući pravci njenog delovanja. Učesnici su imali priliku da u konstruktivnoj debati razmene mišljenja o nizu pitanja u vezi sa aktuelnim dešavanjima koja se reflektuju na rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja.
Ambasada ovom prilikom želi da iskaže posebnu zahvalnost generalnom direktoru, ambasadoru Fernandu Arijesu, na iskrenom razgovoru, kao i Klubu za međunarodno pravo, za nezamenjiv doprinos u organizaciji i realizaciji događaja.

 

 Okupljanje diplomata

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u petak, 8. februara 2019. godine, još jednom otvorila svoja vrata za tradicionalno druženje kolega zaduženih za praćenje rada međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalnom skupu je prisustvovalo oko četrdeset diplomata iz svih delova sveta, koji su svojim doprinosom i prisustvom potvrdili značaj ovakvih događaja u cilju poštovanja različitosti i razvijanja kulture dijaloga, posebno u multilateralnim forumima.
Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih, afričkih, azijskih i južno-američkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednje dve i po godine, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

                         Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Obaveštavamo vas da će povodom Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak 15. februara 2019. godine.Sastanak sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Ambasador Republike Srbije u Hagu P. Vico primio je u kurtoaznu posetu predsednika Mehanizma za međunarodne krivične tribunale K. Adžijusa, koji je na ovu funkciju stupio u januaru 2019. godine.
Tokom razgovora, razmatrana su pitanja u vezi sa budućim prioritetima, najavljenim promenama u radu Mehanizma, kao i o saradnji Republike Srbije sa Mehanizmom.
U svetlu aktuelnih događaja, na sastanku su pokrenuta i pitanja od posebnog interesa za Republiku Srbiju, kako u pogledu rada Mehanizma, tako i povezanih dešavanja na polju međunarodnog pravosuđa. 

                                    Koordinacija Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

Ambasada Republike Srbije u Hagu, završila je u januaru ove godine jednogodišnju koordinaciju Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta.
Tokom jednogodišnje koordinacije, Ambasada je organizovala više sastanka Grupe sa visokim zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda – bivšom predsednicom Suda S.F. Gurmendi, tužiocem F. Bensudom, registrarom  P. Luisom i aktuelnim predsednikom Suda – Č. Eboe-Osudži. Grupa je, takođe, imala priliku da sa predsednikom Skupštine država članica, sudijom O-Gon Kvonom, razmatra pitanja u vezi sa procesom izbora budućeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda.
Ambasada Republike Srbije organizovala je i niz sastanaka regionalne grupe na ekspertskom nivou, na kojima su razmatrana pitanja u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda i aktuelnim dešavanjima, kao i pitanja od posebnog interesa za države članice.
Funkciju koordinatora Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u januaru ove godine je preuzela Ambasada Slovačke.

                      Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore

Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana u Beogradu, od 20. do 22. juna 2019. godine.
Cilj Konferencije je da se srpski lekari iz inostranstva i međunarodni medicinski stručnjaci okupe u misiji pružanja podrške srpskom zdravstvenom sistemu.
Više informacija na: http://serbiandiasporamedical.rs/wp/?lang=srMeđunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U nedelju, 27. januara, u Amsterdamu je tradicionalno obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, tihom šetnjom i polaganjem venaca.
Komemorativnom skupu, u organizaciji Holandskog komiteta za Aušvic, prisustvovali su predstavnici holandske Vlade i Parlamenta, grada Amsterdama, kao i diplomatskog kora.
U ime Republike Srbije venac na spomen obeležje je položio ambasador Petar Vico.

 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini. Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine.

Više informacija možete videti na http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-

 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini. Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine.
Više informacija možete videti na http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniRadno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena 1, 2. i 7. januara 2019. godine.Završni sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini

Ambasada Republike Srbije je 18. decembra 2018. godine organizovala završni sastanak  Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini. Sastankom je predsedavao Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Tokom sastanka, članovi Grupe su vodili konstruktivan dijalog sa sudijom Chile Eboe-Osuji, predsednikom Međunarodnog krivičnog suda, o pitanjima od značaja za Sud, iskustvima i budućim izazovima.
Pored dijaloga sa predsednikom Suda, članovi Grupe su razmatrali pitanja u vezi sa radom međunarodnog krivičnog suda i posebno u pogledu proteklog, 17. zasedanja Skupštine država članica Rimskog statuta.
Ambasada Republike Srbije u Hagu je koordinator Istočno-evropske regionalne grupe pri Međunarodnom krivičnom sudu tokom 2018. godine.

 Sastanak sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo

Ambasador Republike Srbije u Hagu Petar Vico sastao se početkom decembra 2018. godine sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem.
Tokom razgovora je razmatrano niz pitanja od obostranog interesa, uključujući pitanja u vezi sa radom Haške konferencije, aktivnostima usmerenim na modernizaciju i povećanje efikasnosti, kao i daljem unapređenju saradnje Republike Srbije i Konferencije.

               17. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta

Delegacija Republike Srbije učestvovala je na 17. zasedanju Skupštine država članica Rimskog statuta, koje je održano od 5. do 12. decembra 2018. godine u Hagu. Delegaciju je predvodio Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Osim redovnih aktivnosti tokom zasedanja Skupštine, Republika Srbija je, u svojstvu koordinatora Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta, organizovala niz sastanaka regionalne grupe, na kojima su razmatrana pitanja u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda, kao i pitanja od posebnog interesa za države članice.
Tokom zasedanja, organizovan je i sastanak Istočno-evropske regionalne grupe sa predsednikom Skupštine država članica, sudijom O-Gon Kvonom, na kojem su razmatrana pitanja u vezi sa procesom izbora budućeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

 Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 25. decembra i sredu, 26. decembra 2018. godine.Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa

Ambasador Petar Vico uručio je, 13. decembra 2018. godine, instrument o pristupanju Republike Srbije Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, Ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Holandije, koje obavlja funkciju depozitara.
Sporazum će za Republiku Srbiju stupiti na snagu 1. marta 2019. godine.

                       Koncert Divne Ljubojević u Hagu

Divna Ljubojević i Melodi Hor predstavili su se holandskoj publici nastupom na festivalu duhovne muzike „Sacred Songs“. Koncert je održan 1. decembra 2018. godine u Hagu. Nastup Divne Ljubojević je ispratio veliki broj holandskih medija, a koncertu je prisustvovao i ambasador Petar Vico.

  Šesti sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

Ambasada Republike Srbije je 16. novembra 2018. godine organizovala šesti sastanak  Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Osim razgovora u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda i pripremama za predstojeću sednicu Skupštine država članica Rimskog statuta, članovi Grupe su imali priliku da razgovaraju sa gospodinom Piterom Luisom, registrarom Međunarodnog krivičnog suda.
Ambasada Republike Srbije u Hagu je koordinator Istočno-evropske regionalne grupe pri Međunarodnom krivičnom sudu tokom 2018. godine.

 Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

 Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije

U Hagu je, 6. novembra 2018. godine, potpisan Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije. U ime Republike Srbije dokument je potpisao predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, a ceremonija potpisivanja je održana u prostorijama Međunarodne komisije za nestala lica.

 

                   Izložba “Živi bazen"

Otvaranje izložba “Živi bazen” održano je 13. oktobra na prostoru napuštenog bazena u Roterdamu. Izložbu su organizovali umetnici Milica Jovićević i Vladimir Radujkov.

Izložba je bila završni događaj tokom “Kunstroute Kralingen-Crooswijk” i podržana je od strane grada Roterdama i Centra likovnih umetnosti Roterdama.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i ambasador Petar Vico.

 

 Izložba „Umetnički krompiri“

12. oktobra u Leuvardenu je održana izložba pod nazivom „Umetnički krompiri“ koja je bila deo glavnog programa pod nazivom „Krompiri su poludeli“. Leuvarden je kulturna prestonica Evrope za 2018. godinu, a na izložbi je učestvovao i srpski umetnik Dragan Despotović. Prisutnima se obratio, između ostalih, ambasador Petar Vico. 

  

                          

Više informacija:

VIDEO: Schilderij 'De Aardappeleters' gemaakt van echte aardappels | Omrop Fryslân

Aardappeleters in Natuurmuseum Fryslân als toetje van Potatoes-jaarDe Marne: Izložba o sestri Vesterhof koja je pomagala Srbima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

Izložba „Hrabra žena u ratno vreme – sestra Vesterhof iz Lensa“, posvećena mediicnskoj sestri Crvenog krsta Ailki Vesterhof, koja je boravila u Srbiji tokom balkanskih ratova i početkom Prvog svetskog rata, otvorena je 19. oktobra 2018. godine u Biblioteci u De Marneu – Lensu.

Ailke Vesterhof je bila član medicinskog tima dr Arijusa van Tinhovena, koji je da o veliki doprinos uspostavljanju, ne samo vojne bolnice Srpske vojske, već je svesrdno pomagao i civilnom stanovništvu, ali i učestvovao, kao član komisije, u istraživanju i dokumentovanju ratnih zločina Austrougarske vojske.

Marija Bošković, prvi sekretar, je govorila na otvaranju izložbe i istakla hrabrost i velikodušnost Ailke Vesterhof, jer je za ženu, na početku 20. veka, bilo neobično da se uputi u ratno područje i to države o kojoj se malo znalo u Holandiji. Ona je predstavila značku sa Natalijinom ramondom i crno-zelenom trakom i objasnila da simbolizuje Albansku spomenicu, odnosno povlačenje Srpske vojske preko Albanije. Značka je postavljena u Biblioteci, u vitrini sa medicinskom torbom sestre Vesterhof.

  Neradni dan u Ambasadi - 12. novembar 2018. godine

Obaveštavamo vas da, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak, 12. novembra 2018. godine.„Eastern Neighbors Film Festival 2018“

Jubilarni, deseti po redu, filmski festival “Istočno susedstvo” biće održan u Hagu od 7. do 11. novembra 2018. godine. Program Festivala uključuje igrane filmove, dokumentarce, kratke i animirane filmove, a većina će imati holandsku premijeru.

Na ovogodišnjem Festivalu “Istočno susedstvo” biće prikazani sledeći filmovi čiji su autori iz R. Srbije (hronološkim redosledom):

„Druga strana svega“, (104 minuta), rediteljke Mile Turajlić je dokumantarac koji se bavi istorijom cele jedne države i njenog društva. Hronika jedne srpske porodice se u ovom filmu pretvara u kritički portret aktiviste u vremenima velikih previranja i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za sopstvenu budućnost. Film je osvojio glavnu nagradu na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu (IDFA) 2017, a nominovan je za LUX nagradu Evropskog parlamenta i ušao je u uži izbor Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.
http://enff.nl/film/the-other-side-of-everything/

08. novembar 2018. у 17,00 часова
Filmhuis Den Haag

„Kad dođu svinje“, (72 minuta), rediteljke Biljane Tutorov je šarmantni tragikomični dokumentarac o jednoj sasvim posebnoj starijoj gospođi. Penzionisana profesorka u unutrašnjosti Srbije posvećeno prati izbore verujući da pojedinci mogu i moraju da naprave razliku u izgradnji demokratije. Film je prikazan na više festivala, a nagrađen je u Sarajevu u kategoriji mladih talenata, u Sofiji je dobio priznanje žirija.
http://enff.nl/film/when-pigs-come/

08. novembar 2018. у 21,45 časova
11. novembar 2018. у 18,30 časova, nakon projekcije rediteljka će odgovarati na pitanja publike
Filmhuis Den Haag

„Neputovanja“, (9 minuta), kratki animirani film rećisera ane Nedeljković i Nikole Majdaka je priča o devojci iz sivog grada okruženog velikim zidom i predstavlja priču o odnosu ličnih i političkih granica i dalekosežnih posledica života u izolovanoj zemlji. Film je nagrađen gran-prijem Beogradskog festivala kratkog i dokumentarnog filma (BELDOKS) kao i Festivala u Poznanju.
http://enff.nl/film/untravel/

9. novembar 2018. у 17,45 časova
11. novembar 2018. у 12:15 časova
Filmhuis Den Haag

„Kamen u ruci“ (14 minuta) Stefana Ivančića je kratkometražni film o razvodu iz perspektive ogorčenog jedanaestogodišnjeg dečaka Ivice.  Film je prikazan u selekciji ACID programa festival u Kanu, dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Beogradskom festival kratkog I dokumentarnog filma, kao I glavne nagrade na Festivalu u Ljubljani, a prikazan je i na Berlinskom festivalu kratkog filma i sl. 
http://enff.nl/film/a-handful-of-stones/

10. novembar 2018. у 13,15 časova
11. novembar 2018. у 14,00 časova
Filmhuis Den Haag

 Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS" broj 75/48 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima Irana, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R.Srbije potrebna je viza.Projekcija filma „Druga strana svega“ u okviru manifestacije „Dan srpske kinematografije“ u Amsterdamu

U saradnji Ambasade Republike Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“ 7. oktobra 2018. godine, održan je peti po redu „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu Rialto u Amsterdamu.
Manifestaciju je, uz prigodan govor, otvorio ambasador Petar Vico, posle čega je prikazan film „Druga strana svega“ režiserke Mile Turajlić – prošlogodišnjeg pobednika festivala IDFA u Amsterdamu.

