| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija kao cilj postavila suzbijanje visokotehnološkog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i ilegalne migracije u „Drugoj nacionalnoj proceni pretnji od teškog i organizovanog kriminala“ iz 2019. godine.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je naša zemlja blagovremeno uspostavila normativni i institucionalni okvir kojim je uredila sprečavanje zloupotrebe u toj oblasti, kao i da je osnovano Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, posebno odeljenje suda i posebna policijska jedinica.

Srbija se, kako je naglasio ministar, na planu borbe protiv korupcije vodi postulatima Konvencije UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Konvencije UN za borbu protiv korupcije.

Selaković je izdvojio napore Agencije za sprečavanje korupcije, kao nezavisnog državnog organa, u zaštiti javnog interesa, izgradnji individualnog i institucionalnog integriteta, jačanju transparentnosti i odgovornosti javne uprave.

„Snažno osuđujemo sve forme terorizma, uključujući ekstremizam i radikalizam, i zalažemo se za njihovo potpuno iskorenjivanje, sprovodeći tu i relevantne rezolucije i konvencije UN i Globalne antiterorističke strategije UN“, istakao je šef srpske diplomatije.

Za efikasnu i uspešnu borbu protiv ovih kompleksnih fenomena, kaže Selaković, od presudne važnosti je izgradnja kapaciteta naših društava i država, uz razmenu iskustava na regionalnom i globalnom nivou.

Selaković je zahvalio japanskom ambasadoru Hikihari na veštini vođenja pregovora na usaglašavanju Kjoto deklaracije i njenom usvajanju, koja je, kako je istakao, važan pokazatelj posvećenosti kreiranju i očuvanju institucionalnog okvira za prevenciju kriminala kao jednog od glavnih preduslova u promociji ciljeva održivog razvoja.

„Davne 1970, kada je Japan prvi put bio domaćin ovog skupa, pokazali smo snažnu političku volju da na problem ukažemo. Danas moramo tu volju i rešenost da reafirmišemo i konkretizujemo opipljivim potezima“, rekao je šef srpske diplomatije.

      


      Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda. Od tada se iguman Porfirije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njegova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja. 

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti Arhijerejski Sabor mu 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Svoje stručne bogoslovske radove Episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svetu. Učestvovao je u velikom broju naučnih konferencija i simposiona širom sveta.

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u Otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku Liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske Crkve i drugih sestrinskih Crkava, kao i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.


Izvor: SPC

       Selaković primio ambasadora Holandije u oproštajnu posetu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Holandije Hilesa Beshora Pluha, kojem je zahvalio na saradnji i ličnom angažovanju u cilju sveukupnog unapređenja bilateralnih odnosa naših zemalja.

Ministar Selaković napomenuo je da u Srbiji postoji interes i potencijal za povećanje privredne saradnje i holandskih investicija, i naveo da očekuje dolazak velikih multinacionalnih kompanija.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je Srbija prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora sa EU, uz nadu da će se tako ubrzati čitav proces, koji će omogućiti otvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja po klasterima.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Selaković je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa i da za Beograd to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane.

Ministar Selaković ponovio je zahvalnost na podršci koju Holandija pruža Srbiji kroz različite projekte namenjene unapređenju institucija Srbije.


Beograd,
12. februar 2021. godine

      

      

      
 Oproštajna poseta ambasadora Kraljevine Holandije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Holandije Hilesa Beshora Pluha i zahvalio mu na dobroj saradnji, kao i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsednik Vučić je posebno značajnom ocenio posetu šefa holandske diplomatije Bloka, koji je bio u Beogradu tokom diplomatskog mandata ambasadora Pluha, izrazivši očekivanje da će u budućnosti biti više kontakata na visokom nivou, jer bi to vodilo boljem međusobnom razumevanju Srbije i Holandije.

Dvojica sagovornika su konstatovali da ekonomske veze dveju zemalja napreduju, kako kroz trgovinsku razmenu, tako i kroz ulaganja holandskih kompanija na srpskom tržištu. Ambasador Pluh je rekao da su zapaženi rezultati koje Srbija postiže na polju ekonomije, što vodi interesu potencijalnih novih investitora iz Holandije.

Predsednik Vučić je zahvalio Holandiji na podršci evropskom putu Srbije i istakao da je naša zemlja posvećena društvenim i ekonomskim reformama.

Ambasador Pluh je pozdravio napore koje Srbija preduzima radi reformi u oblasti vladavine prava, naglasivši u isto vreme da je neophodno da evropski standardi budu primenjeni u svim oblastima života. On je čestitao na načinu na koji Srbija vodi borbu protiv KOVID-19.

Predsednik Vučić je poželeo ambasadoru Pluhu mnogo uspeha na budućoj dužnosti.

Beograd,
8. februar 2021.

       Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.

Predsednik Srbije zahvalio je na pismu-čestitki američkom predsedniku Džou Bajdenu povodom predstojećeg Dana državnosti, u kome se pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i „Kosova“ kao posledice.

Međusobno priznanje Srbije i „Kosova“ ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije, ukazao je predsednik i ponovio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Prema predsednikovim rečima, situacija jeste teška i biće sve teža.
„Kao što sam vam rekao pre tri dana, ja to vidim, ja to očekujem, vidim kako se to polako steže, zato što su njihovi međusobni sukobi u svetskim okvirima sve snažniji i sve veći, i onda mi tu plaćamo cenu“, rekao je predsednik.

Vučić je poručio da je do naše države da nastavi sa snaženjem zemlje u ekonomskom smislu.

Predsednik je dodao da je uloga vojske veoma značajna u veoma složenim bezbednosnim i političkim uslovima savremenog sveta i da zato Srbija mora da uradi sve što može da odvrati svakog potencijalnog agresora i napade na građane i zemlju.

„Politika snaženja vojske biće nastavljena ubrzano“, naglasio je predsednik dodajući da je cilj da srpska vojska može da bude stabilizator političkih prilika u regionu.

Prema njegovim rečima, svakome treba da bude jasno da Srbija nije džak za udaranje i da može svako da je napadne i da joj preti kao što je to bilo u prošlosti.

Vučić je rekao da je zadovoljan onim što je video i zato što je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu i istakao da će od aprila meseca vojnim licima biti znatno uvećane plate.

Predsednik je rekao i da će se nastaviti ulaganja u Vojsku Srbije, kojoj je poručio da od nje očekuje da i dalje bude čuvar naše zemlje, njenog integriteta i slobode.

„Od vas očekujemo da budete čuvari naše zemlje, njenog integriteta, slobode, da budete branitelji naroda, čuvari otadžbine, zaštitnici interesa Srbije i da budete odvraćajući faktor svakog agresora i za svakog ko bi pomislio da napadne Srbiju“, rekao je Vučić.

Na vojnoj vežbi pod nazivom „Vrh koplja“ prikazana je osposobljenost 72. brigade za specijalne operacije, a prikazu sposobnosti, koje je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije ocenio sa vrlo dobro, prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Beograd,
7. februar 2021. godine

       
 Holandija važan ekonomski partner i investitor

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Холандије у Србији Хилес Бесхор Плухом о билатералним односима двеју земаља, евроинтеграцијама Србије и напретку у области владавине права, као и о актуелној епидемиолошкој ситуацији и имунизацији становништва.

Плух је честитао Србији на успеху постигнутом у имунизацији становништва који ће, према његовим речима, довести до бржег повратка нормализацији живота грађана и привредном опоравку земље.

Брнабић је, у разговору са холандским амбасадором, који завршава свој мандат у Србији, оценила да је стратешки циљ наше земље приступање Европској унији и да смо у потпуности спремни за примену нове методологије Европске уније у том процесу.

Премијерка је истакла да је приоритет рада Владе системска реформа у области владавине права која ће допринети не само бржем приступању Европској унији, већ и јачању институција и бољем стандарду грађана.

Амбасадор Плух је истакао да је Холандија посвећена сарадњи и пружању подршке Србији у домену владавине права и даљем јачању капацитета институција у земљи.

Он је оценио да су спроведене реформе, нарочито у области економије, допринеле оснаживању српске привреде и побољшању животног стандарда грађана и изразио очекивање да ће, истрајавајући у реформама и у овој години, Србија постићи значајнији напредак у отварању кластера и приближавања чланству у Унији.

Брнабић је, говорећи о економској сарадњи, навела да је Холандија важан економски партнер и инвеститор и да је у интересу наших земаља истовремено оснаживање политичке сарадње и међудржавног дијалога.

Премијерка је изразила захвалност амбасадору на личном ангажовању и посвећеном раду на унапређену односа наших земаља и пожелела много успеха у будућем професионалном раду.


Београд,
4. фебруар 2021. године

       

       Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše Evropska unija.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećine naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici je pružio uverenje da će EU nastaviti sa solidarnošću u punoj meri i da će neprestano da radi na obezbeđivanju distribucije vakcina kako u Srbiji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana. Fabrici je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada Srbije ostvarila, posebno istakavši da su pravovremene i odlučne mere koje su preduzete u borbi protiv korona virusa doprinele da se i tokom pandemije održi ekonomska stabilnost zemlje.

„Srbija je, zahvaljujući aktuelnim strukturnim reformama, u skladu sa procesom pristupanja, pokazala otpornost na krizu i sposobnost da ublaži efekte na privredu uz sjajne rezultate u zdravstvu“, poručio je Sem Fabrici i naglasio da pandemija nije uticala na nedvosmislenu posvećenost EU procesu proširenja na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Fabrici je predsedniku Vučiću predstavio i novog šefa Kancelacije EIB za Zapadni Balkan, Alesandra Bragonzija, koji je istakao da mu je velika čast da preuzme aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa ovako teškom krizom.

Evropska investiciona banka je uložila 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine, što je oko 50 odsto više nego u prethodnoj godini. Većina novca, odnosno 531 milion evra, u skladu je sa prioritetima Evropske unije za povećanje povezanosti i plasirana je u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu.

„Srbija će nastaviti izuzetnu saradnju sa EIB, budući da smo snažno opredeljeni da gradimo ekonomiju zasnovanu na zdravim i čvrstim osnovama, kao i na inovacijama i svim drugim projektima koje je do sada podržala EIB, a koji su nesumnjivo doprineli našim dobrim ekonomskim rezultatima u 2020. godini“, istakao je predsednik Vučić i dodao da dalje unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji, razvoj infrastrukturne mreže i realizacija zelene i digitalne agende, ostaju ključni prioriteti Srbije. Predsednik je takođe izrazio nadu da će uz podršku EIB, planirani projekti biti uspešno okončani.

„U skladu sa ovim opredeljenjem, Srbija je odlučna da napravi još povoljniju poslovnu klimu uz dodatne pakete subvencija za dolazak investitora iz EU u našu zemlju“, rekao je predsednik Vučić.

„Evropska unija i Evropska investiciona banka, uz pristup „Tima Evrope“, podržavaju strateške ciljeve Srbije, uključujući i u oblasti povezivanja, životne sredine i energetike i rade na prioritetnim projektima kao što su rekonstrukcija i izgradnja dodatne zgrade Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodina, zatim modernizacija železničke infrastrukture, gasnog interkonektora iz Bugarske, autoput Mira i koridor 10“, istakao je ambasador Fabrici i izrazio spremnost EU da nastavi sa ulaganjima koja će podstaći dalji ekonomski rast Srbije, a koja su u centru novog ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

On je rekao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put, te da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi, zarad boljitka građana.

„Nastavićemo da radimo intenzivno na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU“, zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i ambasador Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i obnovi međustranačkog dijaloga.

Ambasador Fabrici i predsednik Vučić potvrdili su važnost nastavka dijaloga sa Prištinom, posredstvom EU.

Beograd,
04. februar 2021. godine
       

       Selaković i Gujon čestitali Savindan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

U video snimku na Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da učenje i zaveštanje Svetog Save, svetosavlje, nije samo verski, politički ili nacionalni koncept već filozofija života.

Naveo je da je Sveti Sava, pored svega što je bio, bio i prvi veliki srpski diplomata zaslužan ne samo za učvršćivanje srpske pravoslavne duhovnosti već i za političku konsolidaciju srednjovekovne Srbije u 13. veku.

Zato je Sveti Sava, ističe Selaković, ostao nedostižni uzor svima koji žele da se bave javnim poslom na korist srpske države i naroda.

„Bio je najveći srpski duhovnik i veliki političar, a nauk koji nam je ostavio glasi da se država, kao i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti“, rekao je Selaković.

Istakao je da su to principi kojih i danas, posle više od osam vekova, treba da se pridržava svaki pripadnik našeg naroda.

„Draga braćo i sestre, draga deco, čuvajte srpsko ime, kulturu, tradiciju. Čuvajte naš prelepi srpski jezik i ćirilicu. Srećan nam Savindan", dodao je Selaković.

Francuski humanitarac Arno Gujon, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu kaže da je svetosavlje sistem vrednosti oko kojeg se, kao oko duhovne vertikale, okuplja čitav srpski narod.

„Svetog Savu proslavljaju Srbi u matici, ali i svuda širom sveta, svuda gde je srpski identitet potrebno čuvati i pothranjivati“, rekao je on.

Istakao je da je važno da imamo svest o tome da je srpski narod jedinstven i nedeljiv i poručio da je važno da čuvamo i negujemo srpski identitet, jezik i kulturu, posebno tamo gde Srbi žive daleko od svoje otadžbine gde zbog gubitka fizičkih, a ponekad i duhovnih veza sa maticom postoji veći rizik od utapanja u tamošnja društva.

„Neka dan Svetog Save, koji je praznik svih nas, bude i nadalje ono što spaja i vezuje celokupno srpstvo“, rekao je Gujon.


Izvor: Tanjug

https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09

      Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.

Kakve odnose očekujete da Srbija ima sa novom američkom administracijom?

Bilo bi preuranjeno da u javnosti spekulišemo o tome. Nova predsednička administracija u Vašingtonu je u ovom času zaokupljena unutrašnjim pitanjima i tako će biti još neko vreme. U timu predsednika Džozefa Bajdena ima ljudi koji su se bavili našim regionom, i verovatno je da će Balkan i Srbija u jednom trenutku biti u žiži američke spoljne politike. Podsetiću vas da su predsednik Vučić i predsednik Bajden ne tako davno imali veoma sadržajne razgovore u Beogradu, nakon kojih je naš predsednik konstatovao da je imao priliku da razgovara sa vrsnim poznavaocem prilika u ovom delu sveta i izvanredno pripremljenim sagovornikom. S obzirom na njihov lični odnos, ali i važnost unapređenja veza Srbije i SAD, sa razlogom možemo očekivati da u dogledno vreme bude organizovan i susret dvojice predsednika. Siguran sam da će na prirodu i dinamiku odnosa Srbije i SAD uticati i činjenica da nas u Vašingtonu predstavlja ambasador Marko Đurić, čije je prisustvo inauguraciji predsednika Bajdena važan signal i, verujem, vesnik pozitivnih pomaka u bilateralnim odnosima naših zemalja.

Kakvi su odnosi naše zemlje sa Moskvom, Briselom i Pekingom?

Rusija je naš tradicionalni prijatelj i to prijateljstvo nadilazi puke političke veze. Reč je o dubokim duhovnim, kulturnim i civilizacijskim sponama i prirodno je što imamo obostrani interes da te veze unapređujemo, iako su one na veoma visokom nivou. Sa NR Kinom imamo odnos koji se, osim na iskrenom čeličnom prijateljstvu naših naroda i visokih političkih predstavnika, zasniva na dubokom poverenju i uzajamnoj podršci. Srbija je strateški opredeljena za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i to je poznato svim našim prijateljima, ali svoja prijateljstva ne zaboravlja, već ih jača i unapređuje, i prema svakome nastupa iskreno, ne skrivajući svoje namere. U tom smislu, ne tražimo za sebe nikakav ekskluzivan status, već samo pravo da slobodno i suvereno donosimo odluke o svojoj budućnosti i odnosima sa svima koji nas poštuju.

Da li Srbija može da vodi drugačiju spoljnu politiku od one koju sada vodi?

Uvek je moguće imati drugačiju politiku, uostalom osvrnite se na spoljnu politiku Srbije pre deset, dvadeset ili trideset godina, sagledajte tadašnje rezultate i videćete koliko je nenadoknadivo skupa bila ta politika. Mera ispravnosti jedne politike, bila ona spoljna ili unutrašnja, jesu njeni rezultati i efekat na život građana i sudbinu čitave države.
Naši spoljnopolitički prioriteti nisu definisani u afektu, već su plod ozbiljnog i dubokog sagledavanja naše složene pozicije i strateškog promišljanja o načinima za njeno poboljšanje. Srbija danas ima i bolju međunarodnu reputaciju i kredibilitet nego pre dve decenije, a glavni razlog je to što smo rezultatima pokazali koliko smo ozbiljna i odgovorna država. Ta vrsta kredibiliteta se ne postiže trikovima, već samo vrednim i promišljenim radom na sebi. I moram da i ovom prilikom naglasim da je glavni inspirator takvog odnosa prema politici, državi i njenoj budućnosti upravo predsednik Aleksandar Vučić. Na funkciji ministra spoljnih poslova u prilici sam svakog dana da vidim koliko je van granica naše zemlje predsesnik Vučić cenjen i poštovan.

Kada se može očekivati da budu popunjena upražnjena mesta ambasadora i konzula Srbije u svetu?

To je jedan od glavnih zadataka tokom 2021. godine. Ovo će biti godina osvežavanja, a verujem i podmlađivanja srpske diplomatije. Naša država, s obzirom na svoju veličinu, ima prilično razgranatu diplomatsku mrežu, što joj pruža velike mogućnosti za produbljivanje političkih i ekonomskih odnosa sa državama na svim stranama sveta. Ali potrebni su nam više svežih i energičnih kadrova, ljudi koji će biti najdostojniji predstavnici jedne moderne i dinamične Srbije. Srbija takve ljude ima, a ozbiljno podmađivanje nam je potrebno, kako da bismo izbegli stvaranje velikih generacijskih kadrovskih praznina, i postavili temelje moderne karijerne diplomatije.

Kakvi su Vaši odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

Predsednik Vučić i ja smo, osim što imamo bliske i prijateljske odnose, po prirodi posla i naših ustavnih nadležnosti, najbliži saradnici u realizaciji spoljnopolitičkih ciljeva Srbije. To mi omogućuje da sa njim često razgovaram, i u mnogim prilikama dosta novog i važnog naučim. Predsednik Vučić je čovek koji svojim strateškim i vizionarskim pristupom politici inspiriše ljude oko sebe, i ponosan sam na to što sam godinama imao priliku da budem deo njegovog najužeg tima saradnika, i što sam ga imao za svojevrsnog političkog mentora. U svakom slučaju, njegova vizija Srbije kao moderne, napredne i prosperitetne države, koja nezavisno i suvereno odlučuje o svojoj sudbini, je i moja želja i smisao političkog delovanja. Samo takva Srbija može da bude pouzdan oslonac sopstvenim građanima, kao i Srbima van naših granica, ali i inspiracija čitavom regionu.


Izvor: Politika

       Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Informacije o Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2021. godini, mogu se videti na: https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5Tekst o srpskim vojnicima preminulim u Holandiji nakon Prvog svetskog rata

Teksta iz holandskih novina, o srpskim vojnicima preminulim u Holandiji nakon Prvog svetskog rata, možete videti na sledećem linku: https://www.rd.nl/artikel/908644-zoeken-naar-nabestaanden-van-servische-soldaten

Autor teksta je Fabian Vendrih, holandski državljanin koji trenutno živi i radi u Beogradu, a koji je zajedno sa Džonom Stinenom i Tatjanom Vendrih objavio knjigu o srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Kraljevine Holandije. Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.

„Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Kada je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ove godine će se u Srbiji čak šest autoputeva raditi u isto vreme, a s tim u vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti autoput od naše granice do Sofije, nakon čega će moći autoputem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje.

Vučić je naglasio da je u 2020, tzv. godini korone, naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra neto, a bruto tri milijarde, što znači da su mnoge strane kompanije poput Tojo tajersa, Bojsena, ZTF-a, Brosea i u godini krize ulagale u Srbiji.

Predsednik je rekao da Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, kao i da će već u februaru, zbog januarskog povećanja, taj prosek biti 535 ili 536 evra, kao i da je samo u Beogradu u poslednjih sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili za 40 odsto.

