| |     ћирилица | english  
Naslovna
Bilateralni odnosi

BILATERALNI ODNOSI

Politički odnosi

Diplomatski odnosi R.Srbije, tada Kraljevine Srbije, i Kraljevine Holandije uspostavljeni su 1899. godine. U odnosima starijim od jednog veka bilo je mnogo značajnih istorijskih događaja koji su doprinosili jačanju odnosa dve zemlje. Nažalost, zbog različitih političkih okolnosti bilo je i perioda stagnacije. Poslednjih godina bilateralni odnosi su značajno unapređeni i Holandija je danas važan politički i ekonomski partner R.Srbije.

Holandija podržava proces evrointegracije R.Srbije uz zadržavanje, kako to navodi, "strogog ali pravičnog" stava u pogledu ispunjavanja kriterijuma iz Kopenhagena. Od R.Srbije se posebno očekuje ostvarivanje napretka u reformama pravne države, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanju ljudskih i manjinskih prava te u dijalogu Beograda i Prištine.

Pored MATRA programa namenjenog jačanju kapaciteta R.Srbije za pridruživanje EU, Vlada Holandije je bespovratnim sredstvima finansirala brojne projekte u cilju tranzicije ka tržišnoj i održivoj ekonomiji, razvoja privatnog sektora, zapošljavanja, pomoći izbeglim i interno raseljenim licima.

Od značajnijih poseta srpskih i holandskih zvaničnika poslednjih godina treba izdvojiti posetu PPV i MUP I.Dačića Holandiji u aprilu 2012.g, u cilju razgovora sa holandskim MUP I.Opsteltenom, sa kojim je potpisao Memorandum o policijskoj saradnji. PPV S.Grubješić je posetila Holandiju u novembru iste godine, kada se susrela sa članovima Komisije za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta i otvorila manifestaciju u opštini Hag, na kojoj je prezentovana RS kao zemlja kandidat za članstvo u EU. Na marginama Ministarskog saveta OEBS u Dablinu decembra 2012.g. MSP I.Mrkić je razgovarao sa MSP F.Timermansom.

MSP Holandije F.Timermans je posetio R.Srbiju u oktobru 2013. godine, kada je nakon uspešnih razgovora sa PPV A.Vučićem i MSP I.Mrkićem odlučio da se 2014. godine vrati sa privrednom delegacijom. Zajednički je konstatovano da postoje značajni kapaciteti za jačanje bilateralne saradnje na ekonomskom planu, naročito u sektoru poljoprivrede.

Ministar Timermans je u pratnji privredne delegacije posetio Srbiju 20. maja 2014. godine, kada se susreo sa premijerom A.Vučićem i MSP I.Dačićem, sa kojim je otvorio i Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, na kome je Holandija bila zemlja partner.

Kada je u pitanju parlamentarna saradnja dve zemlje, poslednja poseta delegacije NS RS Holandiji realizovana je 2009. godine, a poslanici Komisije za evropske poslove holandskog Parlamenta su uzvratili posetu 2011. Značajno je postojanje Poslaničke grupe prijateljstva Srbija-Holandija u Narodnoj skupštini RS.


Ekonomski odnosi

Prema podacima iz decembra 2013. godine, na listi 204 zemlje u koje je Srbija plasirala svoje proizvode, Holandija se nalazi na 23. mestu po vrednosti izvoza, a od 204 zemalja iz kojih je Srbija uvozila proizvode Holandija se nalazi na 19 mestu. Ukupna vrednost izvoza iz Srbije u Holandiju u 2013. godini iznosila je 161 miliona USD i za 13 procenata je veća u poređenju sa prethodnom godinom. U isto vreme, Srbija je iz Holandije uvezla robe u vrednosti od 307,05 miliona USD što je za 24,3 procenta više nego u 2012. godini.

Što se tiče stranih direktnih investicija, prema statistikama Narodne banke Srbije iz decembra 2013. godine, Holandija je vodeći investitor u 2013. godini sa ukupno 131 milion evra. Prema podacima NBS za duži vremenski period od 2005. do 2013. godine, Holandija se nalazi na visokom šestom mestu (odmah iza Austrije, Norveške, Grčke, Nemačke i Italije). Važno je napomenuti da se statistika vodi po zemljama plaćanja, a ne po zemljama ulaganja. Naime, mnoge kompanije iz drugih država ulagale su u Srbiju preko svojih poslovnica u Holandiji.

Na srpskom tržištu posluje oko 20 kompanija sa učešćem kapitala iz Holandije. Interes holandskih kompanija za ulaganje u Srbiju prisutan je u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, brodogradnje, infrastrukture i energije.

Srbija je jedna od sedam zemalja sa kojima Holandija ima razvijenu bilateralnu saradnju u sektoru poljoprivrede (među kojima su Kina, Indonezija, Indija, Turska i Ukrajina), kao i Radnu grupu na visokom nivou. 2012. godine je zvanično otvoren i veb portal http://www.agribusiness-nl-srb.com/ namenjen ministarstvima obe zemlje i svim zainteresovanim posetiocima.

Poslednjih godina Holandija i Srbija su uspostavile blisku saradnju i u oblasti obnovljive energije. Konsultacije i razmene iskustava bile su omogućene međuvladinim programom saradnje "G2G" koji je sprovodila "NL Agency". Rezultat ove saradnje, u februaru 2013. godine, bio je "Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije – NAPOIE".

Za Srbiju kao turističku destinaciju postoji sve više interesovanja u Holandiji. Prošle godine, R. Srbiju je posetilo oko 14.000 turista iz Holandije.


 Bilateralni odnosi
Bilateralni odnosi