                   

 Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 6. oktobra 2018. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu i Roterdamu.
Skupu je prisustvovalo više desetina naših i holandskih građana, a u ime Ambasade venac je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

 

 Poseta delegacije Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije

Ambasadu u Hagu posetila je, 21. septembra 2018. godine, delegacija Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije. Delegaciju koja se nalazila u studijskoj poseti holandskim pravosudnim institucijama primio je ambasador Petar Vico.

                         Sastanak sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Ambasador Petar Vico sastao se sa novoimenovanim generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ambasadorom Fernandom Arijasom Gonzalesom. Tokom razgovora, ambasador Vico i generalni direktor Arijas razmatrali su aktuelna dešavanja u vezi sa upotrebom hemijskog oružja i primenom Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju. Na sastanku je razmatrana i postojeća saradnja između Republike Srbije i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kao i načini za njeno produbljivanje.

                                               Kurs za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope

Ambasador P. Vico je 6. jula na Akademiji Klingendal instituta za međunarodne odnose prisustvovao ceremoniji povodom završetka ovogodišnjeg izdanja Kursa za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope, na kojem je učestvovalo četvoro mladih diplomata Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije. Tom prilikom, ambasador P. Vico se u kraćem govoru obratio polaznicima kursa.

  Poseta Ambasadi autora publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“

Ambasadu Republike Srbije u Hagu, 11. juna 2018. godine, posetili su Tatjana Vendrig, Fabian Vendrig i Džon Stinen, autori publikacije o srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Kraljevine Holandije i tom prilikom su ih primili ambasador Petar Vico i prvi savetnik Bojan Kljajić.
Na sastanku u Ambasadi preneli su nove detalje do kojih su došli tokom istraživanja o sudbini srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata i predstavili su novo izdanje publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“ u izdanju Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Požarevac.
Njihovo istraživanje je takođe postavljeno i na internetu, a publikacija se može preuzeti na linku https://www.secanje.nl/fileadmin/content/others/Brochure/Srpski-vojnici.pdf

                   Sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 7. juna 2018. godine, održan je sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao ambasador Petar Vico, a prisutnima se obratila i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda. Republika Srbija je aktuelni predsedavajući Istočno-evropske regionalne grupe u MKS.

  Sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom

U austrijskoj ambasadi u Hagu održan je 4. juna sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom. Sastanak je organizovala Austrija, u sklopu priprema za preuzimanje predsedavanja EU, a sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije Petar Vico. Republika Srbija je aktuelni koordinator Istočno-evropske grupe država članica Međunarodnog krivičnog suda.

                           Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava

Ambasador Petar Vico je 1. juna primio grupu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Akademci sa Novosadskog univerziteta su od 24. do 26. maja učestvovali na takmičenju Lajdenskog univerziteta, Odeljenja u Hagu, u oblasti međunarodnog javnog i međunarodnog krivičnog prava.

                           Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2018"

U Amsterdamu je 29. i 30. maja održan Međunarodni sajam robnih marki na kome se predstavilo više od 15 proizvođača iz Republike Srbije. Pored predstavnika naših firmi, Sajmu su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Republike Srbije, a izlagače je obišao i ambasador Petar Vico.
Učesnici iz Republike Srbije, posetiocima Sajma, predstavili su svoje proizvode iz oblasti prehrambene industrije (zamrznuto voće i povrće, pekarski i konditorski proizvodi, odeća, higijenski proizvodi za domaćinstvo, posuđe i dr.) i imali su razgovore sa potencijalnim kupcima i distributerima.
Međunarodni sajam robnih marki u Amsterdamu je svetski priznata manifestacija koja ima tridesetogodišnju tradiciju i na kojoj je ove godine učestvovalo više od 2.500 firmi iz više od 60 zemalja.

 

 Kros RTS u Roterdamu

U nedelju 20. maja 2018 godine u Roterdamu je održan jedanaesti po redu Kros RTS-a u Holandiji.
Organizator krosa je, kao i svih prethodnih godina, bilo udruženje Srpsko Omladinsko Prijateljstvo iz Roterdama ( Stichting SOP Rotterdam), a na krosu je učestvovalo oko 110 dece različitih uzrasta.
Kros RTS je  otvorio Milan Vukas, predsednik Udruženja SOP Roterdam,  a učesnike i njihove pratioce  je pozdravio i Bojan Kljajić , prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Hagu, koji je kasnije uručio medalje, diplome i prigodne poklone svim učesnicima krosa.

 Poseta šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji

U organizaciji instituta Klingendal u Hagu je 22.05.2018. godine održana tribina u okviru serije diskusija na temu “Odnosi EU-Zapadni Balkan”. Prisutnima se obratila Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, koja je predstavila trenutno stanje u pregovorima Republike Srbije i EU.

  Sastanak sa registrarom MIKT Olufemi Eliasom

Ambasadu Republike Srbije posetio je 16. maja 2018. godine Olufemi Elias, registrar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija. Tokom sastanka, ambasador Petar Vico i Olufemi Elias su razgovarali o aktuelnim vidovima saradnje Republike Srbije i Sekretarijata Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

                     Neformalno okupljanje diplomata

Ambasada je u subotu, 12. maja 2018. godine, bila domaćin većem broju kolega zaduženim za rad međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalni skup, kojem je prisustvovalo oko četrdeset diplomata iz svih delova sveta, doprineo je razumevanju specifičnosti i značaja povezivanja različitih kultura i običaja u svetlu zajedničkog multilateralnog delovanja. Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih i afričkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednjih godinu i po dana, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

 Poseta koalicije nevladinih organizacija „PrEUgovor“

Ambasadu su 25. aprila 2018. posetili predstavnici nevladinih organizacija iz Republike Srbije okupljenih u koaliciju „PrEUgovor" koja prati napredak Republike Srbije u oblastima obuhvaćenih pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i tom prilikom ih je primio ambasador Petar Vico.
Predstavnici koalicije „PrEUgovor" boravili su u studijskoj poseti Belgiji i Holandiji koju im je omogućila Ambasada Holandije u Beogradu, kroz MATRA-program.

                      Osnivanje srpsko-holandskog poslovnog kluba

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 19. aprila 2018. godine, održan je prvi susret neformalnog udruženja srpsko-holandskih poslovnih ljudi. Okupljanju je prisustvovalo trideset predstavnika različitih kompanija, a cilj udruženja je da pokuša da okupi, uglavnom mala i srednja, srpska i holandska preduzeća koja posluju u obe zemlje.

Goste su pozdravili ambasador P. Vico i M. Luli iz Holandske agencije za preduzetništvo, koji su konstatovali da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Holandije, na čemu će zajednički raditi.

 Radno vreme Ambasade tokom praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak 6. aprila i u ponedeljak, 9. aprila 2018. godine.Drugi međunarodni festival folklora

U subotu 17. marta u Amsterdamu je održan Drugi međunarodni festival folklora. Na festivalu je učestvovalo oko 400 učesnika iz 11 zemalja.  Srbiju je predstavljao Hor osnovne škole „Duško Radović“ iz Beograda, a publici su se predstavili, između ostalih, „KUD Sveti Sava“ i „KUD Tamo daleko“ iz Roterdama, „KUD Jugosi“ iz Minhena i „SKUD Pontes – Mostovi“ iz Trsta. Na festivalu su učestvovali i predstavnici Rusije, Indonezije, Bugarske, Belorusije, Mongolije, Indije, Italije, Nemačke i Holandije.
Prisutnima se, na otvaranju festivala, u ime Ambasade Republike Srbije, obratio prvi savetnik Bojan Kljajić.

    Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, a koji će biti otvoren u periodu od 12. do 30. marta 2018. godine.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa mogu se naći na sledećem linku :

http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 23. februara 2018. godine, održan je prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao ambasador Petar Vico, a prisutnima se obratila i predsednica Međunarodnog krivičnog suda Silvia Fernandez de Gurmendi. Republika Srbija je aktuelni predsedavajući Istočno-evropske regionalne grupe u MKS.

  Sastanak sa predstavnicima firme “Companies Connected”

Ambasadu Republike Srbije u Hagu posetili su predstavnici firme “Companies Connected” Ed Dubeldam i Đorđe Petrović. U razgovoru sa ambasadorom Petrom Vicom razmotreni su do sada realizovani projekti u oblasti povezivanja i saradnje srpskih i holandskih firmi, a razgovarano je i o mogućnostima za unapređenje saradnje u narednom periodu, kao i o inicijativi za formiranje neformalnog udruženja “Kluba holandsko srpskih privrednika”. Poseta Hagu glavnog pravnog savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Glavni pravni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Aleksandar Gajić,  boravio je u Hagu 27. februara 2018. godine i tom prilikom je održan sastanak sa registrarom Međunarodnog suda Pravde Filipom Kuvrerom.

 KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U 2018. GODINI

Konkurs je prvenstveno namenjen stranim izdavačima zainteresovanim za srpsku književnost i kulturu.

Rok za podnošenje prijava je 16. mart 2018. godine.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija mogu se naći na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije:

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2018--godini-Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak 15. i petak 16. februara 2018. godine.Poseta Hagu predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

Predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije boravili su u Hagu, a povodom sastanka sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih Nacija Seržom Bramercom, koji je održan 23. januara 2018. godine.

        Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.119/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 1. januara i utorak, 2. januara 2018. godine.Poseta delegacije iz Pirota Kraljevini Holandiji

U četvrtak, 14. decembra, Ambasadu je posetila delegacija poljoprivrednih firmi i proizvođača, kao i predstavnika Opštine Pirot, koji su u Kraljevini Holandiji boravili u okviru studijske posete.

       

Više informacija

http://tvpirot.rs/tv/video/pirotski_poljoprivrednici_posetili_eku_holandiju_i_slovakuRadno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 25. decembra i utorak, 26. decembra 2017. godine.
 Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu

Prestižni Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA (International Documentary film Festival in Amsterdam) biće održan od 15. do 26. novembra 2017. godine.

Na najvećem i najznačajnijem festivalu dokumentarnih filmova biće predstavljena sledeća ostvarenja iz Republike Srbije: „Isti“, Dejana Petrovića, koji učestvuje u takmičarskom programu, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma; „Druga strana svega“, Mire Turajlić, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i „Slatko od Ništa“, Borisa Mitića, u netakmičarskom programu Masters.

Više informacija o Međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu možete da pronađete na veb-stranici: www.idfa.nl 

                                       Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

                            „Eastern Neighbors Film Festival 2017“

„Eastern Neighbors Film Festival 2017“ iz Srbije donosi:

IGRANI FILM
„Rekvijem za gospođu J“, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Berlinu 2017. Četvrti put se Mirjana Karanović vraća na „Eastern Neighbors Film Festival 2017“ sa impresivnom ulogom u crnoj komediji o životu u tranziciji.

Prikazivanje filma:
3. novembar, Filmhuis Den Haag, 21:45
4. novembar, Filmhuis Den Haag, 19:30

SUSRET sa Mirjanom Karanović, 4. novembar, Filmhuis Den Haag, 11:30

KRATKI FILM/Program za nove talente iz Istočne Evrope
„Ferisov točak“ Dušana Stanivuka je priča o maloj devojčici koja živi u porodici sa poremećenim odnosima. Ona pokušava da poboljša odnos sa majkom mešajući svoj imaginarni svet sa svetom odraslih.

Film će biti prikazan u okviru Programa novih talenata iz Istočne Evrope, 4. novembra, sa početkom u 13:15 sati.


Više informacija, možete pronaći na: http://enff.nl/ Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 7. oktobra 2017. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos su služili protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija iz Parohije Svete Trojice u Roterdamu i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić.
Skupu je prisustvovalo više desetina naših i holandskih građana, a u ime Ambasade venac je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

  Izložba „Art The Hague“

Od 4. do 8. oktobra 2017. godine u Hagu je održana međunarodna izložba moderne umetnosti pod nazivom „Art The Hague“. Na izložbi je učestvovao veliki broj pojedinačnih izlagača, kao i 52 umetničke galerije, a predstavljene su i najznačajnije umetničke kolekcije iz regiona grada Haga.
Kao jedan od izlagača, na izložbi se uspešno predstavio i Vladimir Radujkov iz Sente, umetnik koji živi i radi u Roterdamu.
Izložbu je obišao i ambasador R. Srbije Petar Vico.