Kaže da smo pre bili četvrti po platama u regionu, dok smo danas i zvanično prvi, kao i da će razlika u odnosu na druge zemlje sve brže da se povećava, a ističe da u Srbiji zaposlenost raste, kao i da nam se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evropske zemlje. To ilustruje podacima da je u Italiji javni dug skočio na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 odsto.

Predsednik Srbije najavio je da će do Sretenja, 15. februara, biti donet dodatni paket pomoći privredi, a kako je objasnio, to će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća, što je, kako je rekao, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Vučić je rekao da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miliona dolara.

Takođe, naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju, a dodao je da bi simbolično, penzioneri do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što su, prema rečima predsednika, sitnice, ali pokazuju deo brige države da se izbori za zdravlje.

Predsednik je najavio da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik V vakcine i ukazao da je kineska vakcina izuzetno kvalitetna, ali da je verovatno i najskuplja, te da je zato pisao kineskom predsedniku i zamolio za popust za našu zemlju.
Vučić je zahvalio Amerikancima što su odlučili da prodaju vakcinu našoj zemlji i napomenuo da je niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio sem Srbije.

Istakao je da se naša država oslanjala na sebe i sopstvene snage i da je naš državni vrh negde predosećao da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.

Predsednik je odbacio tvrdnje o lošim rezultatima Srbije u borbi protiv korone i naveo da naša zemlja ima najmanju smrtnost od korone u regionu.

On je izneo podatke da je Slovenija na 100.000 stanovnika imala 144 smrtna slučaja, Severna Makedonija 126, BiH 123, Burgarska 115, Crna Gora 115, Mađarska 110, Hrvatska 107, Rumunija 85, a Srbija 51.
"Stopa smrtnosti u regionu je: Bugarska 3,9. Bih 3,7, Mađarska 3,11, Severna Makedonija 3,03, Rumunija 2,48. Slovenija 2,15, Hrvatska 1,99, a Crna Gora, 1,4, a Srbija 1,0. To se vidi na grafikonima i tu nema laži, nema prevare", istakao je predsednik.

On je rekao da će se država boriti za vakcine, te da je jedino Srbija, na Zapadnom Balkanu, dobila značajne količine cepiva, uz nešto malo koje je dobila Albanija, a dodao je da se za jedan dan, od kada je počela prijava građana za vakcinaciju, prijavilo čak 63.000 ljudi.

Vučić je izrazio uverenje da nas čeka bolja godina od prethodne, a veruje i da će, uz vakcinaciju građana, biti pobeđen korona virus.

Beograd,
12. januar 2021. godine
 

          Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.

On ističe da i imenovanje direktora Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu prvi put posle gotovo sedam godina otkako je uprava formirana u okviru Ministarstva spoljnih poslova, govori da je to jedan od prioriteta delovanja ministarstva na čijem je čelu.

Selaković napominje da se trenutno uveliko radi na formiranju plana kako da dijaspora postane vidljivija i van granica Srbije i u samoj matici.

„Svaki čovek u dijaspori je potrencijalni lobista za interese naše zemlje i naroda i treba da nađemo pravi način da to iskoristimo", naveo je on.

Da može mnogo da se uradi na tom planu, Selaković ilustruje podatkom da samo u Švajcarskoj, u 24 grada postoje srpska kulturno-umetnička društva, što je više od 3.000 mladih ljudi koji se okupljaju zarad očuvanja naše tradicije, kulture, srpskog jezika i istorije.

„Ako su u 24 grada bili u stanju da organizuju takva društva, to govori o entuzijazmu ljudi. Koliki entuzijazam, energija, ljubav postoji kod tih ljudi. Dajte da vidimo kako da pomognemo i da iskoristimo tu dobru volju i potencijal kod tih ljudi", ukazuje ministar.

Navodi i primer jedne iseljeničke porodice u Kanadi, Varaklić iz jugozapadne Srbije, koja svake godine za decu u Raškoj oblasti pošalje božićne paketiće. Oni su, dodaje, do sada samo za te potrebe dali stotine hiljada dolara nevladinim organizacijama, ali ih mi ovde, kaže, ne vidimo.

„Ne vidi država, a to su ljudi koji su uspeli radom u jednoj dalekoj zemlji, kao uspešni privrednici, koji mogu da budu ozbiljni lobisti za Srbiju, za srpske interese, neko ko nas predstavlja na najbolji mogući način", rekao je Selaković.

Selaković skreće pažnju i na to da je na čelu Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu Arno Gujon, kako kaže, čovek izvanredne energije, velike ljubavi prema srpskom narodu, koju je pokazivao u delovanju prema Srbima na KiM, tamo gde su bili ozbiljno ugroženi.

„Time je pokazao i dao primer mnogim našim sunarodnicima šta može pojedinac da uradi. A, kada taj pojedinac energiju, entuzijazam, ljubav prema ljudima, prenese na delovanje u okviru državnog sistema, mislim da su se stvorili preduslovi da se u takvom delovanju rađaju dobri rezultati", rekao je Selaković.


Izvor: Tanjug

         
 Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.

Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.

Među „upražnjenim" mestima je i ambasador Srbije u Kini.

„Vredno radimo na iznalaženju najboljeg mogućeg rešenja za našeg novog ambasadora u Kini i kao što smo jednog od najboljih ljudi u državnom sistemu poslali za ambasadora u SAD, koji će, siguran sam obavljati funkciju na najbolji mogući način, uveren sam da će tako biti i za ambasadora u Pekingu", rekao je Selaković.

Ministar, koji je spoljnopolitički resor u vladi preuzeo pre nešto više od dva meseca, ističe da su se okolnosti u svetu, kao i pozicija Srbije u njemu promenili, ali se spoljnopolitički ciljevi Srbije ne menjaju: zemlja ostaje strateški posvećena evropskim integracijama, a, zajedno sa putem u EU, jačaće i tradicionalna prijateljstva sa Rusijom i Kinom, uz uzdizanje na viši nivo i jačanje novih partnerskih odnosa sa SAD.

„Na važnom mestu za Srbiju su i odnosi u regionu, dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja, jer se to uklapa u set naših uslova evropskog puta. Ali, i bez evropskog puta, uvek je važno kraj koga živite, sa kim živite, kakve su vam komšije i kakvi su odnosi u komšiluku", kaže Selaković.

Ističe i da je od neprocenjivog značaja pitanje Kosova i Metohije, kao glavnog nacionalnog i državnog pitanja Srbije i sprskog naroda.

„Kada kažem da se okolnosti menjaju, ali ne i ciljevi - naš cilj je i pre sedam godina bila EU, evrointegracije, ali pogledajte koji nam je tada bio prostor za delovanje, kada govorimo o ekonomskom aspektu, a koji je danas. Promenile su se okolnosti, a onda prilagođavate svoje delovanje tim promenjenim okolnostima, što je moguće više", kaže Selaković.

Podseća da je spoljnopolitičke prioritete u 2021. godini naveo i predsednik Republike, a da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu apsolutni prioritet.

„Samo u mirnom i stabilnom regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, Srbija može da se razvija i ekonomski, i kulturno, naučno, u svakom pogledu. Mir i stabilnost u regionu su 'sine qua non', bez koga nema razvoja i napretka. Srbija se ponašala, ponaša se i ponašaće se kao faktor koji stabilizuje čitav region, koji region drži u miru, pokazujući da je to onaj region koji svima najviše doprinosi", rekao je Selaković.

Odnosi u regionu su uvek kompleksni, a region je, primećuje ministar Selaković, na našu veliku žalost, opterećen pitanjima na koja ne možemo da utičemo, a koja se tiču prošlosti.

Pristup Srbije je da se traži prostor da se utiče na ono što se dešava danas i što će se dešavati u budućnosti.

U tom smislu, navodi i da je inicijativa tzv. „mini šengena", za tržišno objedinjavanje regiona, koja je potekla od Aleksandra Vučića i naišla na pozitivan odgovor premijera Albanije i Severne Makedonije, jedna od mogućnosti da se za region učini mnogo više.

„Da pokažemo koliko možemo da učinimo više ako nastupamo zajednički i ako tražimo zajedničke imenioce, a ne ono što nas razdvaja i deli", ukazuje Selaković.

Kad je reč o odnosima sa SAD, Selaković navodi da ne bi trebalo očekivati da velike države menjaju stavove onako kako bismo mi voleli, želeli ili kako mi zamišljamo, ali da je važno što je i sam ambasador u Vašingtonu, Marko Đurić, naglasio da kao svoj zadatak, između ostalog, vidi i uticaj na promenu klime u bilateralnim odnosima sa SAD, kao najvažnijom državom u svetu sa kojom je naša loša komunikacija u prošlosti ozbiljno uticala na položaj srpskog naroda i Srbije.

„Uveren sam da će Đurić ozbiljno raditi na tome, sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, Ministarstvom spoljnih poslova, i da će u značajnoj meri doprineti promeni te klime", rekao je Selaković.

Ističe da je za Srbiju od izuzetne važnosti da partnerske odnose sa SAD uzdigne na viši nivo.

„To je država sa kojom u mnogim oblastima tesno sarađujemo i država sa kojom moramo da se trudimo, i da ne odustajemo od toga, da nalazimo ono što su nam zajedničke, dodirne tačke, ono što je i dobar primer naše saradnje u prošlosti i da stvaramo prostor za takvu saradnju i u budućnosti", zaključio je Selaković.


Izvor: Tanjug

        
 Novogodišnja čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2AVučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

„Srbija ostaje na kursu pobedničke politike – politike stabilnosti“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da naša zemlja ostaje na putu evropskih integracija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD.

Prema rečima predsednika, Srbija nastavlja sa pobedničkom politikom, u kojoj je ona na prvom mestu, odnosno politikom zbog koje će naša zemlja i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta.

Preduslov toga, napomenuo je predsednik, jeste obračun sa kriminalnim grupama, ali i još veća ulaganja u policiju i vojsku.

„Srbija je u 2020. godini zemlja sa najvećim rastom u Evropi“, ukazao je predsednik Republike na godišnjoj konferenciji za medije i dodao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, kao i da se Srbiji do kraja sledeće ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na „investicioni“, čime bi se naša zemlja izjednačila po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU.

Kao najveći uspeh 2020. godine, Vučić je naveo to što će Srbija završiti sa najvišom stopom rasta u Evropi, koja se, kako je rekao, očekuje da će biti od minus 0,75 odsto do minus jedan.

„Ponosan sam što sam predsednik zemlje koja je šampion u Evropi po BDP-u“, istakao je Vučić i dodao da je tim uspehom Srbije bila zadovoljna i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Taj rezultat, smatra predsednik Vučić, ohrabriće Srbiju da ubrza svoj evropski put, ali čuvajući prijatelje koji Srbiji nisu okrenuli leđa kada joj je bilo najteže, a to su Rusija i Kina.

Predsednik je istakao da će biti nastavljeno privlačenje stranih investitora, zatim da će se raditi na ulaganju u poljoprivredu, pre svega prehrambenu industriju, obnovu mehanizacije, te digitalizaciju poljoprivrede.

Predsednik Republike takođe je ukazao da je cilj da plate u javnom sektoru pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, pri čemu bi u Beogradu iznosile skoro 700 evra.

Vučić je podsetio da će plate zdravstvenih radnika od 1. januara biti povećane za pet odsto, dok će ostalima u javnom sektoru zarade biti povećane za 3,5 odsto i dodatno od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto. Napomenuo je da će minimalna zarada biti povećana za 6,6 odsto, a penzije od 1. januara za 5,9 odsto, uz plan da do kraja 2021. prosečna penzija bude 270 evra.
Predsednik je posebno istakao ulaganja u zdravstvo, podsetivši da su otvorene dve nove kovid bolnice i da se nastavlja sa obnavljanjem i gradnjom zdravstvenih objekata u celoj Srbiji i naglasio da je Srbija ubedljivo prva u regionu po broju hospitalizovanih na 100.000 stanovnika i da baš zbog toga ima malu smrtnost, kao i da je Srbija ove godine bila među prve tri zemlje u regionu po broju urađenih PCR testova.

Govoreći o turizmu, predsednik je rekao da će se naredne godine raditi na razvoju Podunavlja, od Apatina do Kladova, da će se razvijati Ovčarsko-kablarska klisura, kao i naši planinski centri.

U oblasti kulture i informisanja, Vučić je rekao da je za sledeću godinu važna implementacija medijske strategije, završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, a najavio je ulaganja u muzeje, a posebno je istakao premeštanje Muzeja istorije u zgradu železničke stanice. Naveo je i da će sledeće godine biti završeno podno grejanje u Hramu Svetog Save. 

Istakao je da će država nastaviti da brine i o našim građanima na KiM, da niko ne može da zabrani Srbiji da pomaže svom narodu, niti da će Srbija odustati od pomoći našem narodu.

Srbija je, kako je naglasio, spremna da šalje lekove i vakcine i albanskom stanovništvu i istakao da će u i narednom periodu naša zemlja voditi politku mira u regionu i da će se truditi da sarađuje i sa Zagrebom, Sarajevom, Podgoricom i ostalima.
       

       Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.

Predsednica Vlade je, ističući da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i bude prva koja će otvoriti put za sve građane, prenela da je sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem postigla dogovor o tome da njih dvoje prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma "Fajzer-Biontek", a u najskorije vreme se očekuju i one od kineskog "Sinofarma", kao i određene količine ruske "Sputnjik V".

Ona je izrazila uverenje da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", a nakon toga i "Moderninu".

Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i odobrenja relevantnih međunarodnih agencija, a naravno proći će i sve naše agencije i institute, ukazala je premijerka.

Prema njenim rečima, pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu će primiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar jer se trudimo da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije.

Brnabić je istakla da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu "Fajzer–Biontek", a treća koja je počela masovnu imunizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske.

Uradili smo veliku stvar i ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva, poručila je predsednica Vlade.

Ona je precizirala da će naša zemlja u januaru dobiti još 16.000 doza vakcine konzorcijuma „Fajzer-Biontek“, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno približno dva miliona doza.

Imamo dinamiku isporuka „Fajzerovih“ vakcina i kako varira njihova prozvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji, već i svim zemljama sveta. Očekivali smo 10.000 doza od „Fajzer–Bionteka“ u decembru, a stiglo je 4.870 doza, objasnila je premijerka.

Srbija je pokazala da može da se bori i da uspe u tome ako svi rade timski, poručila je Brnabić i ipak apelovala na sve da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba odmah i gotova, već da nastave da poštuju sve mere.

Da budemo sigurni i pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo ne kao pobedu, već kao početak kraja, zaključila je predsednica Vlade.

Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina „Fajzer-Biontek“.

Pored nabavke vakcine među prvim državama u svetu, čak pre zemalja EU, Srbija je jedna od retkih država koje su u rekordnom roku napravile i otvorile dve Kovid bolnice. Bolnice kapaciteta 930 mesta u Batajnici, odnosno 500 mesta u Kruševcu, umnogome doprinose povećanju kapaciteta i jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona i praktično, prema rečima predsednika Vučića, predstavljaju spomenik budućnosti i govore o delima koja je država preduzela za kratko vreme.

Takođe, podsećanja radi, u Srbiji su ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila velika, te je od 2016. godine obnovljeno 80 domova zdravlja i ambulanti, a u toku su radovi na šest velikih domova zdravlja. Tako, više od 200 miliona evra uloženo je u obnovu, izgradnju i opremanje bolnica i više od 300 miliona u obnovu klinika i specijalizovanih bolnica, a na mnogima su radovi već završeni, poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova, KBC Zemun, KBC „Dragiša Mišović“.

Apsolutni prioritet Vlade Srbije jeste uspešan završetak započetih projekata zdravstvene infrastrukture, ali se ogromna pažnja posvećuje i zdravstvenim radnicima, kojima su do 2020. godine povećane plate i to za 56,8% lekarima specijalistima, 66,9% medicinskim sestrama, a značajna sredstva ulažu se i u edukaciju zdravstvenih kadrova, kao i u opremu i uslove u kojima rade.

Poput drugih zemalja, i Srbija se ove godine suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, a svi činioci u državi bili su fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očuvanja života i zdravlja građana. Sa tim izazovima, Srbija se bolje suočila, nego mnoge bogatije i razvijenije države Evrope i sveta.


Beograd,
24. decembar 2020. godine
 

 

 SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.

Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

U skladu sa tim, pozdravljena je činjenica da je nova vlada postavila kao prioritet integraciju u EU, očuvanje javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video-putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Borelj je ovom prilikom posebno iskazao zahvalnost na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije. 

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama.

Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU.

Tokom sastanka bilo je i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19, kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja, i u skladu sa tim pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama, kao i učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili na to da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i regiona EU.

Beograd, 17. decembar 2020.
          Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.

Selaković je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se nada da će u narednom periodu dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu.

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila brojne značajne korake u reformskom procesu, što Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti.

Ministar je podsetio da je naša zemlja od 2014. otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva poglavlja, i da je u ovom trenutku spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis.

Kako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.

Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije virusa korona.


Beograd, 16. decembar 2020. godine

          
 Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.  

Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  

Joksimović je posebno informisala Rota o tome da je Vlada Srbije pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, koji obuhvata pet već otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava, a čija je realizacija već otpočela.  

„Ozbiljan implementacioni plan podrazumeva ponovo poslatu inicijativu Skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, usvajanje Akcionog plana za primenu medijske strategije, kao i Radnu grupu za praćenje primene Akcionog plana, i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara", rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije  

Takođe, naglasila je da su tzv. Greko preporuke za borbu protiv korupcije na transparentan način objavljene i da će se nastaviti postupanje u skladu sa njima.    Dodatno je predstavila i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja, od Zelene agende, digitalizacije, ekonomsko investicionog plana za ZB, stabilnih i dobrih makroekonomskih pokazatelja, čime je Srbija nesporno i tokom ove godine pokazala da duboko i suštinski učestvuje u najvažnijim politikama EU, i da je zemlja koja je kredibilno evropska zemlja.  

Joksimović je naglasila da Srbija razume da će EK i zemljama trebati još neko vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije, i da je otuda važno da imamo stalan otvoren dijalog kako bismo usmeravali proces u skladu sa novom metodologijom.  

Ona je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju, i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.  

Izrazila je uverenje da će na predstojećem Savetu za stabilizaciju i pridruživanje biti prilike da se o svim političkim i ekonomskim aspektima našeg procesa prodiskutuje na najvišem nivou.  

Rot se zahvalio ministarki Joksimović na iznetim informacijama i pitanjima, i proaktivnom pristupu Srbije u pogledu reformi i aktivnog prihvatanja nove metodologije.  

On je podvukao da Nemačka podržava Srbiju i politiku proširenja, i posebno pozdravio sve značajne već preduzete korake nove Vlade Srbije posebno u oblasti klastera 1 - vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.  

Složio se sa ministarkom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.  

Preneo je da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine.    

Posebno je bilo reči o Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, o kojem su se sagovornici saglasili da predstavlja još jednu potvrdu da Evropska unija pridaje strateški značaj stabilnom i održivom razvoju regiona, posebno u teškim okolnostima borbe sa posledicama pandemije Kovid-19.  

Joksimović je ministru Rotu zahvalila na dugoročnoj i konkretnoj pomoći Nemačke evropskim integracijama Srbije - kako na političkom nivou, tako i putem razvojne pomoći za finansiranje reformskih projekata, kao i strateškim uspešnim investicijama koje su donele značajan broj radnih mesta.  

Takođe, sagovornici su se saglasili da je od velike važnosti činjenica da je Srbija pristupom Kovaks mehanizmu obezbedila da ima pristup vakcinama koje bude nabavila EU u gotovo isto vreme kada i ostale EU zemlje.

Izvor: Tanjug
        SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                      

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.Ministar Selaković učestvovao na Svetskoj konferenciji o slobodi medija

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas putem video-linka na Svetskoj konferenciji o slobodi medija, koju su zajednički organizovali Unesko i Kraljevina Holandija.

U svom izlaganju šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija je svesna značaja i uloge slobode medija u izgradnji politički naprednog društva u kojem će se dosledno poštovati građanske slobode, i poručio da napad na medijske poslenike smatramo i udarom na temelje društva, odnosno ozbiljnom pretnjom naporima da gradimo i unapređujemo društvo po meri svih.