                     Bezbednost na Karipskim ostrvima

Područje Karipskih ostrva je, nakon uragana ,,Irma", ugroženo i novim uraganom ,,Marija", koji je već pogodio ostrvo Dominika i kreće se prema Devičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici. Opasnost od uragana preti i ostrvima Gvadalupe, Sent Kit i Nevis, Monserat i Sveta Lucija. Razvoj situacije prati se na ostrvima Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije, Angvila i Martinik.

Više informacija na: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/18624-2017-09-20-04-58-13?lang=lat“DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE” – 08.10.2017. Amsterdam

Veoma nam je drago što smo u prilici da najavimo peto izdanje manifestacije „Dan srpske kinematografije“. Kao i prethodnih godina, ovaj kulturni događaj je rezultat saradnje Organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture „Mreža“ u Holandiji i Ambasade Republike Srbije u Hagu. 
„Dan srpske kinematografije“ će biti održan u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam), 8. oktobra 2017.
Tokom manifestacije, biće prikazani sledeći filmovi:


1. „Obećanje“ (Željko Mirković) u 15h00

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20the%20promise/

2. „Zemlja bogova“ (Goran Paskaljević) u 17h00

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20land%20of%20gods/Uragan Irma

Poštovani građani Republike Srbije, ukoliko se trenutno nalazite na holandskom ostrvu Sint Maarten ili nekom drugom holandskom ostrvu pogođenom uraganom Irma ili ste u kontaktu sa nekim od naših građana koji se tamo nalaze, molimo vas da stupite u kontakt sa Ambasadom Republike Srbije u Hagu preko telefona broj +31703632397, preko elektronske pošte ili preko Facebook stranice Konzularnog odeljenja ambasade Republike Srbije u Hagu. Napominjemo da smo od strane holandskog Ministarstva inostranih poslova obavešteni da je neophodno dostaviti što potpunije informacije o srpskim državljanima na Sint Martenu, kako bi bila razmotrena odluka o eventualnom pružanju pomoći pri evakuaciji.Odluke o ukidanju viza za državljane R. Indije i I.R. Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša i Odluku o ukidanju viza za državljanje Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Na osnovu ovih odluka nosioci običnih pasoša iz Republike Indije i Islamske Republike Iran mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana.R. Srbija ratifikovala Sporazum o Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji P. Vico je 21. jula 2017. godine u Direkciji za pravne poslove holandskog Ministarstva spoljnih poslova uručio ratifikacioni instrument R.Srbije za Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, čime je izvršeno njegovo deponovanje kod Vlade Holandije kao depozitara sporazuma.

Sporazum će u odnosu na R. Srbiju stupiti na snagu 20.08.2017. godine.

 Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske su na zajedničkoj sednici, održanoj 26.06.2015. godine u Palati Srbija u Beogradu, donele odluku da se svaki 5. avgust zajednički obeležava Danom sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina.

U okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja Dana sećanja, u Parohiji Srpske Pravoslavne Crkve Svete Trojice u Roterdamu (Lede 121, 3075 HH Rotterdam) će u subotu, 05. avgusta 2017. godine sa početkom u 12,00 časova biti služen parastos stradalim Srbima 90-ih godina.
Nakon parastosa, okupljenima će se obratiti i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hagu.

Pozivamo sve naše građane da toga dana dođu u Crkvu u Roterdamu kako bismo zajednički obeležili Dan sećanja.
 Koncerti Slobodana Trkulje u Streets of the World Photo Museum, Zandam, 1. i 2. jula 2017. godine

U novootvorenom muzeju „Ulice sveta“ u Zandamu (fotografije glavnih gradova sveta snimljene tokom 7 godina putovanja holandskog fotografa Jeruna Svolfsa), vikend 01-02.07.2017. bio je posvećen R.Srbiji. I u subotu i u nedelju održani su spektakularni  koncerti Slobodana Trkulje i benda Balkanopolis, uz pratnju dečjeg hora Zvonce.

Događaj su otvorili autor Jerun Svolfs i ambasador R.Srbije P.Vico.

   

Pored koncerata, publika je imala prilike da vidi promotivne turističke snimke R.Srbije i da preuzme štampane materijale Turističke organizacije Srbije, zahvaljujući čijoj finansijskoj podršci je omogućeno održavanje ovog događaja.

Hvala svima na predivnom događaju!Koncerti Kamernog hora "JIP" iz Utrehta, jun 2017. godine

Ambasada Republike Srbije obaveštava da će u junu ove godine holandskoj publici biti predstavljen projekat “…and I become a wall” - nekoliko koncerata kamernog hora JIP iz Utrehta.

Naziv projekta je referenca na pesmu “Zid”, srpskog pesnika Vaska Pope, koja je i osnova jedne od kompozicija holandsko-srpskog kompozitora Gage Petrovića. Pored ove, na programu se nalaze brojne kompozicije Stevana Mokranjca, kao i kompozicije iz drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Koncerti će biti održani po sledećem rasporedu:

- Den Boš 02.06.2017.
- Hag (Paleiskerk) 03.06.2017.
- Amsterdam (Zuiderkerk) 09.06.2017.
- Utreht (Geertekerk) 10.06.2017.
 Poseta Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac Hagu, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Tužilaštvom Kraljevine Holandije

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, potpisala je 29.05.2017. godine u Hagu Memorandum o razumevanju sa predsednikom odbora Generalnog tužilaštva Kraljevine Holandije, Geritom van der Burgom.

Na sastanku je istaknuto da Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije i Tužilaštvo Kraljevine Holandije ostvaruju odličnu, neposrednu i efikasnu saradnju, i da će se potpisivanjem memoranduma o saradnji ova saradnja i zajednička borba protiv organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih dela još više unaprediti, radi jačanja vladavine prava i bezbednijeg života naših građana.

Tokom boravka u Hagu, tužilac Zagorka Dolovac je posetila Ambasadu i razgovarala sa ambasadorom Petrom Vico.


 Neradni dani u Ambasadi - 5. jun 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 5. juna 2017. godine.Kros RTS u Roterdamu, 21. maj 2017. godine

U organizaciji Sportsko-kulturnog udruženja Srpsko Omladinsko Prijateljstvo (Stichting SOP Rotterdam) iz Roterdama, u ovom gradu je 21. maja 2017. godine održan tradicionalni, 26. kros RTS. Na krosu je učestvovalo više od 100 dece od 4-14 godina.

Kros RTS su svečano otvorili Milan Vukas, predsednik Udruženja i Dragan Milojević. prvi savetnik i šef Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Hagu, koji je i uručio medalje, diplome i prigodne poklone učesnicima krosa.

Video izveštaj sa ovog događaja možete naći O V D EUčešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava

Kao i ranijih godina, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu učestvovuje na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava, koji se održavaju na Lajdenskom univerzitetu u Hagu, od 14-20. maja 2017. godine.

Tokom boravka u Hagu, delegaciju mladih pravnika primio je ambasador Republike Srbije, gospodin Petar Vico.Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 25. maja 2017. godine.Razgovor sa delegacijom Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“

Ambasador Petar Vico primio je 12. maja 2017. godine delegaciju Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“, koju su činili Filip Filipi Janković, osnivač i direktor i Sergej Dojčinović, evropski direktor Organizacije.

Pored predstavljanja njihovog dosadašnjeg rada i aktivnosti, u razgovoru su razmenjena mišljenja o mogućnostima unapređenja saradnje ove Organizacije sa Ambasadom R. Srbije u Hagu.Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi, Utreht, 9-10. maj 2017. godine

U Utrehtu je 9. i 10. maja 2017. godine održano Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi. Među više stotina izlagača na Forumu je učestvovalo i srpsko preduzeće „Dunavnet“ doo iz Novog Sada.

 

Štand našeg preduzeća je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.Koncert Kraljevskog orkestra iz Amsterdama, izvođenje kompozicije Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, 7. i 9. april 2017. godine

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa zadovoljstvom obaveštava da će Kraljevski orkestar iz Amsterdama (The Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam), u okviru svog koncerta “De nieuwe Passie”, 07. aprila 2017. godine od 20:15-22:15 časova, kao i 09. aprila 2017. godine od 14:15-16:15 časova, premijerno izvesti kompoziciju Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, inspirisanu pravoslavnom tradicijom i na crkvenoslovenskom jeziku.

Više informacija o koncertu možete naći O V D EJAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio "Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu".

Detaljne informacije o konkursu mogu se naći OVDE.

 Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 5. maja 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme prvomajskih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Praznika rada - Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 1. maja i utorak, 2. maja 2017. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2017. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 27. aprila 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Uskrsa, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 14. aprila i ponedeljak, 17. aprila 2017. godine.
 OBAVEŠTENJE O OTVARANJU BIRAČKOG MESTA ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, 02. APRILA 2017. GODINE

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu biće otvoreno glasačko mesto za izbore za predsednika Republike koji se održavaju 2. aprila 2017. godine.

Svi građani koji imaju pravo da glasaju na biračkom mestu u Ambasadi Republike Srbije u Hagu dobili su pismeno obaveštenje o tome da su upisani na birački spisak.

Biračko mesto biće otvoreno u nedelju, 2. aprila 2017. godine, u vremenu od 07 do 20 časova.

Video zapis sa obaveštenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike možete naći O V D E.Projekcija filma “Dobra žena” Mirjane Karanović na „Movies that Matter Festival“, Hag, 24. mart - 01. april 2017. godine

Debitantski film “Dobra žena“ režisera Mirjane Karanović, biće emitovan na „Movies that Matter Festival“, koji se održava u Hagu („Filmhuis Den Haag”, Spui 191, 2511 BN Den Haag), od 24. marta do 01. aprila 2017. godine.

 

 

Film će biti emitovan u sledećim terminima:

Subota, 25. mart 2017. godine  u 12,00 časova
Četvrtak, 30. mart 2017. godine u 21,15 časova
Petak, 31. mart 2017. godine u 19,00 časova
Subota, 01. april 2017. godine u 19,15 časova

 


 Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu objavila javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu.

Javni poziv je otvoren od 13. marta do 30. aprila 2017. godine.

Tekst javnog poziva koji sadrži detaljne instrukcije o načinu podnošenja predloga, kao i prijavni formular moguće je preuzeti na stranici Uprave za dijasporu na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdfKonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova raspisala konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Predmet oba konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj: 1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta; 2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Konkurs je otvoren od 13. marta do 03. aprila 2017. godine.

Tekst konkursa, Smernice za podnosice projekata i Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekata i Obrazac za predlog budžeta mogu se preuzeti na prezentaciji Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na sledećem linku: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/.


 Predsednički izbori u Republici Srbiji 2. aprila 2017. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

Ambasada Republike Srbije obaveštava da će se predsednički izbori u Republici Srbiji održati 2. aprila 2017. godine.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije do 11. marta 2017. godine, podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.

Provera podataka o tome da li se neko nalazi u jedinstvenom biračkom spisku u R. Srbiji (što je preduslov za glasanje u Ambasadi) može se izvršiti na: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Napominjemo da i oni birači koji su na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u Ambasadi, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:
Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene i potpisane obrasce, zajedno sa kopijom važeće srpske putne isprave ili lične karte, poslati poštom (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade na telefon: +31 70 36 36 800 ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

 Predstavljanje turizma Srbije na sajmu "Fiets en Wandelbeurs 2017" u Utrehtu, 11. i 12. februar 2017. godine

U Utrehtu, na sajmu posvećenom "Aktivnom odmoru" - biciklizmu i pešačenju, koji je održan 11. i 12.o.m, Turistička organizacija Srbije je predstavila potencijale Republike Srbije u ovom segmentu turizma.

   

Ambasador R. Srbije u Holandiji, P.Vico, posetio je štand TOS, odnosno Dunavskog centra (Danube center for competence - DCC), jep je ponuda R.Srbije predstavljena na zajedničkom štandu DCC, koji obuhvata devet dunavskih zemalja.

Holandski posetioci našeg štanda su poseban interes pokazali za programe „Sporting and active holidays in Serbia" i "Biking along the Danube", ca kojima su ih upoznali predstavnici Turističke organizacije Srbije.

   Republika Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji

Na svečanoj ceremoniji u Roterdamu, održanoj 30.01.2017. godine, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u ime Republike Srbije potpisao je revidiranu Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji koja će omogućiti učešće u koprodukcijama i sa zemljama van Evrope. Srbija je tako zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom među prvim potpisnicima ove Konvencije iz Evrope, a očekuje se da ostale evropske države to učine u toku godine.

   

Tokom boravka u Roterdamu, ministar Vukosavljević je imao sastanke sa G. Bataini-Dragoni, zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope, J. Busmaker, ministarkom kulture Holandije, E. Zamit-Luis, ministrom turizma Malte, M. Andreadaki-Vlazaki, generalnim sekretarom ministarstva kulture Grčke, kao i sa ostalim predstavnicima zemalja osnivača.