Ministar je istakao da je Vlada Srbije nedavno usvojila Akcioni plan za medijsku strategiju i donela odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u čijem će radu učestvovati, između ostalih, predstavnici Kabineta predsednice Vlade i nekoliko ministarstava i tužilaštva, kao i predstavnici EU i OEBS-a, te predstavnici novinarskih udruženja.

Takođe, današnjem skupu ministar Selaković je preneo upozorenje Udruženja novinara Srbije i Komisije za istraživanje ubistava novinara da je nedopustivo da se u optužnicama protiv lidera takozvane OVK ne pominju zločini nad novinarima.

Ministar je predočio podatke UNS-a da je od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji ubijeno i nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika, da se njihova imena nalaze na sajtu UNS-a, i zaključio da upravo ta imena opominju da počinioci ne smeju ostati nekažnjeni.

      Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće, 29. decembra 2020.godine, Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.
Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.
U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.
Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra 2020. godine.Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida 19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.

Beograd,
08. decembar 2020. godineObeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је 11. novembra venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

                                 Otvaranje počasnog konzulata Republike Srbije u Amsterdamu

U utorak 10. novembra 2020. godine otvoren je Počasni konzulat R. Srbije u Amsterdamu.
Prilikom otvaranja Počasnog konzulata, ambasador Ksenija Milenković, uručila je počasnom konzulu gospodinu Vladimiru Gogoljevu državna obeležja Republike Srbije.
Počasni konzulat se nalazi na adresi Muiderstraat 1, 1011 PZ Amsterdam (kancelarija broj 9T). Broj telefona Počasnog konzulata je 0657167760, a e-mail adresa je serbian.consulate.ams@gmail.com.

                                Ratifikacija Haške konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica

Ambasada Republike Srbije je 23. oktobra 2020. godine, predala ratifikacioni instrument za Hašku konvenciju o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica, koja je sačinjena u Hagu, 23 novembra 2007. godine.

Ratifikacioni instrument je predat Odeljenju za međunarodne ugovore   Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije, koje obavlja funkciju depozitara.

U skladu sa članom 60, Konvencija za Republiku Srbiju stupa na snagu 1. Februara 2021. godine.

                                                 
 Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 3. oktobra 2020. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu i Zandamu.
U ime Ambasade Republike Srbije venac na spomenik su položili ambasador Ksenija Milenković i prvi savetnik Bojan Kljajić.

 Haška konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica

Ambasador Ksenija Milenković potpisala je, u ime Republike Srbije, 16. septembra 2020. godine Hašku konvenciju o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica, koja je sačinjena u Hagu, 23 novembra 2007. godine.
Ceremonija potpisivanja je organizovana u Odeljenju za međunarodne ugovore   Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije, koje obavlja funkciju depozitara. Церемонији je prisustvovao i generalni sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, Kristofer Bernaskoni.

 Režim ulaska srpskih državljana u Holandiju

Državljani Republike Srbije trenutno ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane i koja dolaze iz Srbije nije potreban negativan test ali im se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 14 dana.
Tranzit srpskih državljana preko aerodroma je dozvoljen.
Dozvoljen je ulazak licima koja imaju neodložnu i hitnu potrebu da posete svoje porodice (neizlečiva bolest ili u slučaju sahrane), osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, osobama koje se primaju iz humanitarnih razloga, osobama koje dolaze na studije i visoko obrazovanim migrantima.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i broj 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:
https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfPonovljeni konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisalo je ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koji su otvoreni od 18. maja 2020. godine do 1. juna 2020. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja dostupne su na linku https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Prestanak važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju

Na osnovu Odluke Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbije i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine, otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i od 22. maja funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, odnosno više nije potrebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se samo pismeno obaveštenje o merama kojih treba da se pridržavaju radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.Izbori za narodne poslanike – lažni sajt za prijavljivanje za glasanje

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je tekst saopštenja u vezi sa lažnim sajtom za prijavljivanje za glasanje iz inostranstva koje se može preuzeti na linku: http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/Kozularno odeljenje - rad sa strankama

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Hagu će ponovo početi da radi sa strankama od 25. maja 2020. godine. Zbog pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 biće izmenjen režim rada sa strankama. Konzularno odeljenje Ambasade će biti otvoreno za rad sa strankama radnim danima od 09:30 do 12:30 časova, a dolazak u Ambasadu će biti moguć samo uz prethodno zakazan termin.

Zakazivanje termina dolaska u Ambasadu biće moguće isključivo telefonskim putem pozivanjem broja 0613554823. Na navedeni broj biće moguće pozvati radnim danima između 13:00 i 15:00 časova.

Prilikom dolaska u Ambasadu potrebno je da imate rukavice i masku, a ulazak u zgradu će biti dozvoljen isključivo osobi koja ima zakazan termin.

Molimo da budete tačni sa dolascima na zakazane termine, jer u slučaju kašnjenja neće biti moguće ući u prostorije Ambasade.Izbori za narodne poslanike – nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je, 10. maja 2020. godine, doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. juni 2020. godine.

Ambasada Republike Srbije u Hagu obaveštava državljane Republike Srbije koji žele da svoje biračko pravo na predstojećim izborima za narodne poslanike, raspisanim za 21. juni 2020. godine, iskoriste u inostranstvu, da do 30. maja 2020. godine (do ponoći po lokalnom vremenu u Republici Srbiji) mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev se može podneti Ambasadi Republike Srbije u Hagu, Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, poštom ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Uz čitko popunjen obrazac, štampanim slovima, potrebno je dostaviti i kopiju važećeg srpskog pasoša ili srpske lične karte .

Zahtev za glasanje možete preuzeti ovde.

Savetujemo i da birači prethodno provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, što može da se učini unošenjem  jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.

Ukoliko državljanin R. Srbije, koji želi da se prijavi za glasanje i ima prebivalište u R. Srbiji, nije upisan/a u jedinstveni birački spisak, neophodno je da ovoj Ambasadi podnese zahtev za upis. Nakon što nadležni organ donese rešenje o upisu u jedinstveni birački spisak, biće moguće procesuiranje zahteva za glasanje.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde.

Ukoliko bude dovoljno prijavljenih birača, Republička izborna komisija će doneti odluku o otvaranju biračkog mesta u Holandiji.EVIDENTIRANJE GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da svi građani Republike Srbije, koji su se zbog novonastale situacije zatekli na teritoriji Kraljevine Holandije, a nemaju regulisan boravak, mogu svoje podatke zajedno sa kopijom pasoša i kontakt telefonom da dostave ambasadi na mail: konzularno.hag@mfa.rs ili embassy.hague@mfa.rs .

Navedeni podaci su potrebni kako bi Ambasada mogla da stupi u kontakt sa srpskim državljanima u slučaju dobijanja novih instrukcija od Vlade Republike Srbije za postupanje u kriznoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Hagu
19.03.2020. godinePRIJAVA IZGUBLJENOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da se prijava izgubljenog pasoša Republike Srbije, kod policije u Holandiji, u novonastaloj situaciji, s obzirom da smo dobili informaciju da je ograničen dolazak u policijske stanice, može izvršiti i putem interneta – ONLINE.

Molimo sve naše građane da se obrate policiji putem telefona na broj 09008844 i zatraže sve dodatne informacije.

Ambasada Republike Srbije u Hagu
18.03.2020. godine

 PREKIDANjE RADNjI U SPROVOĐENjU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine.

Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokovi za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.
 KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVUPREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno da državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, se upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koje dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).OGRANIČENjE PRIJEMA ZAHTEVA ZA VIZE - ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Ambasada Republike Srbije u Hagu ne vrši prijem zahteva za vize stranaca koji nameravaju da ulaze na teritoriju R. Srbije van odredbi navedenih u Odluci Vlade Republike Srbije (kopija Odluke).

Stranke koju su podnele zahteve za vize ili se nalaze u proceduri provere mogu očekivati izdavenje viza tek nakon prestanka aktuelne situacije sa COVID-19.
 KORONA VIRUS: RADNO VREME KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE RS U HAGU

Obaveštavamo da će Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Hagu, prema opštoj preporuci i trenutnim merama za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, raditi sa strankama od ponedeljka 16.03.2020. godine samo za hitne slučajeve i to samo uz prethodno zakazani termin telefonskim putem. Za sva ostala pitanja Konzularno odeljenje ostaje dostupno telefonom ili e-mailom u toku radnog vremena Ambasade.IZBORI ZA POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE 26. APRIL 2020. godine

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su izbori zakazani za 26. april 2020. godine.


Birači, državljani Republike Srbije, koji imaju boravište u Kraljevini Holandiji, mogu da najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 4. aprila 2020. (po lokalnom vremenu u R. Srbiji), podnesu zahtev za glasanje.

Birači mogu da podnesu zahtev za glasanje bez obzira na vrstu boravka u inostranstvu. To mogu da urade i ukoliko znaju da će 26. aprila 2020. turistički boraviti u K. Holandiji.

Zahtev za glasanje možete preuzeti ovde.


Savetujemo i da birači prethodno provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, što može da se učini unošenjem  jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs.

Ukoliko državljanin R. Srbije, koji želi da se prijavi za glasanje i ima prebivalište u R. Srbiji, nije upisan/a u jedinstveni birački spisak, neophodno je da ovoj Ambasadi podnese zahtev za upis. Nakon što nadležni organ donese rešenje o upisu u jedinstveni birački spisak, biće moguće procesuiranje zahteva za glasanje.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde.

Ambasada Republike Srbije u Hagu

04. marta 2020. godinePrijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 18. februar 2020. godine

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u rezidenciji ambasadora, održan je prijem kojem je prisustvovalo preko 200 gostiju. Pored predstavnika holandskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih Vladinih institucija, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, učestvovali su i predstavnici srpske zajednice.


Nakon intoniranja himni R. Srbije i K. Holandije, gostima se obratila ambasador Ksenija Milenković.Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Obaveštavamo vas da, povodom Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak 17. februara 2020. godine.Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković generalnom direktoru Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Stalni predstavnik Republike Srbije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, ambasador Ksenija Milenković, predala je, 17. januara ove godine, akreditivna pisma generalnom direktoru Organizacije, ambasadoru Fernandu Arijesu. U razgovoru sa generalnim direktorom, razmatrana su aktuelna dešavanja na polju prevencije i zaštite od upotrebe hemijskog oružja, kao i način za dalje unapređenje saradnje između Republike Srbije i Organizacije. 

 Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković kralju Vilem-Aleksandru

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji, Ksenija Milenković, 18. decembra 2019. godine predala je akreditivna pisma kralju Holandije Vilem-Aleksandru.

 Konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koji su otvoreni od 20. januara 2020. godine do 10. februara 2020. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi sa strankama 1, 2. i 7. januara 2020. godine.Narodna banka Srbije – Finansijski vodič za povratnike

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike, kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Republiku Srbiju. Cilj ove aktivnosti je da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja u vezi deviznog poslovanja.
Finansijskom vodiču se može pristupiti putem linka: 

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf Okupljanje diplomata

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u petak, 1. novembra 2019. godine, još jednom otvorila svoja vrata za tradicionalno druženje kolega zaduženih za praćenje rada međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalnom skupu je prisustvovalo oko pedeset diplomata iz svih delova sveta. Kolege su svojim učešćem potvrdili značaj ovakvih događaja u cilju poštovanja različitosti i razvijanja kulture dijaloga, posebno u multilateralnim forumima.
Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih, afričkih, azijskih i južno-američkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednje tri godine, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

 Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

                      Neradni dan - 11. novembar 2019. godine

Obaveštavamo vas da, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak, 11. novembra 2019. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz Člana 15 Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine.Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 5. oktobra 2019. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu, Roterdamu i Zandamu.
U ime Ambasade Republike Srbije venac na spomenik je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

 KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO

KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCOOdluke o sufinansiranju projekata

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, donelo je Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfKros RTS u Roterdamu

U ponedeljak 10. juna 2019. godine u Roterdamu je održan tradicionalni Kros RTS-a u Holandiji.
Organizator krosa je, kao i svih prethodnih godina, bilo udruženje Srpsko Omladinsko Prijateljstvo iz Roterdama (Stichting SOP Rotterdam), a na krosu je učestvovalo oko 70 dece različitih uzrasta.
Kros RTS su otvorili Milan Vukas, predsednik Udruženja SOP Roterdam i Bojan Kljajić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Hagu, a medalje, diplome i prigodne poklone učesnicima krosa podelio je sveštenik parohije Svete Trojice u Roterdamu Boris Topić.
Nakon završetka krosa, organizovana je i radionica atletike za decu, koja su imala priliku da se bolje upoznaju sa pojedinim atletskim disciplinama, kao što su skok u vis, skok u dalj i sprint na 60 metara. Radionicu su vodili treneri atletskog kluba Fortius iz Dordrehta.

 

 Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2019"

U Amsterdamu je 21. i 22. maja održan najveći Međunarodni sajam robnih marki na kome se predstavilo 25 proizvođača iz Republike Srbije: 15 je udružilo snage na nacionalnom paviljonu koji su organizovali Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a 10 je nastupalo samostalno.
Marija Bošković, prvi sekretar Ambasade je posetila nacionalni paviljon Republike Srbije, kao i sve štandove naših firmi i tom prilikom razgovarala sa privrednicima o mogućnostima da plasiraju proizvode na holandsko tržište.
Kompanije iz Republike Srbije su predstavile svoje proizvode iz oblasti prehrambene industrije (zamrznuto voće i povrće, konditorske proizvode, higijenski proizvodi za domaćinstvo, posuđe i dr.) i imali su susrete sa potencijalnim kupcima i distributerima.
Međunarodni sajam robnih marki u Amsterdamu je svetski priznata manifestacija koja ima tridesetogodišnju tradiciju i na kojoj je ove godine učestvovalo 2.700 firmi iz 70 zemalja.

                                   Radno vreme Ambasade tokom predstojećih praznika

Obaveštavamo vas da Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi 22, 26. i 29. aprila, odnosno 1. i 2. maja 2019. godine.Obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije

Povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u crkvi Svete Trojice u Roterdamu služen je pomen žrtvama.
Nakon liturgije održana je i izložba fotografija posvećena žrtvama bombardovanja.
Pomenu i izložbi su prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Bojan Kljajić.

 KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi će biti otvoreni u periodu od 13. marta 2019. godine do 01. aprila 2019. godine.

Sve informacije  o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Generalni direktor OPCW u Ambasadi Republike Srbije

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u sredu, 20. februara 2019. godine, zajedno sa Klubom za međunarodno pravo, i u koordinaciji sa Institutom Aser, organizovala razgovor sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ambasadorom Fernandom Arijasom.
Tokom događaja, u kojem učestvovalo oko šezdeset predstavnika diplomatskog kora iz svih regiona, razmatrana su pitanja u vezi sa izazovima sa kojima se Organizacija suočava, kao i budući pravci njenog delovanja. Učesnici su imali priliku da u konstruktivnoj debati razmene mišljenja o nizu pitanja u vezi sa aktuelnim dešavanjima koja se reflektuju na rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja.
Ambasada ovom prilikom želi da iskaže posebnu zahvalnost generalnom direktoru, ambasadoru Fernandu Arijesu, na iskrenom razgovoru, kao i Klubu za međunarodno pravo, za nezamenjiv doprinos u organizaciji i realizaciji događaja.

 

 Okupljanje diplomata

Ambasada Republike Srbije u Hagu je u petak, 8. februara 2019. godine, još jednom otvorila svoja vrata za tradicionalno druženje kolega zaduženih za praćenje rada međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalnom skupu je prisustvovalo oko četrdeset diplomata iz svih delova sveta, koji su svojim doprinosom i prisustvom potvrdili značaj ovakvih događaja u cilju poštovanja različitosti i razvijanja kulture dijaloga, posebno u multilateralnim forumima.
Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih, afričkih, azijskih i južno-američkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednje dve i po godine, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

                         Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Obaveštavamo vas da će povodom Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak 15. februara 2019. godine.Sastanak sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Ambasador Republike Srbije u Hagu P. Vico primio je u kurtoaznu posetu predsednika Mehanizma za međunarodne krivične tribunale K. Adžijusa, koji je na ovu funkciju stupio u januaru 2019. godine.
Tokom razgovora, razmatrana su pitanja u vezi sa budućim prioritetima, najavljenim promenama u radu Mehanizma, kao i o saradnji Republike Srbije sa Mehanizmom.
U svetlu aktuelnih događaja, na sastanku su pokrenuta i pitanja od posebnog interesa za Republiku Srbiju, kako u pogledu rada Mehanizma, tako i povezanih dešavanja na polju međunarodnog pravosuđa. 

                                    Koordinacija Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

Ambasada Republike Srbije u Hagu, završila je u januaru ove godine jednogodišnju koordinaciju Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta.
Tokom jednogodišnje koordinacije, Ambasada je organizovala više sastanka Grupe sa visokim zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda – bivšom predsednicom Suda S.F. Gurmendi, tužiocem F. Bensudom, registrarom  P. Luisom i aktuelnim predsednikom Suda – Č. Eboe-Osudži. Grupa je, takođe, imala priliku da sa predsednikom Skupštine država članica, sudijom O-Gon Kvonom, razmatra pitanja u vezi sa procesom izbora budućeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda.
Ambasada Republike Srbije organizovala je i niz sastanaka regionalne grupe na ekspertskom nivou, na kojima su razmatrana pitanja u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda i aktuelnim dešavanjima, kao i pitanja od posebnog interesa za države članice.
Funkciju koordinatora Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u januaru ove godine je preuzela Ambasada Slovačke.

                      Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore

Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana u Beogradu, od 20. do 22. juna 2019. godine.
Cilj Konferencije je da se srpski lekari iz inostranstva i međunarodni medicinski stručnjaci okupe u misiji pružanja podrške srpskom zdravstvenom sistemu.
Više informacija na: http://serbiandiasporamedical.rs/wp/?lang=srMeđunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U nedelju, 27. januara, u Amsterdamu je tradicionalno obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, tihom šetnjom i polaganjem venaca.
Komemorativnom skupu, u organizaciji Holandskog komiteta za Aušvic, prisustvovali su predstavnici holandske Vlade i Parlamenta, grada Amsterdama, kao i diplomatskog kora.
U ime Republike Srbije venac na spomen obeležje je položio ambasador Petar Vico.

 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini. Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine.

Više informacija možete videti na http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-

 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini. Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine.
Više informacija možete videti na http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniRadno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena 1, 2. i 7. januara 2019. godine.Završni sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini

Ambasada Republike Srbije je 18. decembra 2018. godine organizovala završni sastanak  Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini. Sastankom je predsedavao Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Tokom sastanka, članovi Grupe su vodili konstruktivan dijalog sa sudijom Chile Eboe-Osuji, predsednikom Međunarodnog krivičnog suda, o pitanjima od značaja za Sud, iskustvima i budućim izazovima.
Pored dijaloga sa predsednikom Suda, članovi Grupe su razmatrali pitanja u vezi sa radom međunarodnog krivičnog suda i posebno u pogledu proteklog, 17. zasedanja Skupštine država članica Rimskog statuta.
Ambasada Republike Srbije u Hagu je koordinator Istočno-evropske regionalne grupe pri Međunarodnom krivičnom sudu tokom 2018. godine.

 Sastanak sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo

Ambasador Republike Srbije u Hagu Petar Vico sastao se početkom decembra 2018. godine sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem.
Tokom razgovora je razmatrano niz pitanja od obostranog interesa, uključujući pitanja u vezi sa radom Haške konferencije, aktivnostima usmerenim na modernizaciju i povećanje efikasnosti, kao i daljem unapređenju saradnje Republike Srbije i Konferencije.

               17. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta

Delegacija Republike Srbije učestvovala je na 17. zasedanju Skupštine država članica Rimskog statuta, koje je održano od 5. do 12. decembra 2018. godine u Hagu. Delegaciju je predvodio Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Osim redovnih aktivnosti tokom zasedanja Skupštine, Republika Srbija je, u svojstvu koordinatora Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta, organizovala niz sastanaka regionalne grupe, na kojima su razmatrana pitanja u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda, kao i pitanja od posebnog interesa za države članice.
Tokom zasedanja, organizovan je i sastanak Istočno-evropske regionalne grupe sa predsednikom Skupštine država članica, sudijom O-Gon Kvonom, na kojem su razmatrana pitanja u vezi sa procesom izbora budućeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

 Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 25. decembra i sredu, 26. decembra 2018. godine.Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa

Ambasador Petar Vico uručio je, 13. decembra 2018. godine, instrument o pristupanju Republike Srbije Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, Ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Holandije, koje obavlja funkciju depozitara.
Sporazum će za Republiku Srbiju stupiti na snagu 1. marta 2019. godine.

                       Koncert Divne Ljubojević u Hagu

Divna Ljubojević i Melodi Hor predstavili su se holandskoj publici nastupom na festivalu duhovne muzike „Sacred Songs“. Koncert je održan 1. decembra 2018. godine u Hagu. Nastup Divne Ljubojević je ispratio veliki broj holandskih medija, a koncertu je prisustvovao i ambasador Petar Vico.

  Šesti sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

Ambasada Republike Srbije je 16. novembra 2018. godine organizovala šesti sastanak  Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Hagu.
Osim razgovora u vezi sa radom Međunarodnog krivičnog suda i pripremama za predstojeću sednicu Skupštine država članica Rimskog statuta, članovi Grupe su imali priliku da razgovaraju sa gospodinom Piterom Luisom, registrarom Međunarodnog krivičnog suda.
Ambasada Republike Srbije u Hagu je koordinator Istočno-evropske regionalne grupe pri Međunarodnom krivičnom sudu tokom 2018. godine.

 Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

 Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije

U Hagu je, 6. novembra 2018. godine, potpisan Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije. U ime Republike Srbije dokument je potpisao predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, a ceremonija potpisivanja je održana u prostorijama Međunarodne komisije za nestala lica.

 

                   Izložba “Živi bazen"

Otvaranje izložba “Živi bazen” održano je 13. oktobra na prostoru napuštenog bazena u Roterdamu. Izložbu su organizovali umetnici Milica Jovićević i Vladimir Radujkov.

Izložba je bila završni događaj tokom “Kunstroute Kralingen-Crooswijk” i podržana je od strane grada Roterdama i Centra likovnih umetnosti Roterdama.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i ambasador Petar Vico.

 

 Izložba „Umetnički krompiri“

12. oktobra u Leuvardenu je održana izložba pod nazivom „Umetnički krompiri“ koja je bila deo glavnog programa pod nazivom „Krompiri su poludeli“. Leuvarden je kulturna prestonica Evrope za 2018. godinu, a na izložbi je učestvovao i srpski umetnik Dragan Despotović. Prisutnima se obratio, između ostalih, ambasador Petar Vico. 

  

                          

Više informacija:

VIDEO: Schilderij 'De Aardappeleters' gemaakt van echte aardappels | Omrop Fryslân

Aardappeleters in Natuurmuseum Fryslân als toetje van Potatoes-jaarDe Marne: Izložba o sestri Vesterhof koja je pomagala Srbima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

Izložba „Hrabra žena u ratno vreme – sestra Vesterhof iz Lensa“, posvećena mediicnskoj sestri Crvenog krsta Ailki Vesterhof, koja je boravila u Srbiji tokom balkanskih ratova i početkom Prvog svetskog rata, otvorena je 19. oktobra 2018. godine u Biblioteci u De Marneu – Lensu.

Ailke Vesterhof je bila član medicinskog tima dr Arijusa van Tinhovena, koji je da o veliki doprinos uspostavljanju, ne samo vojne bolnice Srpske vojske, već je svesrdno pomagao i civilnom stanovništvu, ali i učestvovao, kao član komisije, u istraživanju i dokumentovanju ratnih zločina Austrougarske vojske.

Marija Bošković, prvi sekretar, je govorila na otvaranju izložbe i istakla hrabrost i velikodušnost Ailke Vesterhof, jer je za ženu, na početku 20. veka, bilo neobično da se uputi u ratno područje i to države o kojoj se malo znalo u Holandiji. Ona je predstavila značku sa Natalijinom ramondom i crno-zelenom trakom i objasnila da simbolizuje Albansku spomenicu, odnosno povlačenje Srpske vojske preko Albanije. Značka je postavljena u Biblioteci, u vitrini sa medicinskom torbom sestre Vesterhof.

  Neradni dan u Ambasadi - 12. novembar 2018. godine

Obaveštavamo vas da, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije u Hagu neće raditi u ponedeljak, 12. novembra 2018. godine.„Eastern Neighbors Film Festival 2018“

Jubilarni, deseti po redu, filmski festival “Istočno susedstvo” biće održan u Hagu od 7. do 11. novembra 2018. godine. Program Festivala uključuje igrane filmove, dokumentarce, kratke i animirane filmove, a većina će imati holandsku premijeru.

Na ovogodišnjem Festivalu “Istočno susedstvo” biće prikazani sledeći filmovi čiji su autori iz R. Srbije (hronološkim redosledom):

„Druga strana svega“, (104 minuta), rediteljke Mile Turajlić je dokumantarac koji se bavi istorijom cele jedne države i njenog društva. Hronika jedne srpske porodice se u ovom filmu pretvara u kritički portret aktiviste u vremenima velikih previranja i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za sopstvenu budućnost. Film je osvojio glavnu nagradu na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu (IDFA) 2017, a nominovan je za LUX nagradu Evropskog parlamenta i ušao je u uži izbor Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.
http://enff.nl/film/the-other-side-of-everything/

08. novembar 2018. у 17,00 часова
Filmhuis Den Haag

„Kad dođu svinje“, (72 minuta), rediteljke Biljane Tutorov je šarmantni tragikomični dokumentarac o jednoj sasvim posebnoj starijoj gospođi. Penzionisana profesorka u unutrašnjosti Srbije posvećeno prati izbore verujući da pojedinci mogu i moraju da naprave razliku u izgradnji demokratije. Film je prikazan na više festivala, a nagrađen je u Sarajevu u kategoriji mladih talenata, u Sofiji je dobio priznanje žirija.
http://enff.nl/film/when-pigs-come/

08. novembar 2018. у 21,45 časova
11. novembar 2018. у 18,30 časova, nakon projekcije rediteljka će odgovarati na pitanja publike
Filmhuis Den Haag

„Neputovanja“, (9 minuta), kratki animirani film rećisera ane Nedeljković i Nikole Majdaka je priča o devojci iz sivog grada okruženog velikim zidom i predstavlja priču o odnosu ličnih i političkih granica i dalekosežnih posledica života u izolovanoj zemlji. Film je nagrađen gran-prijem Beogradskog festivala kratkog i dokumentarnog filma (BELDOKS) kao i Festivala u Poznanju.
http://enff.nl/film/untravel/

9. novembar 2018. у 17,45 časova
11. novembar 2018. у 12:15 časova
Filmhuis Den Haag

„Kamen u ruci“ (14 minuta) Stefana Ivančića je kratkometražni film o razvodu iz perspektive ogorčenog jedanaestogodišnjeg dečaka Ivice.  Film je prikazan u selekciji ACID programa festival u Kanu, dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Beogradskom festival kratkog I dokumentarnog filma, kao I glavne nagrade na Festivalu u Ljubljani, a prikazan je i na Berlinskom festivalu kratkog filma i sl. 
http://enff.nl/film/a-handful-of-stones/

10. novembar 2018. у 13,15 časova
11. novembar 2018. у 14,00 časova
Filmhuis Den Haag

 Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS" broj 75/48 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima Irana, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R.Srbije potrebna je viza.Projekcija filma „Druga strana svega“ u okviru manifestacije „Dan srpske kinematografije“ u Amsterdamu

U saradnji Ambasade Republike Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“ 7. oktobra 2018. godine, održan je peti po redu „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu Rialto u Amsterdamu.
Manifestaciju je, uz prigodan govor, otvorio ambasador Petar Vico, posle čega je prikazan film „Druga strana svega“ režiserke Mile Turajlić – prošlogodišnjeg pobednika festivala IDFA u Amsterdamu.

                   

 Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 6. oktobra 2018. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos srpskim vojnicima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohija u Najmegenu i Roterdamu.
Skupu je prisustvovalo više desetina naših i holandskih građana, a u ime Ambasade venac je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

 

 Poseta delegacije Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije

Ambasadu u Hagu posetila je, 21. septembra 2018. godine, delegacija Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije. Delegaciju koja se nalazila u studijskoj poseti holandskim pravosudnim institucijama primio je ambasador Petar Vico.

                         Sastanak sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Ambasador Petar Vico sastao se sa novoimenovanim generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ambasadorom Fernandom Arijasom Gonzalesom. Tokom razgovora, ambasador Vico i generalni direktor Arijas razmatrali su aktuelna dešavanja u vezi sa upotrebom hemijskog oružja i primenom Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju. Na sastanku je razmatrana i postojeća saradnja između Republike Srbije i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kao i načini za njeno produbljivanje.

                                               Kurs za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope

Ambasador P. Vico je 6. jula na Akademiji Klingendal instituta za međunarodne odnose prisustvovao ceremoniji povodom završetka ovogodišnjeg izdanja Kursa za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope, na kojem je učestvovalo četvoro mladih diplomata Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije. Tom prilikom, ambasador P. Vico se u kraćem govoru obratio polaznicima kursa.

  Poseta Ambasadi autora publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“

Ambasadu Republike Srbije u Hagu, 11. juna 2018. godine, posetili su Tatjana Vendrig, Fabian Vendrig i Džon Stinen, autori publikacije o srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Kraljevine Holandije i tom prilikom su ih primili ambasador Petar Vico i prvi savetnik Bojan Kljajić.
Na sastanku u Ambasadi preneli su nove detalje do kojih su došli tokom istraživanja o sudbini srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata i predstavili su novo izdanje publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“ u izdanju Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Požarevac.
Njihovo istraživanje je takođe postavljeno i na internetu, a publikacija se može preuzeti na linku https://www.secanje.nl/fileadmin/content/others/Brochure/Srpski-vojnici.pdf

                   Sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 7. juna 2018. godine, održan je sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao ambasador Petar Vico, a prisutnima se obratila i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda. Republika Srbija je aktuelni predsedavajući Istočno-evropske regionalne grupe u MKS.

  Sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom

U austrijskoj ambasadi u Hagu održan je 4. juna sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom. Sastanak je organizovala Austrija, u sklopu priprema za preuzimanje predsedavanja EU, a sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije Petar Vico. Republika Srbija je aktuelni koordinator Istočno-evropske grupe država članica Međunarodnog krivičnog suda.

                           Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava

Ambasador Petar Vico je 1. juna primio grupu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Akademci sa Novosadskog univerziteta su od 24. do 26. maja učestvovali na takmičenju Lajdenskog univerziteta, Odeljenja u Hagu, u oblasti međunarodnog javnog i međunarodnog krivičnog prava.

                           Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2018"

U Amsterdamu je 29. i 30. maja održan Međunarodni sajam robnih marki na kome se predstavilo više od 15 proizvođača iz Republike Srbije. Pored predstavnika naših firmi, Sajmu su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Republike Srbije, a izlagače je obišao i ambasador Petar Vico.
Učesnici iz Republike Srbije, posetiocima Sajma, predstavili su svoje proizvode iz oblasti prehrambene industrije (zamrznuto voće i povrće, pekarski i konditorski proizvodi, odeća, higijenski proizvodi za domaćinstvo, posuđe i dr.) i imali su razgovore sa potencijalnim kupcima i distributerima.
Međunarodni sajam robnih marki u Amsterdamu je svetski priznata manifestacija koja ima tridesetogodišnju tradiciju i na kojoj je ove godine učestvovalo više od 2.500 firmi iz više od 60 zemalja.

 

 Kros RTS u Roterdamu

U nedelju 20. maja 2018 godine u Roterdamu je održan jedanaesti po redu Kros RTS-a u Holandiji.
Organizator krosa je, kao i svih prethodnih godina, bilo udruženje Srpsko Omladinsko Prijateljstvo iz Roterdama ( Stichting SOP Rotterdam), a na krosu je učestvovalo oko 110 dece različitih uzrasta.
Kros RTS je  otvorio Milan Vukas, predsednik Udruženja SOP Roterdam,  a učesnike i njihove pratioce  je pozdravio i Bojan Kljajić , prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Hagu, koji je kasnije uručio medalje, diplome i prigodne poklone svim učesnicima krosa.

 Poseta šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji

U organizaciji instituta Klingendal u Hagu je 22.05.2018. godine održana tribina u okviru serije diskusija na temu “Odnosi EU-Zapadni Balkan”. Prisutnima se obratila Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, koja je predstavila trenutno stanje u pregovorima Republike Srbije i EU.

  Sastanak sa registrarom MIKT Olufemi Eliasom

Ambasadu Republike Srbije posetio je 16. maja 2018. godine Olufemi Elias, registrar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija. Tokom sastanka, ambasador Petar Vico i Olufemi Elias su razgovarali o aktuelnim vidovima saradnje Republike Srbije i Sekretarijata Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

                     Neformalno okupljanje diplomata

Ambasada je u subotu, 12. maja 2018. godine, bila domaćin većem broju kolega zaduženim za rad međunarodnih organizacija i pravosudnih institucija u Hagu. Neformalni skup, kojem je prisustvovalo oko četrdeset diplomata iz svih delova sveta, doprineo je razumevanju specifičnosti i značaja povezivanja različitih kultura i običaja u svetlu zajedničkog multilateralnog delovanja. Događaj je organizovan u saradnji i uz značajnu pomoć predstavnika više evropskih i afričkih diplomatskih predstavništva u Hagu, kojima Ambasada još jednom izražava posebnu zahvalnost.
Ambasada je, u poslednjih godinu i po dana, organizovala više neformalnih okupljanja kolega u oblasti multilateralnih i pravnih pitanja u cilju učvršćivanja postojećih i razvijanja novih profesionalnih mreža.

 Poseta koalicije nevladinih organizacija „PrEUgovor“

Ambasadu su 25. aprila 2018. posetili predstavnici nevladinih organizacija iz Republike Srbije okupljenih u koaliciju „PrEUgovor" koja prati napredak Republike Srbije u oblastima obuhvaćenih pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i tom prilikom ih je primio ambasador Petar Vico.
Predstavnici koalicije „PrEUgovor" boravili su u studijskoj poseti Belgiji i Holandiji koju im je omogućila Ambasada Holandije u Beogradu, kroz MATRA-program.

                      Osnivanje srpsko-holandskog poslovnog kluba

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 19. aprila 2018. godine, održan je prvi susret neformalnog udruženja srpsko-holandskih poslovnih ljudi. Okupljanju je prisustvovalo trideset predstavnika različitih kompanija, a cilj udruženja je da pokuša da okupi, uglavnom mala i srednja, srpska i holandska preduzeća koja posluju u obe zemlje.

Goste su pozdravili ambasador P. Vico i M. Luli iz Holandske agencije za preduzetništvo, koji su konstatovali da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Holandije, na čemu će zajednički raditi.

 Radno vreme Ambasade tokom praznika

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak 6. aprila i u ponedeljak, 9. aprila 2018. godine.Drugi međunarodni festival folklora

U subotu 17. marta u Amsterdamu je održan Drugi međunarodni festival folklora. Na festivalu je učestvovalo oko 400 učesnika iz 11 zemalja.  Srbiju je predstavljao Hor osnovne škole „Duško Radović“ iz Beograda, a publici su se predstavili, između ostalih, „KUD Sveti Sava“ i „KUD Tamo daleko“ iz Roterdama, „KUD Jugosi“ iz Minhena i „SKUD Pontes – Mostovi“ iz Trsta. Na festivalu su učestvovali i predstavnici Rusije, Indonezije, Bugarske, Belorusije, Mongolije, Indije, Italije, Nemačke i Holandije.
Prisutnima se, na otvaranju festivala, u ime Ambasade Republike Srbije, obratio prvi savetnik Bojan Kljajić.

    Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, a koji će biti otvoren u periodu od 12. do 30. marta 2018. godine.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa mogu se naći na sledećem linku :

http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu, 23. februara 2018. godine, održan je prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta. Sastankom je predsedavao ambasador Petar Vico, a prisutnima se obratila i predsednica Međunarodnog krivičnog suda Silvia Fernandez de Gurmendi. Republika Srbija je aktuelni predsedavajući Istočno-evropske regionalne grupe u MKS.

  Sastanak sa predstavnicima firme “Companies Connected”

Ambasadu Republike Srbije u Hagu posetili su predstavnici firme “Companies Connected” Ed Dubeldam i Đorđe Petrović. U razgovoru sa ambasadorom Petrom Vicom razmotreni su do sada realizovani projekti u oblasti povezivanja i saradnje srpskih i holandskih firmi, a razgovarano je i o mogućnostima za unapređenje saradnje u narednom periodu, kao i o inicijativi za formiranje neformalnog udruženja “Kluba holandsko srpskih privrednika”. Poseta Hagu glavnog pravnog savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

Glavni pravni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Aleksandar Gajić,  boravio je u Hagu 27. februara 2018. godine i tom prilikom je održan sastanak sa registrarom Međunarodnog suda Pravde Filipom Kuvrerom.

 KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U 2018. GODINI

Konkurs je prvenstveno namenjen stranim izdavačima zainteresovanim za srpsku književnost i kulturu.

Rok za podnošenje prijava je 16. mart 2018. godine.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija mogu se naći na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije:

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2018--godini-Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak 15. i petak 16. februara 2018. godine.Poseta Hagu predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

Predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije boravili su u Hagu, a povodom sastanka sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih Nacija Seržom Bramercom, koji je održan 23. januara 2018. godine.

        Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.119/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 1. januara i utorak, 2. januara 2018. godine.Poseta delegacije iz Pirota Kraljevini Holandiji

U četvrtak, 14. decembra, Ambasadu je posetila delegacija poljoprivrednih firmi i proizvođača, kao i predstavnika Opštine Pirot, koji su u Kraljevini Holandiji boravili u okviru studijske posete.

       

Više informacija

http://tvpirot.rs/tv/video/pirotski_poljoprivrednici_posetili_eku_holandiju_i_slovakuRadno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 25. decembra i utorak, 26. decembra 2017. godine.
 Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu

Prestižni Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA (International Documentary film Festival in Amsterdam) biće održan od 15. do 26. novembra 2017. godine.

Na najvećem i najznačajnijem festivalu dokumentarnih filmova biće predstavljena sledeća ostvarenja iz Republike Srbije: „Isti“, Dejana Petrovića, koji učestvuje u takmičarskom programu, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma; „Druga strana svega“, Mire Turajlić, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i „Slatko od Ništa“, Borisa Mitića, u netakmičarskom programu Masters.

Više informacija o Međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu možete da pronađete na veb-stranici: www.idfa.nl 

                                       Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Bojan Kljajić položiо је venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

                            „Eastern Neighbors Film Festival 2017“

„Eastern Neighbors Film Festival 2017“ iz Srbije donosi:

IGRANI FILM
„Rekvijem za gospođu J“, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Berlinu 2017. Četvrti put se Mirjana Karanović vraća na „Eastern Neighbors Film Festival 2017“ sa impresivnom ulogom u crnoj komediji o životu u tranziciji.

Prikazivanje filma:
3. novembar, Filmhuis Den Haag, 21:45
4. novembar, Filmhuis Den Haag, 19:30

SUSRET sa Mirjanom Karanović, 4. novembar, Filmhuis Den Haag, 11:30

KRATKI FILM/Program za nove talente iz Istočne Evrope
„Ferisov točak“ Dušana Stanivuka je priča o maloj devojčici koja živi u porodici sa poremećenim odnosima. Ona pokušava da poboljša odnos sa majkom mešajući svoj imaginarni svet sa svetom odraslih.

Film će biti prikazan u okviru Programa novih talenata iz Istočne Evrope, 4. novembra, sa početkom u 13:15 sati.


Više informacija, možete pronaći na: http://enff.nl/ Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu

U subotu 7. oktobra 2017. godine održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup i parastos srpskim vojnicima koji su preminuli u Kraljevini Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.
Parastos su služili protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija iz Parohije Svete Trojice u Roterdamu i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić.
Skupu je prisustvovalo više desetina naših i holandskih građana, a u ime Ambasade venac je položio prvi savetnik Bojan Kljajić.

  Izložba „Art The Hague“

Od 4. do 8. oktobra 2017. godine u Hagu je održana međunarodna izložba moderne umetnosti pod nazivom „Art The Hague“. Na izložbi je učestvovao veliki broj pojedinačnih izlagača, kao i 52 umetničke galerije, a predstavljene su i najznačajnije umetničke kolekcije iz regiona grada Haga.
Kao jedan od izlagača, na izložbi se uspešno predstavio i Vladimir Radujkov iz Sente, umetnik koji živi i radi u Roterdamu.
Izložbu je obišao i ambasador R. Srbije Petar Vico.