    15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u sredu, 15. i četvrtak 16. februara 2017. godine.Holandska premijera filma “Zona Zamfirova 2” u Amsterdamu i Roterdamu

Sa zadovoljstvom obaveštavamo da će holandska premijera filma „Zona Zamfirova 2“ biti održana 2. februara 2017. godine u 22,20 časova u bioskopu „Pathe Arena“ u Amsterdamu (Arena Boulevard 600, 1101 DS Amsterdam).

Prvo prikazivanje filma u Roterdamu biće održano 4. februara 2017. godine u 18,10 časova u bioskopu „Pathe de Kuip“ (Cor Kieboomplein 501, 3077 MK Rotterdam).
 

 

Film „Zona Zamfirova 2“ će biti prikazivan i u redovnom repertoaru ovih bioskopa, a raspored projekcija se može naći na: https://www.pathe.nl/film/22739/zona-zamfirova-2.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.

Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Republike Srbije.

Konkursna prijava može biti podneta do 28. februara 2017. godine.

Podatke o konkursu možete naći na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije 09. januara 2017. godine raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini.

Konkurs je prvenstveno namenjen stranim izdavačima zainteresovanim za srpsku književnost i kulturu.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na internet stranici  Ministarstva kulture i informisanja.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. februar 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 2. januara i utorak, 3. januara 2017. godine.Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra 2016. godine u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).

Sedma konferencija posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Prijave za učešće se mogu poslati do utorka, 20. decembra 2016. godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs

Koordinatori Konferencije su Vesna Masalović iz Udruženja novinara Srbije (vesna.masalovic@uns.rs) i Nikolina Milatović Popović u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu (nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs).Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Dragan Milojević је položiо venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.Eastern Neighbours Film Festival 2016, Hag, 27-29. oktobar i 9-13. novembar 2016

 

FILMOVI IZ SRBIJE NA “THE EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL”

Eastern Neighbours Film Festival 2016 donosi jak filmski program iz Srbije, sa važnim filmovima i gostima.
Dragi gosti festivala, koji će predstaviti svoje filmove, biće Mirjana Karanović | Miloš Radović | Lazar Ristovski | Pavle Vučković | Mladen Mitrović | Vladimir Tomić.

IGRANI FILMOVI

DOBRA ŽENA Mirjane Karanović, Srbija/Bosna i Hercegovina/Hrvatska, 2016, 94 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
PANAMA Pavla Vučkovića, Srbija, 2015, 105 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
DNEVNIK MAŠINOVOĐE Miloša Radovića, Srbija, 2016, 90 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera Miloša Radovića I glumca I producenta Lazara Ristovskog.

DOKUMENTARNI FILMOVI

U POTRAZI ZA SNOM Mladena Mitrovića, Srbija/Bosna i Hercegovina/Hrvatska, 2015, 137 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
FLOTEL EVROPA Vladimira Tomića, Srbija/Danska, 2015, 71 min. U prisustvu režisera.


FILMOVI: KADA I GDE

Sreda, 26. oktobar u De Balie Amsterdam
DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE | 19.30 časova | prisustvo režisera Mirjane Karanović

Petak, 28. oktobar u Het Nutshuis The Hague
“MASTERCLASS ACTING” MIRJANE KARANOVIĆ | 18.00 časova
DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE | 20.00 časova | prisustvo režisera Mirjane Karanović

Četvrtak, 10. novembar u Filmhuis Den Haag
FLOTEL EVROPA | 21.15 časova | prisustvo režisera Vladimira Tomića

Petak, 11. novembar u Filmhuis Den Haag
“MASTERCLASS” PAVLA VUČKOVIĆA | 14.00 časova
PANAMA | 17.30 časova | prisustvo režisera Pavla Vučkovića
TRAIN DRIVER`S DIARY / DNEVNIK MAŠINOVOĐE | 22.00 časova| prisustvo režisera Miloša Radovića i glavnog glumca Lazara Ristovskog

Subota, 12. novembar u Filmhuis Den Haag
U POTRAZI ZA SNOM / CHASING A DREAM | 21.30 časova | prisustvo režisera Mladena Mitrovića

Nedelja, 13. novembar u Filmhuis Den Haag
U POTRAZI ZA SNOM / CHASING A DREAM | 14.15 časova | prisustvo režisera Mladena Mitrovića

TRAIN DRIVER`S DIARY / DNEVNIK MAŠINOVOĐE | 17.15 časova | prisustvo režisera Miloša Radovića i glavnog glumca Lazara Ristovskog
_________________________________________________________________________________
www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival
www.twitter.com/enff2016 www.enff.nl (karte i sinopsis)Emitovanje filma o Milunki Savić na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnog filma, De Meern, Holandija, 22.10.2016. godine

U saradnji Ambasade R. Srbije i Holandske asocijacije za Zapadni front (Western Front Association Nederland), dokumentarni film o Milunki Savić, autora S. Zarić, prikazan je na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnih filmova posvećenih Prvom svetskom ratu, koji je održan u subotu, 22. oktobra 2016. godine, u De Meernu u Holandiji.

      

Pre prikazivanja filma o Milunki Savić, kojim je otvoren filmski festival, prisutnima se obratio ambasador P. Vico, koji je, nakon kratkog uvoda posvećenog Milunki Savić, upoznao prisutne sa značajem Prvog svetskog rata za Republiku Srbiju.

    

On je, takođe, istakao da su i pojedini holandski državljani (dr A. Van Tiehoven, L. Remaker, J. Markus), iako je Holandija bila neutralna, doprineli borbi srpskog naroda za oslobođenje u 19. veku, kao i tokom Velikog rata.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Obaveštavamo da će zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije biti zatvorena u petak, 11. novembra 2016. godine.„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 30.10.2016. Amsterdam

Sa zadovoljstvom obaveštavamo da će se, u saradnji Organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“ i Ambasade R.Srbije u Hagu, u nedelju, 30. oktobra 2016. godine u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam) održati četvrto izdanje „Dana srpske kinematografije“.

Tokom ovog festivala biće prikazani sledeći filmovi:

1. Otvoreni kavez (reditelj Siniša Galić) u 15,00 časova

http://www.rialtofilm.nl/podium/open%20cage%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/


2. Četiri pasoša (reditelj Mihajlo Jevtić) u 16,45 časova

http://www.rialtofilm.nl/podium/four%20passports%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/
 Holandska premijera filma “Dobra žena” i Masterklas režiserke i proslavljene glumice Mirjane Karanović u Amsterdamu i Hagu

Režiserka i proslavljena glumica Mirjana Karanović prisustvovaće holandskoj premijeri svog debitantskog filma “Dobra žena“ 26. oktobra 2016. u 19,30 časova u bioskopu „De Balie“ u Amsterdamu (Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam).

Film će biti prikazan i 28. oktobra 2016. u 20,00 časova u Het Huthuis u Hagu (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag), takođe uz prisustvo režiserke i glavne glumice Mirjane Karanović, koja će posle projekcije odgovarati i na pitanja publike.

Projekciji filma će prethoditi Masterklas Mirjane Karanović, radionica za sve one koji su zainteresovani za glumu (maksimalno 15 učesnika), sa početkom u 18,00 časova.Komemoracija srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu, Garderen, 1. oktobar 2016. godine

U Garderenu je 01. oktobra 2016. godine održan komemorativni skup posvećen srpskim vojnicima preminulim u Holandiji 1919. godine.

Kako se ove godine obeležava 10 godina od obnavljanja spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u Garderenu,pripadnici dijaspore su, uz pomoć lokalnih holandskih prijatelja, organizovali šetnju od lokalne protestantske crkve do groblja na kome se nalazi spomenik. Povorku je predvodio lokalni duvački orkestar koji je izveo i holandsku i srpsku himnu, a u njoj su učestvovala i vojna vozila.

       

Parastos su služili otac Voja Bilbija iz Parohije Svete Trojice u Roterdamu i otac Dušan Erdelj iz Parohije Sveti Sava u Najmegenu.

          
      

Skupu je prisustvovao i predsednik Opštine Barneveld (u kojoj se nalazi Garderen), koji je položio i venac. U ime Ambasade, venac su položili ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević.

        Poseta studenata Haške akademije za međunarodno pravo

Ambasador P. Vico primio je 14.07.2016. godine grupu studenata letnjeg kursa međunаrodnog javnog prava Haške akademije za međunarodno pravo.Učešće delegacije R. Srbije na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, Roterdam, jun 2016

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica učestvovao je 20-22. juna 2016. godine na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, koju je u Roterdamu organizovala Evropska komisija u saradnji sa Holandijom kao predsedavajućom EU, tokom koje su razmatrani planovi i ambicije za Transevropsku transportnu mrežu (TEN-T).
Na Konferenciji je učestvovalo više od 2.000 učesnika, uključujući i ministre EU članica i susednih zemalja, članove EP i EK, TEN-T koordinatore i predstavnike EIB.

   


Pored učešća i istupanja naše delegacije na ovim sastancima i pratećim radnim stolovima koji su se održavali tokom Konferencije, DS M. Poledica je realizovao više bilateralnih susreta sa ministrima zemalja regiona, Moldavije, Holandije, komesarima EU J. Hanom i V. Bulc, predstavnicima Svetske Banke i dr.

   

 Učešće srpskih pijanista Sonje Lončar i Andrije Pavlovića na Festival Classique Den Haag, Hag, 12. jun 2016. godine

Srpski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović - LP Duo (http://www.lpduo.com/), učestvovaće na ovogodišnjem 10. izdanju  Festival Classique Den Haag.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović će sa još 8 pijanista na 5 klavira učestvovati u jedinstvenom izvođenju dela holandskog autora Simeona ten Holta „Canto Ostinato“

Koncert će se održati u nedelju, 12. juna 2016. godine u Kuurzaal (Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag) sa početkom u 16,00 časova.

  

Dodatne informacije o koncertu možete naći na http://www.festivalclassique.nl/en/agenda-and-tickets/37/canto-ostinato/ ili http://www.festivalclassique.nl/nl/agenda-en-kaarten/37/canto-ostinato/.

Ambasada poziva sve zainteresovane građane da prisustvuju ovom koncertu.
 Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa zadovoljstvom obaveštava da je tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je učestvovao na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, proglašen za pobednika u kategoriji zastupnika Vlade.

Mentori tima bili su prof. dr Branislav Ristivojević, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Bojan Tubić i trener tima asistent Stefan Samardžić. Vladu je zastupao Stefan Radojčić, u ulozi tužioca našla se Jelena Radmanović, a žrtve je predstavljala Jelena Vuković. Istraživači su bile Jelena Ristić i Jovana Petrović, a pomagači Milena Rašković, Jelena Jovanović i Marko Linta.

Tokom boravka u Hagu, delegaciju mladih pravnika primio je ambasador Republike Srbije, gospodin Petar Vico.

 Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 24-25. maj 2016. godine

U organizaciji Privredne komore Srbije, predstavnici 9 srpskih preduzeća učestvovali su na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA), 24. i 25. maja 2016. godine u Amsterdamu.

Naš štand je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.

 

   

   Poseta delegacije državnih organa R. Srbije

Predstavnici državnih institucija R. Srbije boravili su od 16-20. maja 2016. u studijskoj poseti Holandiji, u okviru PERFORM projekta.

Ovaj projekat, koji Republički sekretarijat za javne politike sprovodi u saradnji sa švajcarskom organizacijom Helvetas, ima za cilj jačanje društvenih nauka i poboljšanje kvaliteta i relevantnosti istraživanja za kreiranje propisa i javnih politika, odnosno stvaranje boljih veza između istraživačke zajednice i donosilaca odluka.

 

    Poseta delegacije Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije

Ambasador Republike Srbije u Holandiji Petar Vico primio je 16. maja 2016. godine delegaciju Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije koja boravi u Hagu.

Delegacija koju čine zamenici predsednika Suda, sudije Janko Lazarević i Snežana Andrejević, sudije Vesna Popović i Vesko Krstajić, zaposleni u Vrhovnom kasacionom sudu, Mirjana Puzović i Ljupka Gogić i sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Sonja Prostran, u radu Konferenciji sudske administracije koja se održava od 18.05. do 20.05.2016.godine. Poseta se realizuje u organizaciji Međunarodne organizacije za sudsku administraciju – IACA.

Tokom boravka u Hagu, delegacija će posetiti Apelacioni i Okružni sud u Hagu, Holandski savet sudstva i Međunarodni krivični sud.Poseta delegacije Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije

Ambasador Republike Srbije u Holandiji Petar Vico primio je 12 maja 2016. godine delegaciju Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije.