                     Bezbednost na Karipskim ostrvima

Područje Karipskih ostrva je, nakon uragana ,,Irma", ugroženo i novim uraganom ,,Marija", koji je već pogodio ostrvo Dominika i kreće se prema Devičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici. Opasnost od uragana preti i ostrvima Gvadalupe, Sent Kit i Nevis, Monserat i Sveta Lucija. Razvoj situacije prati se na ostrvima Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije, Angvila i Martinik.

Više informacija na: http://mfa.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/18624-2017-09-20-04-58-13?lang=lat“DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE” – 08.10.2017. Amsterdam

Veoma nam je drago što smo u prilici da najavimo peto izdanje manifestacije „Dan srpske kinematografije“. Kao i prethodnih godina, ovaj kulturni događaj je rezultat saradnje Organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture „Mreža“ u Holandiji i Ambasade Republike Srbije u Hagu. 
„Dan srpske kinematografije“ će biti održan u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam), 8. oktobra 2017.
Tokom manifestacije, biće prikazani sledeći filmovi:


1. „Obećanje“ (Željko Mirković) u 15h00

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20the%20promise/

2. „Zemlja bogova“ (Goran Paskaljević) u 17h00

http://www.rialtofilm.nl/podium/hallo%20servi%C3%AB:%20land%20of%20gods/Uragan Irma

Poštovani građani Republike Srbije, ukoliko se trenutno nalazite na holandskom ostrvu Sint Maarten ili nekom drugom holandskom ostrvu pogođenom uraganom Irma ili ste u kontaktu sa nekim od naših građana koji se tamo nalaze, molimo vas da stupite u kontakt sa Ambasadom Republike Srbije u Hagu preko telefona broj +31703632397, preko elektronske pošte ili preko Facebook stranice Konzularnog odeljenja ambasade Republike Srbije u Hagu. Napominjemo da smo od strane holandskog Ministarstva inostranih poslova obavešteni da je neophodno dostaviti što potpunije informacije o srpskim državljanima na Sint Martenu, kako bi bila razmotrena odluka o eventualnom pružanju pomoći pri evakuaciji.Odluke o ukidanju viza za državljane R. Indije i I.R. Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša i Odluku o ukidanju viza za državljanje Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Na osnovu ovih odluka nosioci običnih pasoša iz Republike Indije i Islamske Republike Iran mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana.R. Srbija ratifikovala Sporazum o Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji P. Vico je 21. jula 2017. godine u Direkciji za pravne poslove holandskog Ministarstva spoljnih poslova uručio ratifikacioni instrument R.Srbije za Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica, čime je izvršeno njegovo deponovanje kod Vlade Holandije kao depozitara sporazuma.

Sporazum će u odnosu na R. Srbiju stupiti na snagu 20.08.2017. godine.

 Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske su na zajedničkoj sednici, održanoj 26.06.2015. godine u Palati Srbija u Beogradu, donele odluku da se svaki 5. avgust zajednički obeležava Danom sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina.

U okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja Dana sećanja, u Parohiji Srpske Pravoslavne Crkve Svete Trojice u Roterdamu (Lede 121, 3075 HH Rotterdam) će u subotu, 05. avgusta 2017. godine sa početkom u 12,00 časova biti služen parastos stradalim Srbima 90-ih godina.
Nakon parastosa, okupljenima će se obratiti i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hagu.

Pozivamo sve naše građane da toga dana dođu u Crkvu u Roterdamu kako bismo zajednički obeležili Dan sećanja.
 Koncerti Slobodana Trkulje u Streets of the World Photo Museum, Zandam, 1. i 2. jula 2017. godine

U novootvorenom muzeju „Ulice sveta“ u Zandamu (fotografije glavnih gradova sveta snimljene tokom 7 godina putovanja holandskog fotografa Jeruna Svolfsa), vikend 01-02.07.2017. bio je posvećen R.Srbiji. I u subotu i u nedelju održani su spektakularni  koncerti Slobodana Trkulje i benda Balkanopolis, uz pratnju dečjeg hora Zvonce.

Događaj su otvorili autor Jerun Svolfs i ambasador R.Srbije P.Vico.

   

Pored koncerata, publika je imala prilike da vidi promotivne turističke snimke R.Srbije i da preuzme štampane materijale Turističke organizacije Srbije, zahvaljujući čijoj finansijskoj podršci je omogućeno održavanje ovog događaja.

Hvala svima na predivnom događaju!Koncerti Kamernog hora "JIP" iz Utrehta, jun 2017. godine

Ambasada Republike Srbije obaveštava da će u junu ove godine holandskoj publici biti predstavljen projekat “…and I become a wall” - nekoliko koncerata kamernog hora JIP iz Utrehta.

Naziv projekta je referenca na pesmu “Zid”, srpskog pesnika Vaska Pope, koja je i osnova jedne od kompozicija holandsko-srpskog kompozitora Gage Petrovića. Pored ove, na programu se nalaze brojne kompozicije Stevana Mokranjca, kao i kompozicije iz drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Koncerti će biti održani po sledećem rasporedu:

- Den Boš 02.06.2017.
- Hag (Paleiskerk) 03.06.2017.
- Amsterdam (Zuiderkerk) 09.06.2017.
- Utreht (Geertekerk) 10.06.2017.
 Poseta Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac Hagu, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Tužilaštvom Kraljevine Holandije

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, potpisala je 29.05.2017. godine u Hagu Memorandum o razumevanju sa predsednikom odbora Generalnog tužilaštva Kraljevine Holandije, Geritom van der Burgom.

Na sastanku je istaknuto da Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije i Tužilaštvo Kraljevine Holandije ostvaruju odličnu, neposrednu i efikasnu saradnju, i da će se potpisivanjem memoranduma o saradnji ova saradnja i zajednička borba protiv organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih dela još više unaprediti, radi jačanja vladavine prava i bezbednijeg života naših građana.

Tokom boravka u Hagu, tužilac Zagorka Dolovac je posetila Ambasadu i razgovarala sa ambasadorom Petrom Vico.


 Neradni dani u Ambasadi - 5. jun 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 5. juna 2017. godine.Kros RTS u Roterdamu, 21. maj 2017. godine

U organizaciji Sportsko-kulturnog udruženja Srpsko Omladinsko Prijateljstvo (Stichting SOP Rotterdam) iz Roterdama, u ovom gradu je 21. maja 2017. godine održan tradicionalni, 26. kros RTS. Na krosu je učestvovalo više od 100 dece od 4-14 godina.

Kros RTS su svečano otvorili Milan Vukas, predsednik Udruženja i Dragan Milojević. prvi savetnik i šef Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Hagu, koji je i uručio medalje, diplome i prigodne poklone učesnicima krosa.

Video izveštaj sa ovog događaja možete naći O V D EUčešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava

Kao i ranijih godina, tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu učestvovuje na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava, koji se održavaju na Lajdenskom univerzitetu u Hagu, od 14-20. maja 2017. godine.

Tokom boravka u Hagu, delegaciju mladih pravnika primio je ambasador Republike Srbije, gospodin Petar Vico.Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 25. maja 2017. godine.Razgovor sa delegacijom Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“

Ambasador Petar Vico primio je 12. maja 2017. godine delegaciju Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“, koju su činili Filip Filipi Janković, osnivač i direktor i Sergej Dojčinović, evropski direktor Organizacije.

Pored predstavljanja njihovog dosadašnjeg rada i aktivnosti, u razgovoru su razmenjena mišljenja o mogućnostima unapređenja saradnje ove Organizacije sa Ambasadom R. Srbije u Hagu.Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi, Utreht, 9-10. maj 2017. godine

U Utrehtu je 9. i 10. maja 2017. godine održano Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi. Među više stotina izlagača na Forumu je učestvovalo i srpsko preduzeće „Dunavnet“ doo iz Novog Sada.

 

Štand našeg preduzeća je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.Koncert Kraljevskog orkestra iz Amsterdama, izvođenje kompozicije Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, 7. i 9. april 2017. godine

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa zadovoljstvom obaveštava da će Kraljevski orkestar iz Amsterdama (The Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam), u okviru svog koncerta “De nieuwe Passie”, 07. aprila 2017. godine od 20:15-22:15 časova, kao i 09. aprila 2017. godine od 14:15-16:15 časova, premijerno izvesti kompoziciju Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, inspirisanu pravoslavnom tradicijom i na crkvenoslovenskom jeziku.

Više informacija o koncertu možete naći O V D EJAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio "Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu".

Detaljne informacije o konkursu mogu se naći OVDE.

 Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2017. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 5. maja 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme prvomajskih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Praznika rada - Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 1. maja i utorak, 2. maja 2017. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2017. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 27. aprila 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Uskrsa, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 14. aprila i ponedeljak, 17. aprila 2017. godine.
 OBAVEŠTENJE O OTVARANJU BIRAČKOG MESTA ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, 02. APRILA 2017. GODINE

U Ambasadi Republike Srbije u Hagu biće otvoreno glasačko mesto za izbore za predsednika Republike koji se održavaju 2. aprila 2017. godine.

Svi građani koji imaju pravo da glasaju na biračkom mestu u Ambasadi Republike Srbije u Hagu dobili su pismeno obaveštenje o tome da su upisani na birački spisak.

Biračko mesto biće otvoreno u nedelju, 2. aprila 2017. godine, u vremenu od 07 do 20 časova.

Video zapis sa obaveštenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike možete naći O V D E.Projekcija filma “Dobra žena” Mirjane Karanović na „Movies that Matter Festival“, Hag, 24. mart - 01. april 2017. godine

Debitantski film “Dobra žena“ režisera Mirjane Karanović, biće emitovan na „Movies that Matter Festival“, koji se održava u Hagu („Filmhuis Den Haag”, Spui 191, 2511 BN Den Haag), od 24. marta do 01. aprila 2017. godine.

 

 

Film će biti emitovan u sledećim terminima:

Subota, 25. mart 2017. godine  u 12,00 časova
Četvrtak, 30. mart 2017. godine u 21,15 časova
Petak, 31. mart 2017. godine u 19,00 časova
Subota, 01. april 2017. godine u 19,15 časova

 


 Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu objavila javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu.

Javni poziv je otvoren od 13. marta do 30. aprila 2017. godine.

Tekst javnog poziva koji sadrži detaljne instrukcije o načinu podnošenja predloga, kao i prijavni formular moguće je preuzeti na stranici Uprave za dijasporu na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Javni_poziv_NP2017.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2017/03/Prijava_NP2017.pdfKonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova raspisala konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Predmet oba konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj: 1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta; 2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Konkurs je otvoren od 13. marta do 03. aprila 2017. godine.

Tekst konkursa, Smernice za podnosice projekata i Obrazac za prijavu i pisanje predloga projekata i Obrazac za predlog budžeta mogu se preuzeti na prezentaciji Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na sledećem linku: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/.


 Predsednički izbori u Republici Srbiji 2. aprila 2017. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

Ambasada Republike Srbije obaveštava da će se predsednički izbori u Republici Srbiji održati 2. aprila 2017. godine.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije do 11. marta 2017. godine, podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.

Provera podataka o tome da li se neko nalazi u jedinstvenom biračkom spisku u R. Srbiji (što je preduslov za glasanje u Ambasadi) može se izvršiti na: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Napominjemo da i oni birači koji su na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u Ambasadi, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:
Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene i potpisane obrasce, zajedno sa kopijom važeće srpske putne isprave ili lične karte, poslati poštom (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade na telefon: +31 70 36 36 800 ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

 Predstavljanje turizma Srbije na sajmu "Fiets en Wandelbeurs 2017" u Utrehtu, 11. i 12. februar 2017. godine

U Utrehtu, na sajmu posvećenom "Aktivnom odmoru" - biciklizmu i pešačenju, koji je održan 11. i 12.o.m, Turistička organizacija Srbije je predstavila potencijale Republike Srbije u ovom segmentu turizma.

   

Ambasador R. Srbije u Holandiji, P.Vico, posetio je štand TOS, odnosno Dunavskog centra (Danube center for competence - DCC), jep je ponuda R.Srbije predstavljena na zajedničkom štandu DCC, koji obuhvata devet dunavskih zemalja.

Holandski posetioci našeg štanda su poseban interes pokazali za programe „Sporting and active holidays in Serbia" i "Biking along the Danube", ca kojima su ih upoznali predstavnici Turističke organizacije Srbije.

   Republika Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji

Na svečanoj ceremoniji u Roterdamu, održanoj 30.01.2017. godine, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u ime Republike Srbije potpisao je revidiranu Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji koja će omogućiti učešće u koprodukcijama i sa zemljama van Evrope. Srbija je tako zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom među prvim potpisnicima ove Konvencije iz Evrope, a očekuje se da ostale evropske države to učine u toku godine.

   

Tokom boravka u Roterdamu, ministar Vukosavljević je imao sastanke sa G. Bataini-Dragoni, zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope, J. Busmaker, ministarkom kulture Holandije, E. Zamit-Luis, ministrom turizma Malte, M. Andreadaki-Vlazaki, generalnim sekretarom ministarstva kulture Grčke, kao i sa ostalim predstavnicima zemalja osnivača.

    15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u sredu, 15. i četvrtak 16. februara 2017. godine.Holandska premijera filma “Zona Zamfirova 2” u Amsterdamu i Roterdamu

Sa zadovoljstvom obaveštavamo da će holandska premijera filma „Zona Zamfirova 2“ biti održana 2. februara 2017. godine u 22,20 časova u bioskopu „Pathe Arena“ u Amsterdamu (Arena Boulevard 600, 1101 DS Amsterdam).

Prvo prikazivanje filma u Roterdamu biće održano 4. februara 2017. godine u 18,10 časova u bioskopu „Pathe de Kuip“ (Cor Kieboomplein 501, 3077 MK Rotterdam).
 

 

Film „Zona Zamfirova 2“ će biti prikazivan i u redovnom repertoaru ovih bioskopa, a raspored projekcija se može naći na: https://www.pathe.nl/film/22739/zona-zamfirova-2.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.

Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Republike Srbije.

Konkursna prijava može biti podneta do 28. februara 2017. godine.

Podatke o konkursu možete naći na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije 09. januara 2017. godine raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini.

Konkurs je prvenstveno namenjen stranim izdavačima zainteresovanim za srpsku književnost i kulturu.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na internet stranici  Ministarstva kulture i informisanja.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. februar 2017. godine.Radno vreme Ambasade za vreme praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 2. januara i utorak, 3. januara 2017. godine.Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra 2016. godine u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).

Sedma konferencija posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Prijave za učešće se mogu poslati do utorka, 20. decembra 2016. godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs

Koordinatori Konferencije su Vesna Masalović iz Udruženja novinara Srbije (vesna.masalovic@uns.rs) i Nikolina Milatović Popović u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu (nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs).Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, prvi savetnik Dragan Milojević је položiо venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.Eastern Neighbours Film Festival 2016, Hag, 27-29. oktobar i 9-13. novembar 2016

 

FILMOVI IZ SRBIJE NA “THE EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL”

Eastern Neighbours Film Festival 2016 donosi jak filmski program iz Srbije, sa važnim filmovima i gostima.
Dragi gosti festivala, koji će predstaviti svoje filmove, biće Mirjana Karanović | Miloš Radović | Lazar Ristovski | Pavle Vučković | Mladen Mitrović | Vladimir Tomić.

IGRANI FILMOVI

DOBRA ŽENA Mirjane Karanović, Srbija/Bosna i Hercegovina/Hrvatska, 2016, 94 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
PANAMA Pavla Vučkovića, Srbija, 2015, 105 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
DNEVNIK MAŠINOVOĐE Miloša Radovića, Srbija, 2016, 90 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera Miloša Radovića I glumca I producenta Lazara Ristovskog.

DOKUMENTARNI FILMOVI

U POTRAZI ZA SNOM Mladena Mitrovića, Srbija/Bosna i Hercegovina/Hrvatska, 2015, 137 min. Holandska premijera. U prisustvu režisera.
FLOTEL EVROPA Vladimira Tomića, Srbija/Danska, 2015, 71 min. U prisustvu režisera.


FILMOVI: KADA I GDE

Sreda, 26. oktobar u De Balie Amsterdam
DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE | 19.30 časova | prisustvo režisera Mirjane Karanović

Petak, 28. oktobar u Het Nutshuis The Hague
“MASTERCLASS ACTING” MIRJANE KARANOVIĆ | 18.00 časova
DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE | 20.00 časova | prisustvo režisera Mirjane Karanović

Četvrtak, 10. novembar u Filmhuis Den Haag
FLOTEL EVROPA | 21.15 časova | prisustvo režisera Vladimira Tomića

Petak, 11. novembar u Filmhuis Den Haag
“MASTERCLASS” PAVLA VUČKOVIĆA | 14.00 časova
PANAMA | 17.30 časova | prisustvo režisera Pavla Vučkovića
TRAIN DRIVER`S DIARY / DNEVNIK MAŠINOVOĐE | 22.00 časova| prisustvo režisera Miloša Radovića i glavnog glumca Lazara Ristovskog

Subota, 12. novembar u Filmhuis Den Haag
U POTRAZI ZA SNOM / CHASING A DREAM | 21.30 časova | prisustvo režisera Mladena Mitrovića

Nedelja, 13. novembar u Filmhuis Den Haag
U POTRAZI ZA SNOM / CHASING A DREAM | 14.15 časova | prisustvo režisera Mladena Mitrovića

TRAIN DRIVER`S DIARY / DNEVNIK MAŠINOVOĐE | 17.15 časova | prisustvo režisera Miloša Radovića i glavnog glumca Lazara Ristovskog
_________________________________________________________________________________
www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival
www.twitter.com/enff2016 www.enff.nl (karte i sinopsis)Emitovanje filma o Milunki Savić na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnog filma, De Meern, Holandija, 22.10.2016. godine

U saradnji Ambasade R. Srbije i Holandske asocijacije za Zapadni front (Western Front Association Nederland), dokumentarni film o Milunki Savić, autora S. Zarić, prikazan je na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnih filmova posvećenih Prvom svetskom ratu, koji je održan u subotu, 22. oktobra 2016. godine, u De Meernu u Holandiji.

      

Pre prikazivanja filma o Milunki Savić, kojim je otvoren filmski festival, prisutnima se obratio ambasador P. Vico, koji je, nakon kratkog uvoda posvećenog Milunki Savić, upoznao prisutne sa značajem Prvog svetskog rata za Republiku Srbiju.

    

On je, takođe, istakao da su i pojedini holandski državljani (dr A. Van Tiehoven, L. Remaker, J. Markus), iako je Holandija bila neutralna, doprineli borbi srpskog naroda za oslobođenje u 19. veku, kao i tokom Velikog rata.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Obaveštavamo da će zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije biti zatvorena u petak, 11. novembra 2016. godine.„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 30.10.2016. Amsterdam

Sa zadovoljstvom obaveštavamo da će se, u saradnji Organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“ i Ambasade R.Srbije u Hagu, u nedelju, 30. oktobra 2016. godine u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu (Ceintuurban 338, 1072 GN Amsterdam) održati četvrto izdanje „Dana srpske kinematografije“.

Tokom ovog festivala biće prikazani sledeći filmovi:

1. Otvoreni kavez (reditelj Siniša Galić) u 15,00 časova

http://www.rialtofilm.nl/podium/open%20cage%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/


2. Četiri pasoša (reditelj Mihajlo Jevtić) u 16,45 časova

http://www.rialtofilm.nl/podium/four%20passports%20-%20hallo%20servi%C3%AB!/
 Holandska premijera filma “Dobra žena” i Masterklas režiserke i proslavljene glumice Mirjane Karanović u Amsterdamu i Hagu

Režiserka i proslavljena glumica Mirjana Karanović prisustvovaće holandskoj premijeri svog debitantskog filma “Dobra žena“ 26. oktobra 2016. u 19,30 časova u bioskopu „De Balie“ u Amsterdamu (Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam).

Film će biti prikazan i 28. oktobra 2016. u 20,00 časova u Het Huthuis u Hagu (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag), takođe uz prisustvo režiserke i glavne glumice Mirjane Karanović, koja će posle projekcije odgovarati i na pitanja publike.