 

 Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja istaknutim predstavnicima dijaspore

Ambasada Republike Srbije obaveštava  da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije objavila Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Nacionalna priznanja se dodeljuju istaknutim predstavnicima dijaspore iz različitih oblasti delovanja (nagrada „Majka Srbija" - za saradnju i jačanje veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu; nagrada „Slobodan Jovanović“ - za politiku, nagrada „Mihajlo Pupin“ - za informaciono-komunikacione tehnologije, nagrada „Nikola Tesla“ - za nauku i pronalazaštvo, nagrada „Dositej Obradović“ - za obrazovanje, nagrada „Vuk Karadžić“ - za srpski jezik i ćirilično pismo, nagrada „Miloš Crnjanski“ - za književnost).

Priznanja će se dodeljivati u vidu bronzane statue i prateće povelje. Odluku o dodeli nacionalnog priznanja donosi ministar nadležan za dijasporu, koji svake godine obrazuje komisiju za razmatranje predloga i davanja mišljenja o dodeli nacionalnog priznanja.
Predloge za dodelu nacionalnih priznanja mogu da podnesu organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju ce predlaže dodela nacionalnog priznanja, DKP R. Srbije i crkve i verske zajednice.

Tekst Javnog poziva i Obrazac prijave na Javni poziv su objavljeni na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Javni_poziv_NP2016..pdf  i http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Prijava_za_NP2016.pdf.

Rok za dostavljanje predloga za nacionalna priznanja je 11. maj 2016. godine. Predlog se dostavlja poštom na adresu: Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, 11000 Beograd, Vase Čarapića 20, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja“.

 Učešće pomoćnika ministra spoljnih poslova M. Jovićević na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove, Amsterdam, 11. aprila 2016. godine

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije Marina Jovićević učestvovala je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove u Amsterdamu, 11. aprila 2016. godine.

 

Pomoćnik ministra M. Jovićević sastala se sa MIP Holandije B. Kundersom, a  imala je i više bilateralnih susreta sa drugim ministrima i državnim sekretarima za evropske poslove koji su učestvovali na sastanku.Poseta holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji

U okviru priprema za posetu holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji, planirane za 30. mart 2016. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Hagu je 15. marta 2016. godine održan pripremni sastanak.

Domaćin sastanka je bio ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji Petar Vico. Organizaciju sastanka su pomogli ekonomski savetnik Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji dr Duško Krsmanović i osnivač kompanije “Kupujemprodajem.com” gospodin Bojan Leković.
Na sastanku su kompanijama prezentovane mogućnosti ulaganja i poslovanja u Srbiji, a od prisutnih kompanija tu su bili "TAZ NL", "Altfel", "DGMC", "Catchyourhealth", "Funkyrunners", "Adamasgroep", "Innodeck", and "Dreamgame".


 Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih i prvomajskih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Uskrsa, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 29. aprila i ponedeljak, 2. maja 2016. godine.

Obaveštavamo vas da će povodom Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 3. maja 2016. godine.Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2016. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 5. maja 2016. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2016. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u sredu, 27. aprila 2016. godine.Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 28. marta 2016. godine.Parlamentarni izbori u Republici Srbiji 24. aprila 2016. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

 

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu.

U Obaveštenju se ističe da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije do 2. aprila 2016. godine, podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Provera podataka o tome da li se neko nalazi u jedinstvenom biračkom spisku u R. Srbiji (što je preduslov za glasanje u Ambasadi) može se izvršiti na: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Napominjemo da i oni birači koji su na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u Ambasadi, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:

Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene i potpisane obrasce, zajedno sa kopijom važeće srpske putne isprave ili lične karte, poslati poštom (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade na telefon: +31 70 36 36 800 ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.Projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori"

Ambasada Republike Srbije obaveštava da se, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, realizuje projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori", koji se ostvaruje putem elektronskog istraživanja na sledećem linku http://www.diiaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-raseianiu/.

Istraživanje se bavi trenutnim stanjem i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Rezultati istraživanja će poslužiti unapređenju projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije. Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkveno-školske opštine, samostalne biblioteke i neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta i jačanja veza matice i Srba u dijaspori i regionu - bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja R.Srbije 25. februara 2016. godine raspisalo Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju g. Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili preko telefona br. +381 11 3398-026.Otvorena Knjiga žalosti u Ambasadi R. Srbije u Hagu

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa žaljenjem obaveštava da je dvoje službenika Ambasade R. Srbije u Tripoliju, Jovica Stepić i Slađana Stanković, koji su bili oteti u novembru 2015. godine, poginulo u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države u okolini grada Sabrata u Libiji 19. februara 2016. godine.

Knjiga žalosti će biti otvorena u prostorijama Ambasade R. Srbije u Hagu, adresa Burgermeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, i to u ponedeljak 22. februara i utorak, 23. februara 2016. godine od 11 do 16 časova. Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back, Delft, 18. februara 2016. godine

U oviru projekta "Obeležavanje Dana Državnosti", holandski ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) organizovao je predavanje posvećeno Teslinom doprinosu Srbiji.

Na skupu održanom u zgradi Tehničkog univerziteta u Delftu 18. februara 2016. godine, govorili su, između ostalih, P. Vico, ambasador R. Srbije u Holandiji, Lazar Jovanović (Nikola Tesla – Life and Legacy), dr Paolo Sberna (Liquid silicon technology) i Bastain Cvanenburg (Hyperloop – Travel faster, no pressure).Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije, Hag, 17. februar 2016. godine

U Hagu su 17. februara 2016. godine održane prve bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije. Delegaciju Ministarstva odbrane R. Srbije predvodio je načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, a domaćin sa holandske strane bio je pomoćnik načelnik Štaba odbrane za međunarodnu vojnu saradnju, brigadni general Tojn Bojkerint.

Tokom konsultacija potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 15. i utorak 16. februara 2016. godine.Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije (A. Senić, predsednik Odbora za evropske integracije; V. Marković, član Odbora i A. Đorđević, sekretar Odbora) učestvovala je na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU, koji je održan u Hagu, 7. i 8. februara 2016. godine.Učešće ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu, 6-7. februara 2016. godine

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU, koji je održan u Amsterdamu, 5. i 6. februara 2016. godine.

U obraćanju učesnicima skupa, I. Dačić je, između ostalog, istakao da je Srbija, iako nije država članica EU, spremna da učestvuje, u meri i na način koji bude dogovoren sa Evropskom unijom, u procesu rešavanja aktuelne migratorne krize.

Ministar I. Dačić je, takođe, zatražio podršku država članica EU za ubrzanje pregovaračkog procesa tokom 2016. godine.

 

Tokom boravka u Amsterdamu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova I. Dačić je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova koji su učestvovali na sastanku.

 Učešće šefa pregovaračkog tima R. Srbije Tanje Miščević na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju R. Srbije EU Tanja Miščević učestvovala je na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je održan u Amsterdamu, 29. januara 2016. godine.

Na sastanku su razmatrane dosadašnje aktivnosti na planu usvajanja zajedničkog evropskog odgovora na izazove koji proističu iz aktuelne migrantske krize.
 Ministar Aleksandar Vulin učestvovao na sastanku zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, Amsterdam, 25. januara 2016. godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je na sastanku predstavnika zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, koji je održan u Amsterdamu, 25. januara 2016. godine, na marginama neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU o migrantskoj krizi.

Učesnici sastanka su se obavezali da će raditi zajedno na rešavanju migrantske krize i da će se uzdržavati od unilateralnih poteza.

Više informacija o učešću ministra A. Vulina na ovom sastanku se može naći na http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/4490-ministar-vulin-bez-jednostranih-poteza-u-resavanju-migrantske-krize.Republika Srbija pristupila Konvenciji o roditeljskoj odgovornosti i zaštiti dece

Republika Srbija je 15. januara 2016. godine pristupila Konvenciji o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece iz 1996. godine.

Instrument o pristupanju Republike Srbije ovoj Konvenciji deponovao je Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji.

Ceremoniji održanoj u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije prisustvovali su Ž. Damuazo, šef Pravnog odeljenja Ministarstva, K. Bernaskoni, generalni sekretar i  F. Breger, savetnik u Haškoj konferenciji za privatno pravo, kao i S. Obradović, pravni savetnik Ambasade R. Srbije u Hagu.
 Predstavljanje turističke ponude Republike Srbije na Sajmu turizma u Utrehtu

Turistička organizacija Srbije predstavila je 12. januara 2016. godine holandskim novinarima i organizatorima putovanja turističku ponudu naše zemlje na Sajmu turizma “Vakantiebeurs” u Utrehtu. Prisutnima se obratio ambasador R.Srbije u Holandiji Petar Vico, kao i predstavnici Turističke organizacije Srbije.

 

“Vakantiebeurs” je jedan od najvećih sajmova turizma u ovom delu Evrope, na kome se svake godine okupi više od 100.000 učesnika i posetilaca, Tokom trajanja Sajma, od 12. do 17. januara 2016. godine, Republika Srbija će biti predstavljena na štandu broj 062.

 

Tokom posete Sajmu, ambasador P. Vico razgovarao je i sa Ralfom van der Zajdenom (Ralph Van Der Zijden), osnivačem i vlasnikom  kompanije “iBikeBelgrade”, koji je prisutne upoznao sa interesantnim idejama za obilazak biciklom Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije
 Republika Srbija potpisala Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji, gospodin Petar Vico, potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Republika Srbija je deveta zemlja potpisnica Sporazuma o ICMP. Ostale zemlje potpisnice ovog Sporazuma su Velika Britanija, Holandija, Švedska, Belgija, Luksemburg, El Salvador, Kipar i Čile.Sastanak sa premijerom Holandije M. Ruteom, 09. decembаr 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Mark Ruteom, premijerom Kraljevine Holandije.
Sastanak je održan 9. decembra 2015. godine u hotelu Hilton u Hagu.Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 25. decembra 2015. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u petak, 1. januara 2016, kao i u četvrtak, 07. januara 2016. godine.14. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta

Ambasador Petar Vico, šef delegacije Republike Srbije, imao je izlaganje tokom 14. zasedanja Skupštine država članica Rimskog statuta,  održanog u Hagu, od 18. do 26. novembra 2015. godine.

 Poseta A. Nikolića, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Aleksandar Nikolić, koji je i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 24, boravio je u poseti Holandiji, koja će predsedavati Evropskoj uniji od januara do juna 2016. godine.

A. Nikolić se u okviru ove posete sastao sa ministrom za migracije u Ministarstvu za bezbednost i pravdu Klasom Dajkhofom, kao i sa zamenikom Nacionalnog koordinatora za bezbednost i borbu protiv terorizma Vlade Holandije Patricijom Zorko.

Tokom posete, državni sekretar Nikolić je razgovarao sa direktorom za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije Jostom Flamandom i koordinatorom za proširenje EU i politiku susedstva Suzan De Hrot.

  Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević položili su venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

       „DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 08.11.2015. Amsterdam

U saradnji Ambasade R.Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“, 08. novembra 2015. godine održan je treći po redu „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu.

 

Manifestaciju je, uz prigodan govor, otvorio ambasador Srbije P.Vico, nakon čega su bili prikazani sledeći filmovi:

1. LogBook Serbistan (reditelj Želimir Žilnik)


2. Enklava (reditelj Goran Radovanović)Srpski filmovi na “Eastern Neighbours Film Festival” - Hag, 4-14. novembar 2015

Ovogodišnje izdanje “Eastern Neighbours Film Festival” će se održati u Hagu, od 4. do 14. novembra 2015. godine. Srpska kinematografija će imati značajno mesto na festivalu, jer će ove godine biti prikazan najveći broj filmova iz Srbije, i to 4 dugometražna i 2 dokumentarna filma.

1. Čast da otvori ovogodišnje izdanje Festivala imaće višestruko nagrađivani srpski film “Ničije dete” (No One's Child), režisera Vuka Ršumovića. Producent filma Mirko Bojović će biti gost Festivala ove godine.

Program svečanog otvaranja Festivala, 4. novembra 2015. godine  („Filmhuis Den Haag“, Spui 191, 2511 BN Den Haag):

18,45: Početak programa
19,00: Svečano otvaranje i prikazivanje filma
21,15: Koktel

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=140

U rano proleće 1988. godine, duboko u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka, i ne znajući ko je, daju mu ime Haris, a lokalne vlasti ga šalju u centralno sirotište SFRJ, u Beograd.
Film je snimljen po istinitoj priči.

Film će biti prikazan još jednom, 11 novembra 2015. godine u 19,30 časova, na istoj lokaciji.


2. Srpski kandidat za Oskara, film „Enklava“ (Enclave), reditelja Gorana Radovanovića, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 7. novembra 2015. godine u 20,00 časova.
„Enklava” će biti prikazana još jednom, 8. novembra 2015. godine u 14,00 časova, na istoj lokaciji.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=150

Šta se dešava kada neko premine u enklavi, a groblje se nalazi izvan nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen, i to zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice, srpsku i albansku - da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani...

3.  „Nebo iznad nas“ (The sky above us), uz prisustvo reditelja Marinusa Grothofa, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 7. novembra 2015. godine u 18,00 časova.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=175

Film prati živote troje Beograđana različitih generacija čije se sudbine prepliću tokom NATO bombardovanja 1999. godine.
Film se ne bavi političkim kontekstom bombardovanja, već je u prvom planu život glavnih junaka i njihovi međuljudski odnosi u toj specifičnoj situaciji, a centralno mesto zauzima bombardovanje zgrade RTS-a.

4. Jugoslovenski film „Rondo“ (1966), reditelja Zvonimira Berkovića, u kome glavnu ulogu tumači Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih glumica svih vremena, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 8. novembra 2015. godine u 19,15 časova.
 

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=157

Umetnički dizajner živi u srećnom braku sa suprugom  u potkrovlju jedne zagrebačke zgrade. Jednoga dana, posmatrajući u parku dokone šahiste, umetnik upoznaje sudiju, isto tako pasioniranog kibicera. Dvojica muškaraca ubrzo postaju prijatelji i sudija počinje da redovno nedeljom posećuje umetnika i igra s njim šah. Tokom tih druženja između njega i umetnikove žene, nezadovoljne činjenicom da njen suprug još uvek nije spreman da ima dete, rađa se ljubav.

5.  Novi film reditelja Želimira Žilnika „Logbook_Serbistan“, biće prikazan 11. novembra 2015. godine u 19,30 časova u Humanity House (Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag). Nakon projekcije će biti organizovana debata.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=179


Svedočenja azilanata, iregularnih migranata, ali i predstavnika državnih institucija i nevladinih organizacija delovi su priče o sistemu azila kod nas, kroz koji svakodnevno prolazi na desetine ljudi iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Gane i drugih udaljenijih zemalja sveta. Teški uslovi puta, korišćenje usluga krijumčara, a potom i borba za ostvarivanje osnovnih prava samo su deo prepreka sa kojima se suočavaju tražioci azila neposredno pre ulaska u Srbiju, na svom višegodišnjem putu do željene slobode.

6. Dokumentarni film „Srpski advokat“ ("The Serbian Lawyer") autora Aleksandra Nikolića, uz prisustvo advokata Marka Sladojevića, biće prikazan 13. novembra 2015. godine u 20,00 časova u Het Huthuis (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag).


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=174

Glavni junak filma je Marko Sladojević, jedan od advokata Radovana Karadžića na suđenju u Hagu.


Pogledajte i druge filmove iz istočne i jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u okviru programa ENFF, od kojih će mnogi imati svoju holandsku premijeru. Do tada, sva obaveštenja možete pratiti na https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival i http://www.enff.nl/.

Pozivamo vas na nezaboravno festivalsko iskustvo!

 

* * * * * * * 


 Sastanak sa Sibrand van Hersma Bumom, 26. oktobar 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Sibrand van Hersma Bumom, predsednikom Poslaničkog kluba Hrišćansko demokratske unije u Donjem domu holandskog Parlamenta.

Sastanak je održan 26. oktobra 2015. godine u Ambasadi Luksemburga u Hagu.

 

* * * * * * * Učešće srpskih umetnika na izložbi “Embassy Art Exhibition”, Galerija “Patries van Dorst” u Vasenaru, 13-18. oktobra 2015. godine

U saradnji sa galerijom “Patries van Dorst” i “Diplomat Magazine”, Ambasada Republike Srbije u Holandiji učestvuje u prvom izdanju “Embassy Art Exhibition”. 

Tako će od 13. do 18. oktobra 2015. godine u Galeriji “Patries van Dorst” u Vasenaru (Landgoed de Wittenburg 3, 2244 BV Wassenaar) biti izloženi radovi četvoro srpskih umetnika:

Tomislav Paunković

Ivana Milenković

Nina Šrajber

Jasmina Pejčić

Svečano otvaranje izložbe održano je u sredu, 14. oktobra 2015. godine, zajedno sa ambasadama Kine, Ukrajine i Libana, čiji umetnici takođe izlažu u ovoj galeriji.

       

       

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane građane da  posete ovu izložbu.Projekcija filma “Varvari” reditelja Ivana Ikića u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu, 24. oktobra 2015. godine

Ovogodišnji “Eastern Neighbours Film Festival” će se održati u Hagu, od 4. do 14. novembra 2015. godine.

Kao najava za ovogodišnje izdanje festivala, u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu (Hoogt 4, 3512 GW Utrecht) će 24. oktobra u 21,30 časova biti održana projekcija filma “Varvari”, reditelja Ivana Ikića, jednog od najboljih filmova prikazanih na prošlogodišnjem ENFF.Prikupljanje humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republici Srbiji

Povodom aktuelne krizne situacije sa povećanim prilivom izbeglica, Vlada Republike Srbije i drugi državni organi preduzimaju korake u cilju stvaranja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj migranata.

Veliki broj država, nevladinih, privrednih i drugih organizacija i pojedinaca, izrazile su interesovanje da pruže finansijsku i materijalnu pomoć Republici Srbiji.

S tim u vezi, kod Narodne banke Srbije otvoren je posebni namenski račun za prikupljanje donacija i utvrđivanje načina korišćenja sredstava donacija za migrante. Podatke o računu i načinu uplaćivanja možete naći O V D E.

Takođe, koristimo priliku da vas detaljno informišemo o dokumentima u vezi sa prikupljanjem humanitarne pomoći u robi koja su  usvojena i propisana od Crvenog krsta Srbije:

1. Procedura uvoza humanitarne pomoći
2. Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom periodu

Kontakt sa Crvenim krstom Srbije možete ostvariti putem imejla: indep@redcross.org.rs ili na telefon: 00 381 11 30-32-125 lokal 214, 215, 217

Takođe, korisne informacije se mogu naći i na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave carine Republike Srbije – www.upravacarina.rs.


 Sastanak sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom, 7. septembra 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Bertom Kundersom, ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije.

Sastanak je održan 7. septembra 2015. godine u zgradi Europa House u Hagu.
 Susret ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se u subotu, 11. jula 2015. godine sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom.

Dva ministra su razmotrila aktuelna pitanja bilateralnih odnosa, sa posebnim akcentom na ekonomskoj saradnji. Ministri su razmenili mišljenja i o tekućim političkim dešavanjima na evropskoj i međunarodnoj sceni.

Više informacija možete naći OVDE.
 Izložba srpske umetnice Ana Kala u Galeriji Ariana u Hagu

Izložba srpske umetnice Ana Kala biće otvorena od 18. juna do 18. jula 2015. godine u Galeriji Arijana u Hagu (Vondelstraat 20, 2513 EV  Den Haag).

Svečano otvaranje izložbe će biti održano u nedelju, 21. juna 2015. godine sa početkom u 15:00 časova.

Više informacija o izložbi možete naći na http://www.galerieariana.nl/expositie%20actueel01.html.

 

 Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Tekst konkursa koji traje do 20. juna 2015. godine možete naći na sledećem veb-sajtu: http://mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/obrazovanje-i-vaspitanje/1959-konkurs-za-izbor-honorarnih-nastavnika-za-ostvarivanje-obrazovno-vaspitnog-rada-na-srpskom-jeziku-u-inostranstvu.Canto Ostinato XL Music Festival, Hag, 13.06.2015. godine

Obaveštavamo da će se u Hagu 13. juna 2015. godine održati “Canto Ostinato XL Music Festival” (Zuiderstrandtheater, Scheveningen Haven, Kranenburgweg 211, 2583 ER Den Haag). Na Festivalu će učestvovati i srpski klavirski duet „LP Duo“, i to u Zee Foyer (15:00-16:30) i u programu “Piano Ensemble” (Grote Zaal; 19:30-22:00). 

Već više od decenije „LP Duo“ eksperimentiše sa beskrajnim mogućnostima izvođenja na dva klavira i razvija novi pristup savremenoj klasičnoj muzici,  koji predstavlja kombinaciju klasične elegancije, slobode džez muzike i energije rokenrola. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović su imali više od 200 koncerata u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Osvojili su više nagrada na međunarodnim takmičenjima, a na Međunarodnom Dranof takmičenju 2008. godine u Majamiju, izabrani su u prvih deset klavirskih dueta.

 

Više informacija o Festivalu možete naći na:
http://www.zuiderstrandtheater.nl/informatie/Agenda/13_juni_Canto_Ostinato_XL/Dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!", Amsterdam, 31. maj 2015. godine

Drugi po redu dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!" održaće se u bioskopu Rialto (Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam), 31. maja 2015. godine od 14,00 do 19,20 časova.

Festival će otvoriti ambasador Republike Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico, 31. maja 2015. godine u 14,00 časova.

Projekat je realizovan u saradnji Mreže sa Ambasadom Republike Srbije u Hagu, Filmskim Centrom Srbije i bioskopom Rialto.

U okviru programa biće prikazana dva filma, i to:

U 14,30 - “Montevideo, vidimo se”, režiser Dragan Bjelogrlić (Srbija, 2014)

www.montevideoproject.com/srpski/

U 17,30 - “Odumiranje”, režiser Miloš Pušić (Srbija, 2013)

http://www.odumiranje.rs/Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji u Hagu

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji, koja će održana u Hagu, 20. i 21. maja 2015. godine. Na Konferenciji su učestvovali ministri energetike i predstavnici 66 država.

Tokom Konferencije, ministar Antić je u ime R. Srbije potpisao Međunarodnu energetsku povelju.

U svom izlaganju, ministar Antić je govorio o značaju Povelje za proces međunarodne energetske saradnje, o spremnosti Srbije za potpisivanje Ugovora o Energetskoj povelji, kao i o najvažnijim ciljevima naše države na polju energetike.
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 19-20. maja 2015. godine

U organizaciji Privredne komore Srbije, predstavnici 10 srpskih preduzeća učestvovali su na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA), 19. i 20. maja 2015. godine u Amsterdamu.

Naš štand je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.

 

  

 Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2015. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 25. maja 2015. godine.Neradni dani u Ambasadi - 14. maj 2015. godine

 Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u cetvrtak, 14. maja 2015. godine.

 Neradni dani u Ambasadi - 1. i 5. maj 2015. godine

Poštovani sugrađani,


Obaveštavamo vas da će povodom Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 1. maja 2015. godine.

Povodom Dana oslobođenja (Liberation Day), Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 5. maja 2015. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2015. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine

 Koncert renomiranog srpskog klavirskog ansambla LP Duo u okviru ToetsdesTijds Concerten, Amsterdam, 26. april 2015. godine

Renomirani klavirski LP Duo (http://www.lpduo.com/), jedan od najuspešnijih i najaktivnijih ansambala u Srbiji, koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, odrzaće 26. aprila 2015. u 15,00 časova koncert u Amsterdamu, Werkgebouw HET VEEM, Van Diemenstraat 408, u okviru ToetsdesTijds Concerten.

Programom koncerta predviđena je svetska premijera svite za dva klavira “The Seasons” Hansa Kristijana Detlefsena. LP Duo će izvesti i Ravelov “La Valse”, kao i “Petrusku” Igora Stravinskog.

 Predsedavajući OEBS Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine

Predsedavajući OEBS, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru, koja je održana u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine.

Istupanje I. Dačića na ovoj Konferenciji možete naći O V D E.

Na marginama skupa, I. Dačić je imao bilateralne sastanke sa domaćinom Konferencije, MSP Holandije B. Kundersom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Švajcarske, Ukrajine, Australije, J. Koreje i Bangladeša. 

 

 

 Poseta Ambasadi Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj, 02. aprila 2015. godine

Ambasador P. Vico primio je 2. aprila 2015. godine Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo uspostavljenim nivoom saradnje.
T. Paunković je poklonio Ambasadi R. Srbije u Hagu jednu od svojih najznačajnijih slika - „Pohvala Rembrantu“ (Tribute to Rembrandt).

 

  Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 6. aprila 2015. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u petak, 10. aprila i u ponedeljak, 13. aprila 2015. godine.Upitnik u vezi sa nastavom srpskog jezika u inostranstvu, obaveštenje

Poštovani sugradjani,

Obaveštavamo vas da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u narednih trideset dana sprovode online istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu.

Kreirana su dva upitnika,  namenjena različitim ispitanicima, i to:

Upitnik za škole (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=178) je namenjen školama, organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, koji organizuju bilo kakav oblik nastave srpskog jezika u inostranstvu. Podaci će biti korišćeni za podršku razvoju komunikacije Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu sa ciljem sticanja uvida u potrebe organizatora nastave i pružanja podrške nastavnom procesu.