Projekciji filma će prethoditi Masterklas Mirjane Karanović, radionica za sve one koji su zainteresovani za glumu (maksimalno 15 učesnika), sa početkom u 18,00 časova.Komemoracija srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu, Garderen, 1. oktobar 2016. godine

U Garderenu je 01. oktobra 2016. godine održan komemorativni skup posvećen srpskim vojnicima preminulim u Holandiji 1919. godine.

Kako se ove godine obeležava 10 godina od obnavljanja spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u Garderenu,pripadnici dijaspore su, uz pomoć lokalnih holandskih prijatelja, organizovali šetnju od lokalne protestantske crkve do groblja na kome se nalazi spomenik. Povorku je predvodio lokalni duvački orkestar koji je izveo i holandsku i srpsku himnu, a u njoj su učestvovala i vojna vozila.

       

Parastos su služili otac Voja Bilbija iz Parohije Svete Trojice u Roterdamu i otac Dušan Erdelj iz Parohije Sveti Sava u Najmegenu.

          
      

Skupu je prisustvovao i predsednik Opštine Barneveld (u kojoj se nalazi Garderen), koji je položio i venac. U ime Ambasade, venac su položili ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević.

        Poseta studenata Haške akademije za međunarodno pravo

Ambasador P. Vico primio je 14.07.2016. godine grupu studenata letnjeg kursa međunаrodnog javnog prava Haške akademije za međunarodno pravo.Učešće delegacije R. Srbije na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, Roterdam, jun 2016

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica učestvovao je 20-22. juna 2016. godine na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, koju je u Roterdamu organizovala Evropska komisija u saradnji sa Holandijom kao predsedavajućom EU, tokom koje su razmatrani planovi i ambicije za Transevropsku transportnu mrežu (TEN-T).
Na Konferenciji je učestvovalo više od 2.000 učesnika, uključujući i ministre EU članica i susednih zemalja, članove EP i EK, TEN-T koordinatore i predstavnike EIB.

   


Pored učešća i istupanja naše delegacije na ovim sastancima i pratećim radnim stolovima koji su se održavali tokom Konferencije, DS M. Poledica je realizovao više bilateralnih susreta sa ministrima zemalja regiona, Moldavije, Holandije, komesarima EU J. Hanom i V. Bulc, predstavnicima Svetske Banke i dr.

   

 Učešće srpskih pijanista Sonje Lončar i Andrije Pavlovića na Festival Classique Den Haag, Hag, 12. jun 2016. godine

Srpski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović - LP Duo (http://www.lpduo.com/), učestvovaće na ovogodišnjem 10. izdanju  Festival Classique Den Haag.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović će sa još 8 pijanista na 5 klavira učestvovati u jedinstvenom izvođenju dela holandskog autora Simeona ten Holta „Canto Ostinato“

Koncert će se održati u nedelju, 12. juna 2016. godine u Kuurzaal (Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag) sa početkom u 16,00 časova.

  

Dodatne informacije o koncertu možete naći na http://www.festivalclassique.nl/en/agenda-and-tickets/37/canto-ostinato/ ili http://www.festivalclassique.nl/nl/agenda-en-kaarten/37/canto-ostinato/.

Ambasada poziva sve zainteresovane građane da prisustvuju ovom koncertu.
 Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa zadovoljstvom obaveštava da je tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je učestvovao na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, proglašen za pobednika u kategoriji zastupnika Vlade.

Mentori tima bili su prof. dr Branislav Ristivojević, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Bojan Tubić i trener tima asistent Stefan Samardžić. Vladu je zastupao Stefan Radojčić, u ulozi tužioca našla se Jelena Radmanović, a žrtve je predstavljala Jelena Vuković. Istraživači su bile Jelena Ristić i Jovana Petrović, a pomagači Milena Rašković, Jelena Jovanović i Marko Linta.

Tokom boravka u Hagu, delegaciju mladih pravnika primio je ambasador Republike Srbije, gospodin Petar Vico.

 Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 24-25. maj 2016. godine

U organizaciji Privredne komore Srbije, predstavnici 9 srpskih preduzeća učestvovali su na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA), 24. i 25. maja 2016. godine u Amsterdamu.

Naš štand je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.

 

   

   Poseta delegacije državnih organa R. Srbije

Predstavnici državnih institucija R. Srbije boravili su od 16-20. maja 2016. u studijskoj poseti Holandiji, u okviru PERFORM projekta.

Ovaj projekat, koji Republički sekretarijat za javne politike sprovodi u saradnji sa švajcarskom organizacijom Helvetas, ima za cilj jačanje društvenih nauka i poboljšanje kvaliteta i relevantnosti istraživanja za kreiranje propisa i javnih politika, odnosno stvaranje boljih veza između istraživačke zajednice i donosilaca odluka.

 

    Poseta delegacije Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije

Ambasador Republike Srbije u Holandiji Petar Vico primio je 16. maja 2016. godine delegaciju Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije koja boravi u Hagu.

Delegacija koju čine zamenici predsednika Suda, sudije Janko Lazarević i Snežana Andrejević, sudije Vesna Popović i Vesko Krstajić, zaposleni u Vrhovnom kasacionom sudu, Mirjana Puzović i Ljupka Gogić i sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Sonja Prostran, u radu Konferenciji sudske administracije koja se održava od 18.05. do 20.05.2016.godine. Poseta se realizuje u organizaciji Međunarodne organizacije za sudsku administraciju – IACA.

Tokom boravka u Hagu, delegacija će posetiti Apelacioni i Okružni sud u Hagu, Holandski savet sudstva i Međunarodni krivični sud.Poseta delegacije Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije

Ambasador Republike Srbije u Holandiji Petar Vico primio je 12 maja 2016. godine delegaciju Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije.

 

 Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja istaknutim predstavnicima dijaspore

Ambasada Republike Srbije obaveštava  da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije objavila Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Nacionalna priznanja se dodeljuju istaknutim predstavnicima dijaspore iz različitih oblasti delovanja (nagrada „Majka Srbija" - za saradnju i jačanje veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu; nagrada „Slobodan Jovanović“ - za politiku, nagrada „Mihajlo Pupin“ - za informaciono-komunikacione tehnologije, nagrada „Nikola Tesla“ - za nauku i pronalazaštvo, nagrada „Dositej Obradović“ - za obrazovanje, nagrada „Vuk Karadžić“ - za srpski jezik i ćirilično pismo, nagrada „Miloš Crnjanski“ - za književnost).

Priznanja će se dodeljivati u vidu bronzane statue i prateće povelje. Odluku o dodeli nacionalnog priznanja donosi ministar nadležan za dijasporu, koji svake godine obrazuje komisiju za razmatranje predloga i davanja mišljenja o dodeli nacionalnog priznanja.
Predloge za dodelu nacionalnih priznanja mogu da podnesu organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju ce predlaže dodela nacionalnog priznanja, DKP R. Srbije i crkve i verske zajednice.

Tekst Javnog poziva i Obrazac prijave na Javni poziv su objavljeni na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Javni_poziv_NP2016..pdf  i http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Prijava_za_NP2016.pdf.

Rok za dostavljanje predloga za nacionalna priznanja je 11. maj 2016. godine. Predlog se dostavlja poštom na adresu: Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, 11000 Beograd, Vase Čarapića 20, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja“.

 Učešće pomoćnika ministra spoljnih poslova M. Jovićević na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove, Amsterdam, 11. aprila 2016. godine

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije Marina Jovićević učestvovala je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove u Amsterdamu, 11. aprila 2016. godine.

 

Pomoćnik ministra M. Jovićević sastala se sa MIP Holandije B. Kundersom, a  imala je i više bilateralnih susreta sa drugim ministrima i državnim sekretarima za evropske poslove koji su učestvovali na sastanku.Poseta holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji

U okviru priprema za posetu holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji, planirane za 30. mart 2016. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Hagu je 15. marta 2016. godine održan pripremni sastanak.

Domaćin sastanka je bio ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji Petar Vico. Organizaciju sastanka su pomogli ekonomski savetnik Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji dr Duško Krsmanović i osnivač kompanije “Kupujemprodajem.com” gospodin Bojan Leković.
Na sastanku su kompanijama prezentovane mogućnosti ulaganja i poslovanja u Srbiji, a od prisutnih kompanija tu su bili "TAZ NL", "Altfel", "DGMC", "Catchyourhealth", "Funkyrunners", "Adamasgroep", "Innodeck", and "Dreamgame".


 Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih i prvomajskih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Uskrsa, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 29. aprila i ponedeljak, 2. maja 2016. godine.

Obaveštavamo vas da će povodom Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 3. maja 2016. godine.Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2016. godine
Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak, 5. maja 2016. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2016. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u sredu, 27. aprila 2016. godine.Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 28. marta 2016. godine.Parlamentarni izbori u Republici Srbiji 24. aprila 2016. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

 

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu.

U Obaveštenju se ističe da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije do 2. aprila 2016. godine, podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Provera podataka o tome da li se neko nalazi u jedinstvenom biračkom spisku u R. Srbiji (što je preduslov za glasanje u Ambasadi) može se izvršiti na: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

Napominjemo da i oni birači koji su na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u Ambasadi, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:

Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene i potpisane obrasce, zajedno sa kopijom važeće srpske putne isprave ili lične karte, poslati poštom (Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag) ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade na telefon: +31 70 36 36 800 ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.Projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori"

Ambasada Republike Srbije obaveštava da se, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, realizuje projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori", koji se ostvaruje putem elektronskog istraživanja na sledećem linku http://www.diiaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-raseianiu/.

Istraživanje se bavi trenutnim stanjem i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Rezultati istraživanja će poslužiti unapređenju projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije. Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkveno-školske opštine, samostalne biblioteke i neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta i jačanja veza matice i Srba u dijaspori i regionu - bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo kulture i informisanja R.Srbije 25. februara 2016. godine raspisalo Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju g. Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili preko telefona br. +381 11 3398-026.Otvorena Knjiga žalosti u Ambasadi R. Srbije u Hagu

Ambasada Republike Srbije u Hagu sa žaljenjem obaveštava da je dvoje službenika Ambasade R. Srbije u Tripoliju, Jovica Stepić i Slađana Stanković, koji su bili oteti u novembru 2015. godine, poginulo u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države u okolini grada Sabrata u Libiji 19. februara 2016. godine.

Knjiga žalosti će biti otvorena u prostorijama Ambasade R. Srbije u Hagu, adresa Burgermeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, i to u ponedeljak 22. februara i utorak, 23. februara 2016. godine od 11 do 16 časova. Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back, Delft, 18. februara 2016. godine

U oviru projekta "Obeležavanje Dana Državnosti", holandski ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) organizovao je predavanje posvećeno Teslinom doprinosu Srbiji.

Na skupu održanom u zgradi Tehničkog univerziteta u Delftu 18. februara 2016. godine, govorili su, između ostalih, P. Vico, ambasador R. Srbije u Holandiji, Lazar Jovanović (Nikola Tesla – Life and Legacy), dr Paolo Sberna (Liquid silicon technology) i Bastain Cvanenburg (Hyperloop – Travel faster, no pressure).Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije, Hag, 17. februar 2016. godine

U Hagu su 17. februara 2016. godine održane prve bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije. Delegaciju Ministarstva odbrane R. Srbije predvodio je načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, a domaćin sa holandske strane bio je pomoćnik načelnik Štaba odbrane za međunarodnu vojnu saradnju, brigadni general Tojn Bojkerint.

Tokom konsultacija potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 15. i utorak 16. februara 2016. godine.Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije (A. Senić, predsednik Odbora za evropske integracije; V. Marković, član Odbora i A. Đorđević, sekretar Odbora) učestvovala je na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU, koji je održan u Hagu, 7. i 8. februara 2016. godine.Učešće ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu, 6-7. februara 2016. godine

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU, koji je održan u Amsterdamu, 5. i 6. februara 2016. godine.

U obraćanju učesnicima skupa, I. Dačić je, između ostalog, istakao da je Srbija, iako nije država članica EU, spremna da učestvuje, u meri i na način koji bude dogovoren sa Evropskom unijom, u procesu rešavanja aktuelne migratorne krize.

Ministar I. Dačić je, takođe, zatražio podršku država članica EU za ubrzanje pregovaračkog procesa tokom 2016. godine.

 

Tokom boravka u Amsterdamu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova I. Dačić je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova koji su učestvovali na sastanku.

 Učešće šefa pregovaračkog tima R. Srbije Tanje Miščević na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju R. Srbije EU Tanja Miščević učestvovala je na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je održan u Amsterdamu, 29. januara 2016. godine.

Na sastanku su razmatrane dosadašnje aktivnosti na planu usvajanja zajedničkog evropskog odgovora na izazove koji proističu iz aktuelne migrantske krize.
 Ministar Aleksandar Vulin učestvovao na sastanku zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, Amsterdam, 25. januara 2016. godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je na sastanku predstavnika zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, koji je održan u Amsterdamu, 25. januara 2016. godine, na marginama neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU o migrantskoj krizi.

Učesnici sastanka su se obavezali da će raditi zajedno na rešavanju migrantske krize i da će se uzdržavati od unilateralnih poteza.

Više informacija o učešću ministra A. Vulina na ovom sastanku se može naći na http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/4490-ministar-vulin-bez-jednostranih-poteza-u-resavanju-migrantske-krize.Republika Srbija pristupila Konvenciji o roditeljskoj odgovornosti i zaštiti dece

Republika Srbija je 15. januara 2016. godine pristupila Konvenciji o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece iz 1996. godine.

Instrument o pristupanju Republike Srbije ovoj Konvenciji deponovao je Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji.

Ceremoniji održanoj u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije prisustvovali su Ž. Damuazo, šef Pravnog odeljenja Ministarstva, K. Bernaskoni, generalni sekretar i  F. Breger, savetnik u Haškoj konferenciji za privatno pravo, kao i S. Obradović, pravni savetnik Ambasade R. Srbije u Hagu.
 Predstavljanje turističke ponude Republike Srbije na Sajmu turizma u Utrehtu

Turistička organizacija Srbije predstavila je 12. januara 2016. godine holandskim novinarima i organizatorima putovanja turističku ponudu naše zemlje na Sajmu turizma “Vakantiebeurs” u Utrehtu. Prisutnima se obratio ambasador R.Srbije u Holandiji Petar Vico, kao i predstavnici Turističke organizacije Srbije.

 

“Vakantiebeurs” je jedan od najvećih sajmova turizma u ovom delu Evrope, na kome se svake godine okupi više od 100.000 učesnika i posetilaca, Tokom trajanja Sajma, od 12. do 17. januara 2016. godine, Republika Srbija će biti predstavljena na štandu broj 062.

 

Tokom posete Sajmu, ambasador P. Vico razgovarao je i sa Ralfom van der Zajdenom (Ralph Van Der Zijden), osnivačem i vlasnikom  kompanije “iBikeBelgrade”, koji je prisutne upoznao sa interesantnim idejama za obilazak biciklom Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije
 Republika Srbija potpisala Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji, gospodin Petar Vico, potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Republika Srbija je deveta zemlja potpisnica Sporazuma o ICMP. Ostale zemlje potpisnice ovog Sporazuma su Velika Britanija, Holandija, Švedska, Belgija, Luksemburg, El Salvador, Kipar i Čile.Sastanak sa premijerom Holandije M. Ruteom, 09. decembаr 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Mark Ruteom, premijerom Kraljevine Holandije.
Sastanak je održan 9. decembra 2015. godine u hotelu Hilton u Hagu.Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 25. decembra 2015. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u petak, 1. januara 2016, kao i u četvrtak, 07. januara 2016. godine.14. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta

Ambasador Petar Vico, šef delegacije Republike Srbije, imao je izlaganje tokom 14. zasedanja Skupštine država članica Rimskog statuta,  održanog u Hagu, od 18. do 26. novembra 2015. godine.

 Poseta A. Nikolića, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Aleksandar Nikolić, koji je i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 24, boravio je u poseti Holandiji, koja će predsedavati Evropskoj uniji od januara do juna 2016. godine.

A. Nikolić se u okviru ove posete sastao sa ministrom za migracije u Ministarstvu za bezbednost i pravdu Klasom Dajkhofom, kao i sa zamenikom Nacionalnog koordinatora za bezbednost i borbu protiv terorizma Vlade Holandije Patricijom Zorko.

Tokom posete, državni sekretar Nikolić je razgovarao sa direktorom za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije Jostom Flamandom i koordinatorom za proširenje EU i politiku susedstva Suzan De Hrot.

  Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević položili su venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

       „DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 08.11.2015. Amsterdam

U saradnji Ambasade R.Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“, 08. novembra 2015. godine održan je treći po redu „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu.

 

Manifestaciju je, uz prigodan govor, otvorio ambasador Srbije P.Vico, nakon čega su bili prikazani sledeći filmovi:

1. LogBook Serbistan (reditelj Želimir Žilnik)


2. Enklava (reditelj Goran Radovanović)Srpski filmovi na “Eastern Neighbours Film Festival” - Hag, 4-14. novembar 2015

Ovogodišnje izdanje “Eastern Neighbours Film Festival” će se održati u Hagu, od 4. do 14. novembra 2015. godine. Srpska kinematografija će imati značajno mesto na festivalu, jer će ove godine biti prikazan najveći broj filmova iz Srbije, i to 4 dugometražna i 2 dokumentarna filma.

1. Čast da otvori ovogodišnje izdanje Festivala imaće višestruko nagrađivani srpski film “Ničije dete” (No One's Child), režisera Vuka Ršumovića. Producent filma Mirko Bojović će biti gost Festivala ove godine.

Program svečanog otvaranja Festivala, 4. novembra 2015. godine  („Filmhuis Den Haag“, Spui 191, 2511 BN Den Haag):

18,45: Početak programa
19,00: Svečano otvaranje i prikazivanje filma
21,15: Koktel

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=140

U rano proleće 1988. godine, duboko u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka, i ne znajući ko je, daju mu ime Haris, a lokalne vlasti ga šalju u centralno sirotište SFRJ, u Beograd.
Film je snimljen po istinitoj priči.

Film će biti prikazan još jednom, 11 novembra 2015. godine u 19,30 časova, na istoj lokaciji.


2. Srpski kandidat za Oskara, film „Enklava“ (Enclave), reditelja Gorana Radovanovića, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 7. novembra 2015. godine u 20,00 časova.
„Enklava” će biti prikazana još jednom, 8. novembra 2015. godine u 14,00 časova, na istoj lokaciji.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=150

Šta se dešava kada neko premine u enklavi, a groblje se nalazi izvan nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen, i to zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice, srpsku i albansku - da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani...

3.  „Nebo iznad nas“ (The sky above us), uz prisustvo reditelja Marinusa Grothofa, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 7. novembra 2015. godine u 18,00 časova.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=175

Film prati živote troje Beograđana različitih generacija čije se sudbine prepliću tokom NATO bombardovanja 1999. godine.
Film se ne bavi političkim kontekstom bombardovanja, već je u prvom planu život glavnih junaka i njihovi međuljudski odnosi u toj specifičnoj situaciji, a centralno mesto zauzima bombardovanje zgrade RTS-a.

4. Jugoslovenski film „Rondo“ (1966), reditelja Zvonimira Berkovića, u kome glavnu ulogu tumači Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih glumica svih vremena, biće prikazan u “Filmhuis Den Haag“, 8. novembra 2015. godine u 19,15 časova.
 

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=157

Umetnički dizajner živi u srećnom braku sa suprugom  u potkrovlju jedne zagrebačke zgrade. Jednoga dana, posmatrajući u parku dokone šahiste, umetnik upoznaje sudiju, isto tako pasioniranog kibicera. Dvojica muškaraca ubrzo postaju prijatelji i sudija počinje da redovno nedeljom posećuje umetnika i igra s njim šah. Tokom tih druženja između njega i umetnikove žene, nezadovoljne činjenicom da njen suprug još uvek nije spreman da ima dete, rađa se ljubav.

5.  Novi film reditelja Želimira Žilnika „Logbook_Serbistan“, biće prikazan 11. novembra 2015. godine u 19,30 časova u Humanity House (Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag). Nakon projekcije će biti organizovana debata.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=179


Svedočenja azilanata, iregularnih migranata, ali i predstavnika državnih institucija i nevladinih organizacija delovi su priče o sistemu azila kod nas, kroz koji svakodnevno prolazi na desetine ljudi iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Gane i drugih udaljenijih zemalja sveta. Teški uslovi puta, korišćenje usluga krijumčara, a potom i borba za ostvarivanje osnovnih prava samo su deo prepreka sa kojima se suočavaju tražioci azila neposredno pre ulaska u Srbiju, na svom višegodišnjem putu do željene slobode.