Upitnik za roditelje (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=179)  je namenjen građanima srpskog porekla koji žive u inostranstvu i žele da njihova deca uče srpski jezik u okviru dopunske nastave koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Cilj Upitnika jeste sagledavanje potrebe za organizovanjem ovakvog oblika obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje rada škola u inostranstvu i uređenje mreže škola u kojima se nastava realizuje.

Podaci će biti korišćeni samo za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i za obaveštavanje roditelja o organizaciji ove nastave.

Upitnici će biti dostupni do kraja aprila 2015. godine.

Napominjemo da ostale informacije u vezi sa aktivnostima drzavnih organa vezanim za dijasporu možete naći na vebsajtu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 Poseta delegacije Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Ambasador P. Vico primio je 02. marta 2015. godine delegaciju Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta za političke nauke u Beogradu.Poseta delegacije studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu

Ambasador P. Vico primio je 20.02.2015. godine delegaciju studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu.

 Neradni dani u Ambasadi

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak 16. februara i utorak 17. februara 2015. godine.Intervju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu

Intervju Njegove ekselencije, gospodina Petra Vica, ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Holandiji koji je objavljen u Diplomatskom magazinu, prvom zvaničnom diplomatskom magazinu u Hagu, 1. februara 2015. godine.

Kompletan tekst možete pročitati ovde.Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda pravde, 03. februar 2015. godine

Današnjom odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, glavnog pravosudnog organa UN, okončan je petnaestogodišnji spor Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid.

Pravni tim Srbije smatra da, gledano u celini, nema mesta nezadovoljstvu. Sud je odbio hrvatsku tužbu, nalazeći da ona nema pravnog osnova i da zločini izvršeni u Hrvatskoj ne predstavljaju povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, odnosno da Srbija nije počinila genocid.

Iako je Sud odbio i srpsku protivtužbu, konstatovao je da su nad krajiškim Srbima izvršeni teški zločini. Osim toga, Međunarodni sud pravde je našao da je namera hrvatskog visokog rukovodstva bila da Srbi budu proterani iz Krajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uvažava preporuku Suda da obe strane treba da ulože napore u rešavanje sudbine nestalih lica i uložiće dodatne napore u tom pravcu, smatrajući da će se na taj način stvoriti uslovi i da se sudbina Srba nestalih u Hrvatskoj što pre reši.

Sudska rasprava o zločinima opomena je svima da tako nešto ne sme da se ponovi, a obaveza koja proizilazi iz toga je da se svi odgovorni za zločine otkriju i kazne.Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 21. januar – 1. februar 2015. godine

44. Međunarodni filmski festival u Roterdamu (IFFR) biže održan od 21. januara do 1. februara 2015. godine. U zvaničnom programu Festivala biće prikazano 220 dugometražnih i 320 kratkometražnih filmova iz oko 60 zemalja

Publika će biti u mogućnosti da vidi i tri filma iz Srbije:

Živan pravi pank festival (Srbija)

(https://www.iffr.com/en/films/ivan-pravi-pank-festival)

Kao Don Kihot, Živan Pujic Džimi se bori za svoj godišnji pank festival. Film o neuspehu, ambiciji, prijateljstvu i ispunjavanju snova. Autor O. Glavonić je dobio mnogobrojne pohvale za ovaj izvanredan film u kome se ne zna šta je realnost a šta fikcija.

Projekcije:
Cinerama 3, Sreda 28. januar 2015. godine u 17:00 časova
Cinerama 7, Ćetvrtak 29. januar 2015. godine u 12:00 časova

Naše telo (Srbija, Nemačka)
Svetska premijera

(https://www.iffr.com/en/films/na-e-telo)

Režiser Dane Komljen nam otvara vrata ka burnom svetu punom kontrasta od koga se sastoji ljudsko telo.

Projekcije:
Lantaren Venster 1, Nedelja 25. januar 2015. godine u 19,30
Lantaren Venster 2, Ponedeljak 26. januar 2015. godine u 14,15
Pathé, Petak 30. januar 2015. godine u 12,30

Nebo nad nama (Srbija, Holandija, Belgija, Grčka)
Svetska premijera

(https://www.iffr.com/en/films/the-sky-above-us)

Film "Nebo iznad nas" prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine. Film se ne bavi političkim kontekstom bombardovanja već je u prvom planu život glavnih junaka i njihovi međuljudski odnosi u toj specifičnoj situaciji, a centralno mesto u ostvarenju zauzima bombardovanje zgrade Radio Televizije Srbije.

Projekcije:
Schouwburg Grote Zaal 1, Sreda 28. januar 2015. godine u 19,00
Pathé 3, Četvrtak 29. januar 2015. godine u 13,00
Lantaren Venster 5, Petak 30. januar 2015. godine u 22,00
Cinerama 6, Subota 31. januar 2015. godine u 16,30


 


 Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak i petak, 25, i 26. decembra 2014. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u četvrtak i petak, 1. i 2. januara 2015, kao i u sredu, 07. januara 2015. godine.Bozicni koncert u Paleiskerk, subota 20. decembar 2014. godine

Bozicni koncert petoro mladih umetnika, medju kojima će biti i srpski pijanista Stefana Petrović, koji će izvesti dela Roberta Šumana i Gabriela Forea (Faure), biće održan u subotu 20. decembra 2014. godine u Paleiskerk (Paelisstraat 8, 2514 JA Den Haag), sa početkom u 20,00 ćasova.

 Prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo

Ambasador Petar Vico prisustvovao je svečanosti održanoj 12. decembra 2014. godine u Kulturnom centru „Rode Hoed“ u Амsterdamu na kojoj je prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo koju dodeljuje Holandska fondacija za literarno stvaralaštvo i prevodilaštvo (Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds).

    
 Izložba umetnika Milana Glozića u „Arps&Co“ u Amsterdamu, 19. novembar 2014. godine

Izložba srpskog umetnika Milana Glozića biće otvorena od srede 19. novembra do petka 28. novembra 2014. godine u galeriji „Arps&Co“, Arubastraat 1 u Amsterdamu.

Izložba je otvorena 19. novembra 2014. godine u prisustvu ambasadora R.Srbije u Holandiji Vico Petra.

 

http://milanglo.deviantart.com/gallery/25145233/DrawingsPoseta Ambasadi predstavnika opština iz R. Srbije

Ambasador P. Vico primio je 17.11.2014. godine delegaciju predstavnika opština iz R. Srbije koje su učestvovale na konkursu za projektne ideje za revitalizaciju braunfild lokacija, organizovanog od strane Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz finansijsku podršku Amerićke organizacije za međunarodni razvoj (USAID).

 

  Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević položili su venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

     

 Obeležavanje Dana Primirja u Prvom svetskom ratu

Obaveštavamo da će zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije biti zatvorena u utorak, 11. novembra 2014. godine.EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL - Hag, 6-14. novembar 2014

Ovogodišnji “Eastern Neighbours Film Festival” (program, katalog) će se održati u Hagu, od 6-14. novembra 2014. godine. ENFF predstavlja najnovije i najuzbudljivije filmove iz Istočne i Jugoistočne Evrope, uglavnom iz zemalja koje još uvek nisu članice EU.
Publika će imati priliku da vidi odabrane igrane, dokumentarne, kratke i animirane filmove iz zemalja regiona, uključujući i nekoliko srpskih filmova:


Specijalno prikazivanje i holandska premijera filma „Varvari“ Ivana Ikića, u prisustvu producenta Milana Stojanovića, održaće se 7. novembra u 17.45 u FilmHuis. „Varvari“ će biti prikazani još jednom 9. novembra u 22.00 na istoj lokaciji.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=119

„Spomenik Majklu Džeksonu“, Darka Longulova, biće prikazan 7. novembra u 22.00 u FilmHuis. „Spomenik Majklu Džeksonu“  će biti prikazan još jednom 11. novembra u 19.30 na istoj lokaciji.

 

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=102

Kratkometražni film „Rabbitland”, Ane Nedeljković i Nikole Majdana biće prikazan 8. novembra u 15.30 u Filmhuis. Ova animacija osvojila je Kristalnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=129


Film „Rani radovi“ biće prikazan 8. novembra u 21,45 u Filmhuis, u prisustvu režisera Želimira Žilnika. Ovo remek delo je osvojilo Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu i 4 nagrade na festivalu filma u Puli 1969. godine. Na ENFF će biti prikazan u okviru specijalnog dela programa „zabranjeni filmovi“. „Rani radovi“ će biti prikazani još jednom, 9. novembra u 19.45 na istoj lokaciji.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=110

ENFF I AMBASADA POZIVAJU NA „BRUNCH“ SA ŽELIMIROM ŽILNIKOM 9. NOVEMBRA U 11.00 U FILMHUIS.

Mesto održavanja - Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN DEN HAAG

Pozivamo vas na nezaboravno festivalsko iskustvo!

Pogledajte i druge filmove iz istočne i jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u okviru programa ENFF, od kojih će mnogi imati svoju holandsku premijeru. Tokom nedelje festivala biće organizovana i radionica kuvanja, degustacija vina i druženje sa filmskim zvezdama. Do tada, sva obaveštenja možete pratiti na https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival i http://enff.nl/.„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 26.10.2014. Amsterdam

U saradnji Ambasade R.Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“, 26. oktobra 2014. godine održan je „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu.

 

  

  

Manifestaciju je otvorio ambasador Srbije P. Vico, nakon čega su prikazani filmovi „Cinema Komunisto“ (Mile Turajlić) i  „Kad svane dan“ (Gorana Paskaljevića).


 

 
 

 Donacija nameštaja Osnovnoj školi „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve

Na inicijativu naših građana iz Vijhena, holandska humanitarna organizacija “Stichting Verbeter Een Leven” donirala je 14. oktobra 2014. godine školski nameštaj (stolice, stolovi, klupe, ormani) Osnovnoj  školi "Mića Stanojlović" iz Koceljeve.Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu

U Garderenu je 04. oktobra 2014. godine održan Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu.

 

Pored predstavnika Srpske pravoslavne crkve, srpske dijaspore i Holanđana koji pomažu u održavanju spomenika, Parastosu su prisustvovali ambasador P. Vico i prvi savetnik D. Milojević.
 

 Proslava 30-godišnjice Kluba "Naša domovina" iz Venendala, 27.09.2014

Klub „Naša domovina“ iz Venendala obeležio je 30-godišnjicu osnivanja u subotu 27. septembra 2014. godine.

  

Svečanoj proslavi su prisustvovali ambasador R. Srbije u Holandiji Petar Vico i prvi savetnik u Ambasadi Dragan Milojević. “Festival Ambasada”, 6. septembar 2014. godine

Ambasada RS u Hagu je učestvovala na drugom godišnjem međunarodnom “Festivalu Ambasada”, koji je održan 6. septembra 2014. u Hagu.

Bila nam je čast da nosimo naše narodne nošnje i da holandskoj i međunarodnoj publici pokažemo bar mali deo od svih lepota koje Srbija može da ponudi. 

 

          

 

     HUMANITARNA POMOĆ PRIKUPLJENA U HOLANDIJI

Ambasada Republike Srbije u Hagu zahvaljuje se svim Crkvenim odborima Srpske pravoslavne crkve, udruženjima, klubovima, grupama građana i pojedincima koji su prethodnih meseci donirali ili učestvovali u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo Srbije pogođeno poplavama.

Prema informacijama Crvenog krsta Srbije, prikupljena je dovoljna količina sredstava za osnovne životne potrebe stanovništva na pogođenim područjima. U cilju nastavka sanacije poplavljenih područja, prioritet Vlade Republike Srbije će biti obezbeđivanje uslova za stanovanje. U tu svrhu, Ambasada će nastaviti sa prikupljanjem finansijske pomoći.

Ambasada Republike Srbije u Hagu je otvorila poseban račun u Holandiji za pomoć ugroženima od poplava, sa koga će sredstva biti transferisana  direktno na račun Vlade Republike Srbije otvoren u ovu svrhu, bez plaćanja bankarskih taksi za transfer novca van EU.

Broj računa: 0319824969
IBAN: NL29DEUT0319824969
BIC: DEUTNL2N

Vlasnik računa:
Embassy of the Republic of Serbia
Burgemeester van Karnebeeklaan 19,
2585 BA Den HaagPRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE

 

POŠTOVANI GRAĐANI,


OBAVEŠTAVAMO VAS DA JE U HOLANDIJI U TOKU VELIKA AKCIJA PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE.


Opširnije...
Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind”

 

Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind” je otvorena od 15. juna do 15. jula 2014. godine u galeriji “ART VINKEVEEN”, Groenlandsekade, 3645 BA Vinkeveen. Gost izložbe je i naša umetnica Jasmina Pejčić.