6. Dokumentarni film „Srpski advokat“ ("The Serbian Lawyer") autora Aleksandra Nikolića, uz prisustvo advokata Marka Sladojevića, biće prikazan 13. novembra 2015. godine u 20,00 časova u Het Huthuis (Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag).


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=174

Glavni junak filma je Marko Sladojević, jedan od advokata Radovana Karadžića na suđenju u Hagu.


Pogledajte i druge filmove iz istočne i jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u okviru programa ENFF, od kojih će mnogi imati svoju holandsku premijeru. Do tada, sva obaveštenja možete pratiti na https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival i http://www.enff.nl/.

Pozivamo vas na nezaboravno festivalsko iskustvo!

 

* * * * * * * 


 Sastanak sa Sibrand van Hersma Bumom, 26. oktobar 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Sibrand van Hersma Bumom, predsednikom Poslaničkog kluba Hrišćansko demokratske unije u Donjem domu holandskog Parlamenta.

Sastanak je održan 26. oktobra 2015. godine u Ambasadi Luksemburga u Hagu.

 

* * * * * * * Učešće srpskih umetnika na izložbi “Embassy Art Exhibition”, Galerija “Patries van Dorst” u Vasenaru, 13-18. oktobra 2015. godine

U saradnji sa galerijom “Patries van Dorst” i “Diplomat Magazine”, Ambasada Republike Srbije u Holandiji učestvuje u prvom izdanju “Embassy Art Exhibition”. 

Tako će od 13. do 18. oktobra 2015. godine u Galeriji “Patries van Dorst” u Vasenaru (Landgoed de Wittenburg 3, 2244 BV Wassenaar) biti izloženi radovi četvoro srpskih umetnika:

Tomislav Paunković

Ivana Milenković

Nina Šrajber

Jasmina Pejčić

Svečano otvaranje izložbe održano je u sredu, 14. oktobra 2015. godine, zajedno sa ambasadama Kine, Ukrajine i Libana, čiji umetnici takođe izlažu u ovoj galeriji.

       

       

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane građane da  posete ovu izložbu.Projekcija filma “Varvari” reditelja Ivana Ikića u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu, 24. oktobra 2015. godine

Ovogodišnji “Eastern Neighbours Film Festival” će se održati u Hagu, od 4. do 14. novembra 2015. godine.

Kao najava za ovogodišnje izdanje festivala, u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu (Hoogt 4, 3512 GW Utrecht) će 24. oktobra u 21,30 časova biti održana projekcija filma “Varvari”, reditelja Ivana Ikića, jednog od najboljih filmova prikazanih na prošlogodišnjem ENFF.Prikupljanje humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republici Srbiji

Povodom aktuelne krizne situacije sa povećanim prilivom izbeglica, Vlada Republike Srbije i drugi državni organi preduzimaju korake u cilju stvaranja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj migranata.

Veliki broj država, nevladinih, privrednih i drugih organizacija i pojedinaca, izrazile su interesovanje da pruže finansijsku i materijalnu pomoć Republici Srbiji.

S tim u vezi, kod Narodne banke Srbije otvoren je posebni namenski račun za prikupljanje donacija i utvrđivanje načina korišćenja sredstava donacija za migrante. Podatke o računu i načinu uplaćivanja možete naći O V D E.

Takođe, koristimo priliku da vas detaljno informišemo o dokumentima u vezi sa prikupljanjem humanitarne pomoći u robi koja su  usvojena i propisana od Crvenog krsta Srbije:

1. Procedura uvoza humanitarne pomoći
2. Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom periodu

Kontakt sa Crvenim krstom Srbije možete ostvariti putem imejla: indep@redcross.org.rs ili na telefon: 00 381 11 30-32-125 lokal 214, 215, 217

Takođe, korisne informacije se mogu naći i na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave carine Republike Srbije – www.upravacarina.rs.


 Sastanak sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom, 7. septembra 2015. godine

Ambasador Petar Vico je prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU i država kandidata sa Bertom Kundersom, ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije.

Sastanak je održan 7. septembra 2015. godine u zgradi Europa House u Hagu.
 Susret ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se u subotu, 11. jula 2015. godine sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom.

Dva ministra su razmotrila aktuelna pitanja bilateralnih odnosa, sa posebnim akcentom na ekonomskoj saradnji. Ministri su razmenili mišljenja i o tekućim političkim dešavanjima na evropskoj i međunarodnoj sceni.

Više informacija možete naći OVDE.
 Izložba srpske umetnice Ana Kala u Galeriji Ariana u Hagu

Izložba srpske umetnice Ana Kala biće otvorena od 18. juna do 18. jula 2015. godine u Galeriji Arijana u Hagu (Vondelstraat 20, 2513 EV  Den Haag).

Svečano otvaranje izložbe će biti održano u nedelju, 21. juna 2015. godine sa početkom u 15:00 časova.

Više informacija o izložbi možete naći na http://www.galerieariana.nl/expositie%20actueel01.html.

 

 Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Tekst konkursa koji traje do 20. juna 2015. godine možete naći na sledećem veb-sajtu: http://mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/obrazovanje-i-vaspitanje/1959-konkurs-za-izbor-honorarnih-nastavnika-za-ostvarivanje-obrazovno-vaspitnog-rada-na-srpskom-jeziku-u-inostranstvu.Canto Ostinato XL Music Festival, Hag, 13.06.2015. godine

Obaveštavamo da će se u Hagu 13. juna 2015. godine održati “Canto Ostinato XL Music Festival” (Zuiderstrandtheater, Scheveningen Haven, Kranenburgweg 211, 2583 ER Den Haag). Na Festivalu će učestvovati i srpski klavirski duet „LP Duo“, i to u Zee Foyer (15:00-16:30) i u programu “Piano Ensemble” (Grote Zaal; 19:30-22:00). 

Već više od decenije „LP Duo“ eksperimentiše sa beskrajnim mogućnostima izvođenja na dva klavira i razvija novi pristup savremenoj klasičnoj muzici,  koji predstavlja kombinaciju klasične elegancije, slobode džez muzike i energije rokenrola. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović su imali više od 200 koncerata u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Osvojili su više nagrada na međunarodnim takmičenjima, a na Međunarodnom Dranof takmičenju 2008. godine u Majamiju, izabrani su u prvih deset klavirskih dueta.

 

Više informacija o Festivalu možete naći na:
http://www.zuiderstrandtheater.nl/informatie/Agenda/13_juni_Canto_Ostinato_XL/Dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!", Amsterdam, 31. maj 2015. godine

Drugi po redu dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!" održaće se u bioskopu Rialto (Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam), 31. maja 2015. godine od 14,00 do 19,20 časova.

Festival će otvoriti ambasador Republike Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico, 31. maja 2015. godine u 14,00 časova.

Projekat je realizovan u saradnji Mreže sa Ambasadom Republike Srbije u Hagu, Filmskim Centrom Srbije i bioskopom Rialto.

U okviru programa biće prikazana dva filma, i to:

U 14,30 - “Montevideo, vidimo se”, režiser Dragan Bjelogrlić (Srbija, 2014)

www.montevideoproject.com/srpski/

U 17,30 - “Odumiranje”, režiser Miloš Pušić (Srbija, 2013)

http://www.odumiranje.rs/Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji u Hagu

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji, koja će održana u Hagu, 20. i 21. maja 2015. godine. Na Konferenciji su učestvovali ministri energetike i predstavnici 66 država.

Tokom Konferencije, ministar Antić je u ime R. Srbije potpisao Međunarodnu energetsku povelju.

U svom izlaganju, ministar Antić je govorio o značaju Povelje za proces međunarodne energetske saradnje, o spremnosti Srbije za potpisivanje Ugovora o Energetskoj povelji, kao i o najvažnijim ciljevima naše države na polju energetike.
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 19-20. maja 2015. godine

U organizaciji Privredne komore Srbije, predstavnici 10 srpskih preduzeća učestvovali su na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA), 19. i 20. maja 2015. godine u Amsterdamu.

Naš štand je posetio i ambasador R. Srbije u Holandiji, gospodin Petar Vico.

 

  

 Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2015. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 25. maja 2015. godine.Neradni dani u Ambasadi - 14. maj 2015. godine

 Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u cetvrtak, 14. maja 2015. godine.

 Neradni dani u Ambasadi - 1. i 5. maj 2015. godine

Poštovani sugrađani,


Obaveštavamo vas da će povodom Prvog maja, Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u petak, 1. maja 2015. godine.

Povodom Dana oslobođenja (Liberation Day), Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u utorak, 5. maja 2015. godine.Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2015. godine

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će povodom Kraljevog dana Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine

 Koncert renomiranog srpskog klavirskog ansambla LP Duo u okviru ToetsdesTijds Concerten, Amsterdam, 26. april 2015. godine

Renomirani klavirski LP Duo (http://www.lpduo.com/), jedan od najuspešnijih i najaktivnijih ansambala u Srbiji, koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, odrzaće 26. aprila 2015. u 15,00 časova koncert u Amsterdamu, Werkgebouw HET VEEM, Van Diemenstraat 408, u okviru ToetsdesTijds Concerten.

Programom koncerta predviđena je svetska premijera svite za dva klavira “The Seasons” Hansa Kristijana Detlefsena. LP Duo će izvesti i Ravelov “La Valse”, kao i “Petrusku” Igora Stravinskog.

 Predsedavajući OEBS Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine

Predsedavajući OEBS, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru, koja je održana u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine.

Istupanje I. Dačića na ovoj Konferenciji možete naći O V D E.

Na marginama skupa, I. Dačić je imao bilateralne sastanke sa domaćinom Konferencije, MSP Holandije B. Kundersom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Švajcarske, Ukrajine, Australije, J. Koreje i Bangladeša. 

 

 

 Poseta Ambasadi Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj, 02. aprila 2015. godine

Ambasador P. Vico primio je 2. aprila 2015. godine Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo uspostavljenim nivoom saradnje.
T. Paunković je poklonio Ambasadi R. Srbije u Hagu jednu od svojih najznačajnijih slika - „Pohvala Rembrantu“ (Tribute to Rembrandt).

 

  Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak, 6. aprila 2015. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u petak, 10. aprila i u ponedeljak, 13. aprila 2015. godine.Upitnik u vezi sa nastavom srpskog jezika u inostranstvu, obaveštenje

Poštovani sugradjani,

Obaveštavamo vas da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u narednih trideset dana sprovode online istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu.

Kreirana su dva upitnika,  namenjena različitim ispitanicima, i to:

Upitnik za škole (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=178) je namenjen školama, organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, koji organizuju bilo kakav oblik nastave srpskog jezika u inostranstvu. Podaci će biti korišćeni za podršku razvoju komunikacije Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu sa ciljem sticanja uvida u potrebe organizatora nastave i pružanja podrške nastavnom procesu.

Upitnik za roditelje (http://eusluge.euprava.gov.rs/DynamicQuestionnaire/QuestionnaireExecutor.aspx?QId=179)  je namenjen građanima srpskog porekla koji žive u inostranstvu i žele da njihova deca uče srpski jezik u okviru dopunske nastave koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Cilj Upitnika jeste sagledavanje potrebe za organizovanjem ovakvog oblika obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje rada škola u inostranstvu i uređenje mreže škola u kojima se nastava realizuje.

Podaci će biti korišćeni samo za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i za obaveštavanje roditelja o organizaciji ove nastave.

Upitnici će biti dostupni do kraja aprila 2015. godine.

Napominjemo da ostale informacije u vezi sa aktivnostima drzavnih organa vezanim za dijasporu možete naći na vebsajtu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 Poseta delegacije Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Ambasador P. Vico primio je 02. marta 2015. godine delegaciju Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta za političke nauke u Beogradu.Poseta delegacije studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu

Ambasador P. Vico primio je 20.02.2015. godine delegaciju studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu.

 Neradni dani u Ambasadi

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u ponedeljak 16. februara i utorak 17. februara 2015. godine.Intervju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu

Intervju Njegove ekselencije, gospodina Petra Vica, ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Holandiji koji je objavljen u Diplomatskom magazinu, prvom zvaničnom diplomatskom magazinu u Hagu, 1. februara 2015. godine.

Kompletan tekst možete pročitati ovde.Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda pravde, 03. februar 2015. godine

Današnjom odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, glavnog pravosudnog organa UN, okončan je petnaestogodišnji spor Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid.

Pravni tim Srbije smatra da, gledano u celini, nema mesta nezadovoljstvu. Sud je odbio hrvatsku tužbu, nalazeći da ona nema pravnog osnova i da zločini izvršeni u Hrvatskoj ne predstavljaju povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, odnosno da Srbija nije počinila genocid.

Iako je Sud odbio i srpsku protivtužbu, konstatovao je da su nad krajiškim Srbima izvršeni teški zločini. Osim toga, Međunarodni sud pravde je našao da je namera hrvatskog visokog rukovodstva bila da Srbi budu proterani iz Krajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uvažava preporuku Suda da obe strane treba da ulože napore u rešavanje sudbine nestalih lica i uložiće dodatne napore u tom pravcu, smatrajući da će se na taj način stvoriti uslovi i da se sudbina Srba nestalih u Hrvatskoj što pre reši.

Sudska rasprava o zločinima opomena je svima da tako nešto ne sme da se ponovi, a obaveza koja proizilazi iz toga je da se svi odgovorni za zločine otkriju i kazne.Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 21. januar – 1. februar 2015. godine

44. Međunarodni filmski festival u Roterdamu (IFFR) biže održan od 21. januara do 1. februara 2015. godine. U zvaničnom programu Festivala biće prikazano 220 dugometražnih i 320 kratkometražnih filmova iz oko 60 zemalja

Publika će biti u mogućnosti da vidi i tri filma iz Srbije:

Živan pravi pank festival (Srbija)

(https://www.iffr.com/en/films/ivan-pravi-pank-festival)

Kao Don Kihot, Živan Pujic Džimi se bori za svoj godišnji pank festival. Film o neuspehu, ambiciji, prijateljstvu i ispunjavanju snova. Autor O. Glavonić je dobio mnogobrojne pohvale za ovaj izvanredan film u kome se ne zna šta je realnost a šta fikcija.

Projekcije:
Cinerama 3, Sreda 28. januar 2015. godine u 17:00 časova
Cinerama 7, Ćetvrtak 29. januar 2015. godine u 12:00 časova

Naše telo (Srbija, Nemačka)
Svetska premijera

(https://www.iffr.com/en/films/na-e-telo)

Režiser Dane Komljen nam otvara vrata ka burnom svetu punom kontrasta od koga se sastoji ljudsko telo.

Projekcije:
Lantaren Venster 1, Nedelja 25. januar 2015. godine u 19,30
Lantaren Venster 2, Ponedeljak 26. januar 2015. godine u 14,15
Pathé, Petak 30. januar 2015. godine u 12,30

Nebo nad nama (Srbija, Holandija, Belgija, Grčka)
Svetska premijera

(https://www.iffr.com/en/films/the-sky-above-us)

Film "Nebo iznad nas" prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine. Film se ne bavi političkim kontekstom bombardovanja već je u prvom planu život glavnih junaka i njihovi međuljudski odnosi u toj specifičnoj situaciji, a centralno mesto u ostvarenju zauzima bombardovanje zgrade Radio Televizije Srbije.

Projekcije:
Schouwburg Grote Zaal 1, Sreda 28. januar 2015. godine u 19,00
Pathé 3, Četvrtak 29. januar 2015. godine u 13,00
Lantaren Venster 5, Petak 30. januar 2015. godine u 22,00
Cinerama 6, Subota 31. januar 2015. godine u 16,30


 


 Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo Vas da će Ambasada Republike Srbije u Hagu biti zatvorena u četvrtak i petak, 25, i 26. decembra 2014. godine.

Ambasada će takođe biti zatvorena u četvrtak i petak, 1. i 2. januara 2015, kao i u sredu, 07. januara 2015. godine.Bozicni koncert u Paleiskerk, subota 20. decembar 2014. godine

Bozicni koncert petoro mladih umetnika, medju kojima će biti i srpski pijanista Stefana Petrović, koji će izvesti dela Roberta Šumana i Gabriela Forea (Faure), biće održan u subotu 20. decembra 2014. godine u Paleiskerk (Paelisstraat 8, 2514 JA Den Haag), sa početkom u 20,00 ćasova.

 Prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo

Ambasador Petar Vico prisustvovao je svečanosti održanoj 12. decembra 2014. godine u Kulturnom centru „Rode Hoed“ u Амsterdamu na kojoj je prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo koju dodeljuje Holandska fondacija za literarno stvaralaštvo i prevodilaštvo (Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds).

    
 Izložba umetnika Milana Glozića u „Arps&Co“ u Amsterdamu, 19. novembar 2014. godine

Izložba srpskog umetnika Milana Glozića biće otvorena od srede 19. novembra do petka 28. novembra 2014. godine u galeriji „Arps&Co“, Arubastraat 1 u Amsterdamu.

Izložba je otvorena 19. novembra 2014. godine u prisustvu ambasadora R.Srbije u Holandiji Vico Petra.

 

http://milanglo.deviantart.com/gallery/25145233/DrawingsPoseta Ambasadi predstavnika opština iz R. Srbije

Ambasador P. Vico primio je 17.11.2014. godine delegaciju predstavnika opština iz R. Srbije koje su učestvovale na konkursu za projektne ideje za revitalizaciju braunfild lokacija, organizovanog od strane Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz finansijsku podršku Amerićke organizacije za međunarodni razvoj (USAID).

 

  Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević položili su venac na Spomenik u Garderenu posvećen srpskim vojnicima preminulim na tlu Holandije u Prvom svetskom ratu.

     

 Obeležavanje Dana Primirja u Prvom svetskom ratu

Obaveštavamo da će zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije biti zatvorena u utorak, 11. novembra 2014. godine.EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL - Hag, 6-14. novembar 2014

Ovogodišnji “Eastern Neighbours Film Festival” (program, katalog) će se održati u Hagu, od 6-14. novembra 2014. godine. ENFF predstavlja najnovije i najuzbudljivije filmove iz Istočne i Jugoistočne Evrope, uglavnom iz zemalja koje još uvek nisu članice EU.
Publika će imati priliku da vidi odabrane igrane, dokumentarne, kratke i animirane filmove iz zemalja regiona, uključujući i nekoliko srpskih filmova:


Specijalno prikazivanje i holandska premijera filma „Varvari“ Ivana Ikića, u prisustvu producenta Milana Stojanovića, održaće se 7. novembra u 17.45 u FilmHuis. „Varvari“ će biti prikazani još jednom 9. novembra u 22.00 na istoj lokaciji.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=119

„Spomenik Majklu Džeksonu“, Darka Longulova, biće prikazan 7. novembra u 22.00 u FilmHuis. „Spomenik Majklu Džeksonu“  će biti prikazan još jednom 11. novembra u 19.30 na istoj lokaciji.

 

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=102

Kratkometražni film „Rabbitland”, Ane Nedeljković i Nikole Majdana biće prikazan 8. novembra u 15.30 u Filmhuis. Ova animacija osvojila je Kristalnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine.

http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=129


Film „Rani radovi“ biće prikazan 8. novembra u 21,45 u Filmhuis, u prisustvu režisera Želimira Žilnika. Ovo remek delo je osvojilo Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu i 4 nagrade na festivalu filma u Puli 1969. godine. Na ENFF će biti prikazan u okviru specijalnog dela programa „zabranjeni filmovi“. „Rani radovi“ će biti prikazani još jednom, 9. novembra u 19.45 na istoj lokaciji.


http://enff.nl/video/index.php?a=i&i=110

ENFF I AMBASADA POZIVAJU NA „BRUNCH“ SA ŽELIMIROM ŽILNIKOM 9. NOVEMBRA U 11.00 U FILMHUIS.

Mesto održavanja - Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN DEN HAAG

Pozivamo vas na nezaboravno festivalsko iskustvo!