Izložbu je 15. juna 2014. godine otvorio g. Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji.
 Umetnička aukcija posvećena podršci ugroženima sa Balkana

HUMANITARNA AUKCIJA

Umetnička aukcija
posvećena podršci ugroženima sa Balkana

Mesto: Commissarissenzaal, Het Nutshuis
(Riviervismarkt 5 2513 AM Den Haag)

13.06.2014. u 19.00

PRIDRUŽITE SE!  

 


Opširnije...
Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu, 03. marta 2014. godine, počela usmena rasprava po uzajamnim tužbama Republike Srbije i Republike Hrvatske za povredu Konvencije o genocidu UN.

Rasprava će trajati do 01. aprila 2014. godine.Parlamentarni izbori u Republici Srbiji - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu (http://mpravde.gov.rs/obavestenje/4643/obavestenje-za-upis-u-biracki-spisak-podatka-o-tome-da-ce-birac-glasati-u-inostranstvu.php).

U Obaveštenju se ističe da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Bez obzira što su birači na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:

Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene obrasce, zajedno sa kopijom putne isprave, poslati na dole navedeni e-mail.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti telefonom ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.
 Interviju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu

Interviju njegove ekselencije, gospodina Petra Vica, ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Holandiji koji je objavljen u Diplomatskom magazinu, prvom zvaničnom diplomatskom magazinu u Hagu, 2. februara 2014. godine.

Kompletan tekst možete pročitati ovdeEXIT proglašen za najbolji festival u 2013. godini

EXIT festivaj je osovojio nagradu za najbolji festival у 2013. години na dodeli pete evropske festivalske nagrade, čije proglašenje održano u Groningenu, Holandija, 16. januara 2014. godine. Ljubitelji festivala širom sveta, zajedno sa žirijem EFN, pomogli su da EXIT festival, u konkurenciji ostalih 9 finalista osvoji ovaj prestižni naslov.

Za nagradu je bilo prijavljeno više od 360 festivala iz 34 države, dok je glasalo više od 640.000 festivalskih fanova.

Sledeći, petnaesti po redu festival EXIT će se održati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 10. do 14. jula 2014. godine. KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Ministarstvo kulture R.Srbije raspisalo je 21. decembra 2013. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu iz oblasti projekta prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike moguće je aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udžbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, prezentaciju kulture R. Srbije u inostranstvu na visokom umetničkom nivou, podsticanje neposredne saradnje ustanova, organizacija i pojedinaca Srba u inostranstvu sa ustanovama, organizacijama i stručnjacima iz R. Srbije, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizacija rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multikulturalnost.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana u R. Srbiji i izvan teritorije R. Srbije, odnosno profesionalni izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije. Pravo na ovom konkursu nemaju ustanove kulture čiji je osnovač R. Srbija.

Konkurs je otvoren od 21. decembra 2013. do 21. marta 2014. godine.

Informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, kao i potrebni obrasci dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture www.kultura.gov.rs

Za dodatne informacije u vezi sa konkursom zainteresovani mogu kontaktirati putem mejla ili telefona Mladena Veskovića mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381.11.3398.026 i Ivanu Ivanov ivana.ivanov@kultura.gov.rs, +381.11.2927.815Kurs srpskog jezika

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je otvorena registracija za kurs Srpskog jezika, početnog nivoa. Ovaj kurs se pohađa putem interneta i traje 12 nedelja. Sve ostale informacije možete naći na sajtu http://learnserbian.fil.bg.ac.rs/.

Registracija će biti otvorena do 10.02.2014.godine.
 Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore

Obaveštavamo vas da je na internet stranici Kancelarije za saradnju sa dijsaporom i Srbima u regionu otvoren online SERVIS ZA BRZE ODGOVORE na upite dijaspore. Pitanja koja se odnose na lične karte, državljanstvo, statusna i svojinska pitanja, dopunske škole i druga prosvetna pitanja možete postaviti elektronskim putem preko sajta Kancelarije www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/ ili telefona +381.11.3202.937Koncert Gorana Bregovića u Hagu, 30. januara 2014. godine

Koncert čuvenog kompozitora i izvođača, Gorana Bregovića, održan u Hagu, 30. januara 2014. godine.Vesti
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Haška konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica
Režim ulaska srpskih državljana u Holandiju
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Ponovljeni konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Prestanak važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju
Izbori za narodne poslanike – lažni sajt za prijavljivanje za glasanje
Kozularno odeljenje - rad sa strankama
Izbori za narodne poslanike – nastavak sprovođenja izbornih radnji
EVIDENTIRANJE GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE
PRIJAVA IZGUBLJENOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE
PREKIDANjE RADNjI U SPROVOĐENjU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
OGRANIČENjE PRIJEMA ZAHTEVA ZA VIZE - ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
KORONA VIRUS: RADNO VREME KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE RS U HAGU
IZBORI ZA POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE 26. APRIL 2020. godine
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 18. februar 2020. godine
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković generalnom direktoru Organizacije za zabranu hemijskog oružja
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković kralju Vilem-Aleksandru
Konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Narodna banka Srbije – Finansijski vodič za povratnike
Okupljanje diplomata
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Neradni dan - 11. novembar 2019. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO
Odluke o sufinansiranju projekata
Kros RTS u Roterdamu
Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2019"
Radno vreme Ambasade tokom predstojećih praznika
Obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Generalni direktor OPCW u Ambasadi Republike Srbije
Okupljanje diplomata
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Sastanak sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale
Koordinacija Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Završni sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini
Sastanak sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo
17. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa
Koncert Divne Ljubojević u Hagu
Šesti sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije
Izložba “Živi bazen"
Izložba „Umetnički krompiri“
De Marne: Izložba o sestri Vesterhof koja je pomagala Srbima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu
Neradni dan u Ambasadi - 12. novembar 2018. godine
„Eastern Neighbors Film Festival 2018“
Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Projekcija filma „Druga strana svega“ u okviru manifestacije „Dan srpske kinematografije“ u Amsterdamu
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Poseta delegacije Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije
Sastanak sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja
Kurs za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope
Poseta Ambasadi autora publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“
Sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava
Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2018"
Kros RTS u Roterdamu
Poseta šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji
Sastanak sa registrarom MIKT Olufemi Eliasom
Neformalno okupljanje diplomata
Poseta koalicije nevladinih organizacija „PrEUgovor“
Osnivanje srpsko-holandskog poslovnog kluba
Radno vreme Ambasade tokom praznika
Drugi međunarodni festival folklora
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Sastanak sa predstavnicima firme “Companies Connected”
Poseta Hagu glavnog pravnog savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije
KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U 2018. GODINI
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Poseta Hagu predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Poseta delegacije iz Pirota Kraljevini Holandiji
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„Eastern Neighbors Film Festival 2017“
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Izložba „Art The Hague“
Bezbednost na Karipskim ostrvima
“DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE” – 08.10.2017. Amsterdam
Uragan Irma
Odluke o ukidanju viza za državljane R. Indije i I.R. Iran, nosioce običnih pasoša
R. Srbija ratifikovala Sporazum o Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica
Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina
Koncerti Slobodana Trkulje u Streets of the World Photo Museum, Zandam, 1. i 2. jula 2017. godine
Koncerti Kamernog hora "JIP" iz Utrehta, jun 2017. godine
Poseta Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac Hagu, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Tužilaštvom Kraljevine Holandije
Neradni dani u Ambasadi - 5. jun 2017. godine
Kros RTS u Roterdamu, 21. maj 2017. godine
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava
Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2017. godine
Razgovor sa delegacijom Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“
Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi, Utreht, 9-10. maj 2017. godine
Koncert Kraljevskog orkestra iz Amsterdama, izvođenje kompozicije Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, 7. i 9. april 2017. godine
JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU
Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2017. godine
Radno vreme Ambasade za vreme prvomajskih praznika
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2017. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
OBAVEŠTENJE O OTVARANJU BIRAČKOG MESTA ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, 02. APRILA 2017. GODINE
Projekcija filma “Dobra žena” Mirjane Karanović na „Movies that Matter Festival“, Hag, 24. mart - 01. april 2017. godine
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
Predsednički izbori u Republici Srbiji 2. aprila 2017. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Predstavljanje turizma Srbije na sajmu "Fiets en Wandelbeurs 2017" u Utrehtu, 11. i 12. februar 2017. godine
Republika Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji
15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade
Holandska premijera filma “Zona Zamfirova 2” u Amsterdamu i Roterdamu
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Eastern Neighbours Film Festival 2016, Hag, 27-29. oktobar i 9-13. novembar 2016
Emitovanje filma o Milunki Savić na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnog filma, De Meern, Holandija, 22.10.2016. godine
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 30.10.2016. Amsterdam
Holandska premijera filma “Dobra žena” i Masterklas režiserke i proslavljene glumice Mirjane Karanović u Amsterdamu i Hagu
Komemoracija srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu, Garderen, 1. oktobar 2016. godine
Poseta studenata Haške akademije za međunarodno pravo
Učešće delegacije R. Srbije na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, Roterdam, jun 2016
Učešće srpskih pijanista Sonje Lončar i Andrije Pavlovića na Festival Classique Den Haag, Hag, 12. jun 2016. godine
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 24-25. maj 2016. godine
Poseta delegacije državnih organa R. Srbije
Poseta delegacije Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije
Poseta delegacije Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije
Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja istaknutim predstavnicima dijaspore
Učešće pomoćnika ministra spoljnih poslova M. Jovićević na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove, Amsterdam, 11. aprila 2016. godine
Poseta holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih i prvomajskih praznika
Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2016. godine
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2016. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji 24. aprila 2016. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori"
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Otvorena Knjiga žalosti u Ambasadi R. Srbije u Hagu
Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back, Delft, 18. februara 2016. godine
Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije, Hag, 17. februar 2016. godine
15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade
Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU
Učešće ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu, 6-7. februara 2016. godine
Učešće šefa pregovaračkog tima R. Srbije Tanje Miščević na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji
Ministar Aleksandar Vulin učestvovao na sastanku zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, Amsterdam, 25. januara 2016. godine
Republika Srbija pristupila Konvenciji o roditeljskoj odgovornosti i zaštiti dece
Predstavljanje turističke ponude Republike Srbije na Sajmu turizma u Utrehtu
Republika Srbija potpisala Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe
Sastanak sa premijerom Holandije M. Ruteom, 09. decembаr 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika
14. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta
Poseta A. Nikolića, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 08.11.2015. Amsterdam
Srpski filmovi na “Eastern Neighbours Film Festival” - Hag, 4-14. novembar 2015
Sastanak sa Sibrand van Hersma Bumom, 26. oktobar 2015. godine
Učešće srpskih umetnika na izložbi “Embassy Art Exhibition”, Galerija “Patries van Dorst” u Vasenaru, 13-18. oktobra 2015. godine
Projekcija filma “Varvari” reditelja Ivana Ikića u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu, 24. oktobra 2015. godine
Prikupljanje humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republici Srbiji
Sastanak sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom, 7. septembra 2015. godine
Susret ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom
Izložba srpske umetnice Ana Kala u Galeriji Ariana u Hagu
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Canto Ostinato XL Music Festival, Hag, 13.06.2015. godine
Dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!", Amsterdam, 31. maj 2015. godine
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji u Hagu
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 19-20. maja 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 14. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 1. i 5. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2015. godine
Koncert renomiranog srpskog klavirskog ansambla LP Duo u okviru ToetsdesTijds Concerten, Amsterdam, 26. april 2015. godine
Predsedavajući OEBS Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine
Poseta Ambasadi Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj, 02. aprila 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
Upitnik u vezi sa nastavom srpskog jezika u inostranstvu, obaveštenje
Poseta delegacije Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu
Poseta delegacije studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu
Neradni dani u Ambasadi
Intervju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda pravde, 03. februar 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 21. januar – 1. februar 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika
Bozicni koncert u Paleiskerk, subota 20. decembar 2014. godine
Prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo
Izložba umetnika Milana Glozića u „Arps&Co“ u Amsterdamu, 19. novembar 2014. godine
Poseta Ambasadi predstavnika opština iz R. Srbije
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Obeležavanje Dana Primirja u Prvom svetskom ratu
EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL - Hag, 6-14. novembar 2014
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 26.10.2014. Amsterdam
Donacija nameštaja Osnovnoj školi „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve
Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu
Proslava 30-godišnjice Kluba "Naša domovina" iz Venendala, 27.09.2014
“Festival Ambasada”, 6. septembar 2014. godine
HUMANITARNA POMOĆ PRIKUPLJENA U HOLANDIJI
PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE
Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind”
Umetnička aukcija posvećena podršci ugroženima sa Balkana
Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Interviju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu
EXIT proglašen za najbolji festival u 2013. godini
KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU
Kurs srpskog jezika
Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore
Koncert Gorana Bregovića u Hagu, 30. januara 2014. godine
Arhiva vesti