Pogledajte i druge filmove iz istočne i jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u okviru programa ENFF, od kojih će mnogi imati svoju holandsku premijeru. Tokom nedelje festivala biće organizovana i radionica kuvanja, degustacija vina i druženje sa filmskim zvezdama. Do tada, sva obaveštenja možete pratiti na https://www.facebook.com/easternneighboursfilmfestival i http://enff.nl/.„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 26.10.2014. Amsterdam

U saradnji Ambasade R.Srbije u Hagu i organizacije za promociju srpske umetnosti i kulture u Holandiji „Mreža“, 26. oktobra 2014. godine održan je „Dan srpske kinematografije“ u bioskopu „Rialto“ u Amsterdamu.

 

  

  

Manifestaciju je otvorio ambasador Srbije P. Vico, nakon čega su prikazani filmovi „Cinema Komunisto“ (Mile Turajlić) i  „Kad svane dan“ (Gorana Paskaljevića).


 

 
 

 Donacija nameštaja Osnovnoj školi „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve

Na inicijativu naših građana iz Vijhena, holandska humanitarna organizacija “Stichting Verbeter Een Leven” donirala je 14. oktobra 2014. godine školski nameštaj (stolice, stolovi, klupe, ormani) Osnovnoj  školi "Mića Stanojlović" iz Koceljeve.Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu

U Garderenu je 04. oktobra 2014. godine održan Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu.

 

Pored predstavnika Srpske pravoslavne crkve, srpske dijaspore i Holanđana koji pomažu u održavanju spomenika, Parastosu su prisustvovali ambasador P. Vico i prvi savetnik D. Milojević.
 

 Proslava 30-godišnjice Kluba "Naša domovina" iz Venendala, 27.09.2014

Klub „Naša domovina“ iz Venendala obeležio je 30-godišnjicu osnivanja u subotu 27. septembra 2014. godine.

  

Svečanoj proslavi su prisustvovali ambasador R. Srbije u Holandiji Petar Vico i prvi savetnik u Ambasadi Dragan Milojević. “Festival Ambasada”, 6. septembar 2014. godine

Ambasada RS u Hagu je učestvovala na drugom godišnjem međunarodnom “Festivalu Ambasada”, koji je održan 6. septembra 2014. u Hagu.

Bila nam je čast da nosimo naše narodne nošnje i da holandskoj i međunarodnoj publici pokažemo bar mali deo od svih lepota koje Srbija može da ponudi. 

 

          

 

     HUMANITARNA POMOĆ PRIKUPLJENA U HOLANDIJI

Ambasada Republike Srbije u Hagu zahvaljuje se svim Crkvenim odborima Srpske pravoslavne crkve, udruženjima, klubovima, grupama građana i pojedincima koji su prethodnih meseci donirali ili učestvovali u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo Srbije pogođeno poplavama.

Prema informacijama Crvenog krsta Srbije, prikupljena je dovoljna količina sredstava za osnovne životne potrebe stanovništva na pogođenim područjima. U cilju nastavka sanacije poplavljenih područja, prioritet Vlade Republike Srbije će biti obezbeđivanje uslova za stanovanje. U tu svrhu, Ambasada će nastaviti sa prikupljanjem finansijske pomoći.

Ambasada Republike Srbije u Hagu je otvorila poseban račun u Holandiji za pomoć ugroženima od poplava, sa koga će sredstva biti transferisana  direktno na račun Vlade Republike Srbije otvoren u ovu svrhu, bez plaćanja bankarskih taksi za transfer novca van EU.

Broj računa: 0319824969
IBAN: NL29DEUT0319824969
BIC: DEUTNL2N

Vlasnik računa:
Embassy of the Republic of Serbia
Burgemeester van Karnebeeklaan 19,
2585 BA Den HaagPRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE

 

POŠTOVANI GRAĐANI,


OBAVEŠTAVAMO VAS DA JE U HOLANDIJI U TOKU VELIKA AKCIJA PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE.


Opširnije...
Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind”

 

Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind” je otvorena od 15. juna do 15. jula 2014. godine u galeriji “ART VINKEVEEN”, Groenlandsekade, 3645 BA Vinkeveen. Gost izložbe je i naša umetnica Jasmina Pejčić.

Izložbu je 15. juna 2014. godine otvorio g. Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Holandiji.
 Umetnička aukcija posvećena podršci ugroženima sa Balkana

HUMANITARNA AUKCIJA

Umetnička aukcija
posvećena podršci ugroženima sa Balkana

Mesto: Commissarissenzaal, Het Nutshuis
(Riviervismarkt 5 2513 AM Den Haag)

13.06.2014. u 19.00

PRIDRUŽITE SE!  

 


Opširnije...
Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu, 03. marta 2014. godine, počela usmena rasprava po uzajamnim tužbama Republike Srbije i Republike Hrvatske za povredu Konvencije o genocidu UN.

Rasprava će trajati do 01. aprila 2014. godine.Parlamentarni izbori u Republici Srbiji - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu (http://mpravde.gov.rs/obavestenje/4643/obavestenje-za-upis-u-biracki-spisak-podatka-o-tome-da-ce-birac-glasati-u-inostranstvu.php).

U Obaveštenju se ističe da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu da, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Bez obzira što su birači na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, moraju ponovo podneti u pisanoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu.

Obrasci:

Zahtev za upis u birački spisak
Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Popunjene obrasce, zajedno sa kopijom putne isprave, poslati na dole navedeni e-mail.

Za sva pitanja u vezi sa prijavljivanjem možete se obratiti telefonom ili na e-mail: konzularno.hag@mfa.rs.
 Interviju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu

Interviju njegove ekselencije, gospodina Petra Vica, ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Holandiji koji je objavljen u Diplomatskom magazinu, prvom zvaničnom diplomatskom magazinu u Hagu, 2. februara 2014. godine.

Kompletan tekst možete pročitati ovdeEXIT proglašen za najbolji festival u 2013. godini

EXIT festivaj je osovojio nagradu za najbolji festival у 2013. години na dodeli pete evropske festivalske nagrade, čije proglašenje održano u Groningenu, Holandija, 16. januara 2014. godine. Ljubitelji festivala širom sveta, zajedno sa žirijem EFN, pomogli su da EXIT festival, u konkurenciji ostalih 9 finalista osvoji ovaj prestižni naslov.

Za nagradu je bilo prijavljeno više od 360 festivala iz 34 države, dok je glasalo više od 640.000 festivalskih fanova.

Sledeći, petnaesti po redu festival EXIT će se održati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 10. do 14. jula 2014. godine. KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Ministarstvo kulture R.Srbije raspisalo je 21. decembra 2013. godine

KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU

Konkurs se odnosi na projekte iz sledećih oblasti:

1. projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike

2. kulturne delatnosti Srba u inostranstvu

Opšti cilj konkursa je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, kao i podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu iz oblasti projekta prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike moguće je aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udžbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, prezentaciju kulture R. Srbije u inostranstvu na visokom umetničkom nivou, podsticanje neposredne saradnje ustanova, organizacija i pojedinaca Srba u inostranstvu sa ustanovama, organizacijama i stručnjacima iz R. Srbije, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizacija rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multikulturalnost.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana u R. Srbiji i izvan teritorije R. Srbije, odnosno profesionalni izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije. Pravo na ovom konkursu nemaju ustanove kulture čiji je osnovač R. Srbija.

Konkurs je otvoren od 21. decembra 2013. do 21. marta 2014. godine.

Informacije o uslovima i načinu prijavljivanja, kao i potrebni obrasci dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture www.kultura.gov.rs

Za dodatne informacije u vezi sa konkursom zainteresovani mogu kontaktirati putem mejla ili telefona Mladena Veskovića mladen.veskovic@kultura.gov.rs, +381.11.3398.026 i Ivanu Ivanov ivana.ivanov@kultura.gov.rs, +381.11.2927.815Kurs srpskog jezika

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je otvorena registracija za kurs Srpskog jezika, početnog nivoa. Ovaj kurs se pohađa putem interneta i traje 12 nedelja. Sve ostale informacije možete naći na sajtu http://learnserbian.fil.bg.ac.rs/.

Registracija će biti otvorena do 10.02.2014.godine.
 Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore

Obaveštavamo vas da je na internet stranici Kancelarije za saradnju sa dijsaporom i Srbima u regionu otvoren online SERVIS ZA BRZE ODGOVORE na upite dijaspore. Pitanja koja se odnose na lične karte, državljanstvo, statusna i svojinska pitanja, dopunske škole i druga prosvetna pitanja možete postaviti elektronskim putem preko sajta Kancelarije www.dijaspora.gov.rs/brzi-odgovori/ ili telefona +381.11.3202.937Koncert Gorana Bregovića u Hagu, 30. januara 2014. godine

Koncert čuvenog kompozitora i izvođača, Gorana Bregovića, održan u Hagu, 30. januara 2014. godine.Vesti
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Selaković primio ambasadora Holandije u oproštajnu posetu
Oproštajna poseta ambasadora Kraljevine Holandije
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Holandija važan ekonomski partner i investitor
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Tekst o srpskim vojnicima preminulim u Holandiji nakon Prvog svetskog rata
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Novogodišnja čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Ministar Selaković učestvovao na Svetskoj konferenciji o slobodi medija
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Otvaranje počasnog konzulata Republike Srbije u Amsterdamu
Ratifikacija Haške konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Haška konvencija o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodica
Režim ulaska srpskih državljana u Holandiju
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Ponovljeni konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Prestanak važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju
Izbori za narodne poslanike – lažni sajt za prijavljivanje za glasanje
Kozularno odeljenje - rad sa strankama
Izbori za narodne poslanike – nastavak sprovođenja izbornih radnji
EVIDENTIRANJE GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE
PRIJAVA IZGUBLJENOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE– OBAVEŠTENJE
PREKIDANjE RADNjI U SPROVOĐENjU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
OGRANIČENjE PRIJEMA ZAHTEVA ZA VIZE - ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
KORONA VIRUS: RADNO VREME KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE RS U HAGU
IZBORI ZA POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE 26. APRIL 2020. godine
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 18. februar 2020. godine
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković generalnom direktoru Organizacije za zabranu hemijskog oružja
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Ksenije Milenković kralju Vilem-Aleksandru
Konkursi Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Narodna banka Srbije – Finansijski vodič za povratnike
Okupljanje diplomata
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Neradni dan - 11. novembar 2019. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO
Odluke o sufinansiranju projekata
Kros RTS u Roterdamu
Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2019"
Radno vreme Ambasade tokom predstojećih praznika
Obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Generalni direktor OPCW u Ambasadi Republike Srbije
Okupljanje diplomata
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Sastanak sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale
Koordinacija Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Završni sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta u 2018. godini
Sastanak sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo
17. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa
Koncert Divne Ljubojević u Hagu
Šesti sastanak Istočnoevropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Okvirni plan za rešavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije
Izložba “Živi bazen"
Izložba „Umetnički krompiri“
De Marne: Izložba o sestri Vesterhof koja je pomagala Srbima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu
Neradni dan u Ambasadi - 12. novembar 2018. godine
„Eastern Neighbors Film Festival 2018“
Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Projekcija filma „Druga strana svega“ u okviru manifestacije „Dan srpske kinematografije“ u Amsterdamu
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Poseta delegacije Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva Republike Srbije
Sastanak sa generalnim direktorom Organizacije za zabranu hemijskog oružja
Kurs za mlade diplomate iz jugoistočne Evrope
Poseta Ambasadi autora publikacije „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“
Sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Sastanak članova Biroa Skupštine država članica Rimskog statuta sa predsednikom Skupštine O Gon Kvonom
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava
Međunarodni sajam robnih marki "PLMA 2018"
Kros RTS u Roterdamu
Poseta šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji
Sastanak sa registrarom MIKT Olufemi Eliasom
Neformalno okupljanje diplomata
Poseta koalicije nevladinih organizacija „PrEUgovor“
Osnivanje srpsko-holandskog poslovnog kluba
Radno vreme Ambasade tokom praznika
Drugi međunarodni festival folklora
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Prvi sastanak Istočno-evropske regionalne grupe država članica Rimskog statuta
Sastanak sa predstavnicima firme “Companies Connected”
Poseta Hagu glavnog pravnog savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije
KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U 2018. GODINI
Dan državnosti Republike Srbije - radno vreme Ambasade
Poseta Hagu predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Poseta delegacije iz Pirota Kraljevini Holandiji
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„Eastern Neighbors Film Festival 2017“
Komemoracija srpskim vojnicima u Garderenu
Izložba „Art The Hague“
Bezbednost na Karipskim ostrvima
“DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE” – 08.10.2017. Amsterdam
Uragan Irma
Odluke o ukidanju viza za državljane R. Indije i I.R. Iran, nosioce običnih pasoša
R. Srbija ratifikovala Sporazum o Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica
Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina
Koncerti Slobodana Trkulje u Streets of the World Photo Museum, Zandam, 1. i 2. jula 2017. godine
Koncerti Kamernog hora "JIP" iz Utrehta, jun 2017. godine
Poseta Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac Hagu, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Tužilaštvom Kraljevine Holandije
Neradni dani u Ambasadi - 5. jun 2017. godine
Kros RTS u Roterdamu, 21. maj 2017. godine
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenjima iz međunarodnog javnog prava i međunarodnog krivičnog prava
Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2017. godine
Razgovor sa delegacijom Internacionalne humanitarne organizacije mladih dijaspore „28. jun“
Evropsko izdanje Globalnog foruma za inovacije u poljoprivredi, Utreht, 9-10. maj 2017. godine
Koncert Kraljevskog orkestra iz Amsterdama, izvođenje kompozicije Đure Živkovića “Mistična Žrtva”, 7. i 9. april 2017. godine
JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU
Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2017. godine
Radno vreme Ambasade za vreme prvomajskih praznika
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2017. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
OBAVEŠTENJE O OTVARANJU BIRAČKOG MESTA ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, 02. APRILA 2017. GODINE
Projekcija filma “Dobra žena” Mirjane Karanović na „Movies that Matter Festival“, Hag, 24. mart - 01. april 2017. godine
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
Predsednički izbori u Republici Srbiji 2. aprila 2017. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Predstavljanje turizma Srbije na sajmu "Fiets en Wandelbeurs 2017" u Utrehtu, 11. i 12. februar 2017. godine
Republika Srbija potpisala Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji
15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade
Holandska premijera filma “Zona Zamfirova 2” u Amsterdamu i Roterdamu
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini
Radno vreme Ambasade za vreme praznika
Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Eastern Neighbours Film Festival 2016, Hag, 27-29. oktobar i 9-13. novembar 2016
Emitovanje filma o Milunki Savić na 8. Tino Prins filmskom festivalu dokumentarnog filma, De Meern, Holandija, 22.10.2016. godine
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 30.10.2016. Amsterdam
Holandska premijera filma “Dobra žena” i Masterklas režiserke i proslavljene glumice Mirjane Karanović u Amsterdamu i Hagu
Komemoracija srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu, Garderen, 1. oktobar 2016. godine
Poseta studenata Haške akademije za međunarodno pravo
Učešće delegacije R. Srbije na Konferenciji „Ten-T Days 2016“, Roterdam, jun 2016
Učešće srpskih pijanista Sonje Lončar i Andrije Pavlovića na Festival Classique Den Haag, Hag, 12. jun 2016. godine
Učešće tima studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 24-25. maj 2016. godine
Poseta delegacije državnih organa R. Srbije
Poseta delegacije Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije
Poseta delegacije Pravosudne akademije i Agencije za borbu protiv korupcije
Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja istaknutim predstavnicima dijaspore
Učešće pomoćnika ministra spoljnih poslova M. Jovićević na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove, Amsterdam, 11. aprila 2016. godine
Poseta holandske ekonomske delegacije Republici Srbiji
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih i prvomajskih praznika
Neradni dani u Ambasadi - 5. maj 2016. godine
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2016. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji 24. aprila 2016. godine - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori"
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Otvorena Knjiga žalosti u Ambasadi R. Srbije u Hagu
Celebrating Nikola Tesla - from inventions to arts and back, Delft, 18. februara 2016. godine
Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije, Hag, 17. februar 2016. godine
15. februar - Dan državnosti Republike Srbije, radno vreme Ambasade
Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica EU
Učešće ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu, 6-7. februara 2016. godine
Učešće šefa pregovaračkog tima R. Srbije Tanje Miščević na sastanku Generalnih direktora za EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji
Ministar Aleksandar Vulin učestvovao na sastanku zemalja Zapadnobalkanske migracione rute, Amsterdam, 25. januara 2016. godine
Republika Srbija pristupila Konvenciji o roditeljskoj odgovornosti i zaštiti dece
Predstavljanje turističke ponude Republike Srbije na Sajmu turizma u Utrehtu
Republika Srbija potpisala Sporazum o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe
Sastanak sa premijerom Holandije M. Ruteom, 09. decembаr 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika
14. zasedanje Skupštine država članica Rimskog statuta
Poseta A. Nikolića, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 08.11.2015. Amsterdam
Srpski filmovi na “Eastern Neighbours Film Festival” - Hag, 4-14. novembar 2015
Sastanak sa Sibrand van Hersma Bumom, 26. oktobar 2015. godine
Učešće srpskih umetnika na izložbi “Embassy Art Exhibition”, Galerija “Patries van Dorst” u Vasenaru, 13-18. oktobra 2015. godine
Projekcija filma “Varvari” reditelja Ivana Ikića u bioskopu „t`Hoogt“ u Utrehtu, 24. oktobra 2015. godine
Prikupljanje humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republici Srbiji
Sastanak sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom, 7. septembra 2015. godine
Susret ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Bertom Kundersom
Izložba srpske umetnice Ana Kala u Galeriji Ariana u Hagu
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Canto Ostinato XL Music Festival, Hag, 13.06.2015. godine
Dan srpske kinematografije "HALLO SERVIË!", Amsterdam, 31. maj 2015. godine
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na Ministarskoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji u Hagu
Učešće srpske privrede na Međunarodnom sajmu robnih marki (PLMA) u Amsterdamu, 19-20. maja 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 25. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 14. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 1. i 5. maj 2015. godine
Neradni dani u Ambasadi - 27. april 2015. godine
Koncert renomiranog srpskog klavirskog ansambla LP Duo u okviru ToetsdesTijds Concerten, Amsterdam, 26. april 2015. godine
Predsedavajući OEBS Ivica Dačić učestvovao je na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru u Hagu, 16-17. aprila 2015. godine
Poseta Ambasadi Tomislava Paunkovića, srpskog slikara koji živi i radi u Nemačkoj, 02. aprila 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Uskršnjih praznika
Upitnik u vezi sa nastavom srpskog jezika u inostranstvu, obaveštenje
Poseta delegacije Kluba za Ujedinjene Nacije studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu
Poseta delegacije studenata Lajdenskog univerziteta sa sedištem u Hagu
Neradni dani u Ambasadi
Intervju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda pravde, 03. februar 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 21. januar – 1. februar 2015. godine
Radno vreme Ambasade za vreme Bozićnih i novogodišnjih praznika
Bozicni koncert u Paleiskerk, subota 20. decembar 2014. godine
Prof. dr Jelici Novaković-Lopušina uručena jubilarna 10. nagrada za prevodilaštvo
Izložba umetnika Milana Glozića u „Arps&Co“ u Amsterdamu, 19. novembar 2014. godine
Poseta Ambasadi predstavnika opština iz R. Srbije
Obeležavanje 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Obeležavanje Dana Primirja u Prvom svetskom ratu
EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL - Hag, 6-14. novembar 2014
„DAN SRPSKE KINEMATOGRAFIJE“ – 26.10.2014. Amsterdam
Donacija nameštaja Osnovnoj školi „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve
Parastos srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu
Proslava 30-godišnjice Kluba "Naša domovina" iz Venendala, 27.09.2014
“Festival Ambasada”, 6. septembar 2014. godine
HUMANITARNA POMOĆ PRIKUPLJENA U HOLANDIJI
PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA ŠIROM SRBIJE
Izložba slika srpskog umetnika Tomislava Paunkovića „Two of a kind”
Umetnička aukcija posvećena podršci ugroženima sa Balkana
Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji - upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu
Interviju ambasadora Vica Diplomatskom magazinu
EXIT proglašen za najbolji festival u 2013. godini
KONKURS ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI MEĐUNARODNE SARADNJE ZA 2014. GODINU
Kurs srpskog jezika
Kancelarija za saradnju sa dijasporom otvorila Servis za brze odgovore
Koncert Gorana Bregovića u Hagu, 30. januara 2014. godine
Arhiva vesti